Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, a anuntat, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, ca exista banii necesari inceperii procedurilor pentru inceperea lucrarilor de restaurare a acestei institutii muzeale, relateaza Agerpres.
„In urma acordului cadru de imprumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, avem finantarea asigurata pentru ca, in urmatorii cinci ani maxim, Muzeul National de Istorie a Romaniei sa fie restaurat si sa arate asa cum ne dorim, sa reusim sa stergem aceasta pata pe care o ducem dupa noi, din pacate, de prea multi ani. Deci avem banii pentru Muzeul National de Istorie”, a spus Romascanu, la finalul unei conferinte de presa dedicata readucerii in tara a doua monede antice de aur, recuperate recent din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Ministrul Culturii a precizat pentru Agerpres, ca suma estimata pentru MNIR este „undeva la 105 - 110 milioane de euro”.
„Iar urmatorul pas este ca impreuna cu domnul director (Ernest Oberlander Tarnoveanu - n.r.) sa facem demersurile necesare pentru achizitia proiectului. Şi vom gasi cea mai rapida (…) cale, pentru ca, daca stiti, am mai avut o data posibilitatea sa facem muzeul, iar conflictul juridic pe care a trebuit sa-l porneasca muzeul pentru a respecta caietul de sarcini a omorat… Şase ani au fost pierduti din cauza unui esec in achizitia proiectului, nu ne mai permitem sa mai patim o data asa ceva”, a adaugat Lucian Romascanu.
Restaurare oprita in 2006
Potrivit directorului general al MNIR, Ernest Oberlander Tarnoveanu, restaurarea cladirii muzeului a inceput in septembrie 2002 si s-a oprit in 2006, din cauza incalcarii prevederilor legale privind investitiile.
„In 2015 am incercat sa organizam un concurs de solutii, care, din pacate, a fost un mare esec. Am pierdut mai bine de sase ani in dispute judiciare cu Ordinul Arhitectilor. In acest moment se deschide o noua perspectiva. Sper ca ea sa fie una care sa duca la consolidarea cladirii, la restaurarea si la refacerea muzeului si deschiderea lui pentru public pentru ca in acest moment, de 20 de ani, muzeul este doar partial vizitabil”, a declarat Oberlander Tarnoveanu pentru Agerpres.
El a reamintit ca in momentul in care vor incepe lucrarile vor trebui relocate atat patrimoniul, cat si laboratoarele si birourile institutiei.
„Este o mare incercare, pentru ca, pana acum, niciun muzeu din Romania nu a trecut printr-un asemenea proces complex de a reloca patrimoniul, de a face un nou proiect si apoi de a vedea refacuta cladirea, consolidata si adaptata functionalitatii de muzeu, pentru ca aceasta cladire a fost construita intre 1894 si 1899 ca sediu al Postei. Deci nu este o cladire pentru un muzeu si mai ales pentru un muzeu modern din secolul al XXI-lea din Europa”, a mai spus directorul general al MNIR.