Consiliul Judetean a primit autorizatia de construire pentru viitorul Institut Regional de Boli Cardiovasculare.
La eveniment au participat presedintele CJ, Costel Alexe, Marius Sorin DANGA, vicepresedinte al CJ, Andrei Cazacu, administrator public al judetului, si managerul Institutului de Boli Cardiovasculare, prof. univ. dr. Grigore Tinica. Au fost prezenti, de asemenea, liderulul grupului consilierilor PNL din CJ, Dolachi Costel, liderul grupului consilierilor PMP din CJ, Marian Uscatu, si consilieri locali ai comunei Miroslava.
„Consiliul Judetean are un parteneriat solid cu Primaria Comunei Miroslava si Institutul de Boli Cardiovasculare. In aproape un an, impreuna am reusit sa avem un parteneriat cu Ministerul Sanatatii, am realizat studiul de fezabilitate, iar acum avem emisa autorizatia de construire. Nu este normal ca pacientii nostri sa mearga la Bucuresti sau in vestul tarii pentru a se trata. Proiectul a fost demarat in urma cu aproximativ 15 ani, la initiativa prof. univ. dr. Grigore Tinica. A trecut mult prea mult timp pe care trebuie sa il recuperam. Ministerul Sanatatii si toti decidentii de la Bucuresti trebuie sa constientizeze ca Iasul are unul dintre cele mai mature proiecte in ceea ce piveste posibilitatea finantarii din PNRR. Spitalul apartine statului roman, prin Ministerul Sanatatii, nu este al Consiliului Judetean Iasi. Vrem finantarea Institutului Regional de Medicina Cardiovasculara de la Miroslava pentru ca, asa cum un om nu poate trai fara inima lui, aceasta regiune nu poate sa supravietuiasca pe termen lung fara IRMC”, a afirmat Costel Alexe.
„Am semnat autorizatia de construire a Institutului Regional de Medicina Cardiovasculara Iasi, document care reprezinta certificatul de nastere al proiectului. Numit si Spitalul Viitorului sau Institutul Inimii, acest obiectiv va fi construit pe raza satului Bratuleni, avand iesire la soseaua de centura. Ulterior vor fi construite un centru de cercetare, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa'', un hotel pentru personalul medical, un hotel pentru familiile pacientilor si o gradinita. Locuitorii intregii regiuni a Moldovei au nevoie de acest spital. Este vorba despre mii de pacienti anual, inclusiv copii nascuti cu malformatii cardiace, pentru care singura sansa la viata este plecarea la o clinica in strainatate”, a declarat primarul comunei Miroslava, Dan Nita.
"Institutul va avea 27 de sectii si departamente sau compartimente, dintre care 7 care nu exista Romania, deci o noutate. Stiu ca unii au catalogat acest proiect ca megalomanic sau faraonic, au zis ca este foarte mare. Nu este mare. Inseamna si cladiri conexe care se vor face din alte programe si nu din PNRR, unele dintre ele din fonduri private cum sunt hotelurile pentru personal si pentru apartinatori sau pacienti, gradinita, mall-ul sau departamentul de cercetare. Eu invit pe toata lumea sa puna umarul la acest proiect", a spus managerul IBCV, Grigore Tinica.
Valoarea totala a proiectului este 2.774.481.567 lei (cu TVA), din care doar spitalul reprezinta 1.759.377.811 lei (cu TVA). Suprafata totala a proiectului va fi 120.000 metri patrati (12 hectare). Regimul maxim de inaltime al constructiilor va fi de 8 niveluri (inaltimea maxima: 30 de metri), acestea avand o suprafata construita totala de 24.525 metri patrati.