Autorizatia de construire a viitorului spital regional de urgenta (SRU) Iasi ar putea fi emisa la inceputul anului 2023, potrivit estimarilor autoritatilor locale, anul viitor fiind preconizata si inceperea lucrarilor. Investitia are o valoare de peste 2,3 miliarde lei (circa 465 milioane de euro), finantarea fiind asigurata din fonduri europene si de la bugetul de stat, cu sprijinul Bancii Europene de Investitii (BEI).
In luna iulie 2022 a fost semnat certificatul de urbanism al proiectului.
"Speranta mea este ca in prima parte a anului 2023 sa avem eliberata si autorizatia de construire a lucrarilor. Anul 2023 ar trebui sa fie anul startului pentru primul spital regional de urgenta din Romania, la Iasi. In felul acesta vom arata romanilor ca nu a fost vorba doar de discutii si ca putem sa reformam in totalitate sistemul public din Romania. Noi avem deja facute studiile privind caile de acces si am avansat discutiile cu furnizorii de utilitati. Proiectantul trebuie sa isi definitiveze cu exactitate amplasamentul viitorului SRU", a declarat primarul Mihai Chirica.
Cladirea SRU Iasi (2S+P+4E) va fi amplasata pe strada Moara de Vant nr. 225 si va avea 850 de paturi.
"Constructia are 7 niveluri, din care doua subterane si cinci supraterane. Partea extinsa a cladirii se intinde pe trei etaje – subsol, parter si primul etaj -, iar o parte din cladire se extinde pe trei etaje suplimentare – etajele doi, trei si patru. In zona de jos este si partea de ambulatorii, partea de imagistica. Sus este zona de sali de operatii. Sunt 18 sali de operatii. Sunt trei turnuri, de la etajul doi la etajul cinci, in care se vor afla unitatile de spitalizare. Pe acoperisul cladirii va fi construit un helioport. Spitalul va avea 850 de locuri pentru internare continua", a declarat Cristina Gafton, manager proiect la Ministerul Sanatatii, cu prilejul prezentarii proiectului.
Potrivit Ministerului Sanatatii, valoarea totala a proiectului este de 2,38 miliarde lei lei, din care valoarea totala eligibila este de 684,9 milioane de lei, din care valoarea total nerambursabila FEDR este de 223,32 milioane de lei, valoarea eligibila nerambursabila din bugetul de stat fiind de 458,3 milioane de lei.