Contractele de finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) a Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania si a Memorialului "Inchisoarea Tacerii" Ramnicu-Sarat au fost semnate, marti, intr-o ceremonie organizata la Palatul Victoria, in prezenta premierului Nicolae Ciuca.
"Ma bucur sa deschidem impreuna linia de finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta adresata culturii si cresterii ofertei culturale. Semnam astazi contractele pentru doua proiecte importante - Muzeul National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania si Memorialul 'Inchisoarea Tacerii' Ramnicu Sarat. Demersul nostru reprezinta actiuni concrete de asumare a istoriei traumatice a secolului trecut si de onorare a memoriei victimelor totalitarismelor, rolul lor este esential in educarea tinerei generatii in sprijinul adevarului si al valorilor democratice. Astfel de proiecte se inscriu in efortul european de a crea o cultura a comemorarii si rememorarii, Romania dovedind ca isi respecta angajamentele internationale. Mai mult decat atat, prin infiintarea celor doua muzee, care ar fi trebuit create inca din anii '90, statul roman indeplineste o datorie esentiala fata de victimele Holocaustului si ale regimului comunist, care vor avea astfel o marturie oficiala", a evidentiat Ciuca.
El a adaugat ca Guvernul isi reafirma angajamentul "profund" pentru promovarea politicilor memoriei, ca parte a consolidarii unei societati incluzive, tolerante, care are in centrul sau respectul fata de libertate si drepturile omului.
"Un viitor democratic si prosper nu se poate cladi in absenta condamnarii ororilor petrecute in Romania secolului XX, interiorizarii lectiilor trecutului si apararii fundamentelor statului de drept", a subliniat prim-ministrul.
Potrivit lui Nicolae Ciuca, Muzeul National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania va reflecta contributia comunitatii evreiesti la dezvoltarea si modernizarea statului roman, va pune in valoare cultura si traditiile evreiesti si va vorbi publicului larg despre atrocitatile petrecute in timpul Holocaustului, una dintre cele mai mari tragedii din istoria umanitatii.
"Va fi un spatiu al rememorarii permanente, al educatiei civice si al cercetarii, un spatiu care va onora diversitatea, dar si un pilon al luptei impotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizarii si discursului instigator la ura", a declarat seful Executivului.
Ciuca a aratat ca, intr-un demers similar de asumare a istoriei recente a Romaniei, se afla si restaurarea inchisorii de la Ramnicu Sarat, prin crearea memorialului si a centrului educational privind comunismului in Romania.
"'Inchisoarea Tacerii' de la Ramnicu Sarat a fost unul dintre locurile centrale ale represiunii comuniste din Romania, iar atrocitatile si crimele care au avut loc acolo, dar si in celelalte inchisori si lagare de munca trebuie condamnate fara incetare si cunoscute de publicul larg", a transmis el.
Premierul a subliniat dimensiunea educationala pe care se fundamenteaza ambele proiecte.
"Avand la dispozitie metodele inovative oferite de cele doua muzee, generatiile tinere vor putea intelege lectiile trecutului si vor deprinde importanta cultivarii valorilor democratice. De asemenea, specialistii vor putea fi sprijiniti in cercetarea Holocaustului si a crimelor comunismului", a mai declarat Nicolae Ciuca.
El a aratat ca semnarea celor doua contracte de finantare reprezinta o etapa importanta a procesului de concretizare a celor doua muzee, mai fiind de parcurs pasi importanti pana la finalizarea lor. In acest context, a reiterat importanta implicarii, in continuare, a tuturor actorilor responsabili.
Cele doua muzee vor fi administrate de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, si directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", Alexandru Florian, au semnat contractul privind finantarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania, suma alocata fiind de 15 milioane de euro plus TVA.
Contractul de finantare a Memorialului "Inchisoarea Tacerii" Ramnicu-Sarat si Centrul Educational privind Comunismul in Romania a fost semnat de ministrul Bolos si presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Daniel Sandru. Suma solicitata pentru acest proiect este de 9 milioane de euro plus TVA si are in vedere restaurarea inchisorii de la Ramnicu Sarat si amenajarea sa muzeala, realizarea unei expozitii permanente si a unui centru educational privind comunismul in Romania.