Aflat recent intr-o vizita in judetul Dambovita, unde a vazut stadiul in care se afla mai multe monumente istorice, ministrul Culturii si Identitatii Nationale, George Vladimir Ivascu, a anuntat, cu acel prilej, ca un fond de investitii pentru patrimoniu, in valoare de un miliard de euro, se afla actualmente in circuitul de avizare.
„Este in circuit de avizare, acum, un fond de investitii tocmai pentru patrimoniul cultural, atat cel pe care il avem, dar si cel care va urma. Va deveni disponibil pentru tot ce inseamna patrimoniu. Pe sapte ani, valoarea fondului este de un miliard de euro”, a subliniat George Ivascu.
Ministrul de resort a mai aratat ca, in urma unor intalniri cu diversi reprezentanti locali si regionali ai filialelor Uniunii Urbanistilor din Romania, Ordinului Arhitectilor din Romania etc., precum si cu numerosi edili ai localitatilor din Dambovita, echipe de experti din Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) vor analiza, printre altele, posibilitatea simplificarii procedurilor de obtinere a avizelor si autorizatiilor de la MCIN atat pentru lucrari publice - drumuri, apa, canalizare -, cat si pentru lucrari referitoare la monumentele istorice.
Obiective istorice care ar putea fi incluse in programul Centenarului Marii Uniri
Ministrul de resort a fost insotit, in vizita sa din judet, de senatorul PSD Adrian Tutuianu, care i-a prezentat diverse obiective de patrimoniu ce ar putea fi incluse pe lista finantarilor din programul Centenarului Marii Uniri.
„Am adus in atentia ministrului de resort trei solicitari care, cred eu, sunt foarte importante, cu rugamintea sa ne sprijine. Subiectul unu este pictura de la Biserica Domneasca, de la Curtea Domneasca din Targoviste. Nu a putut fi prinsa in proiectul de reabilitare, dar atunci venim complementar cu finantare, costa circa doua milioane de euro. Cel de-al doilea obiectiv important este Casa Fusea, in zona centrala a municipiului Targoviste. Este proiectul facut de primarie si depus la Ministerul Culturii. Cel de-al treilea proiect, pe care il consider important, este reabilitarea cladirii Scolii de Cavalerie, monument istoric de la 1914, unde intentionam sa realizam un Muzeu al Traditiilor Militare”, a explicat Adrian Tutuianu.