Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, si vicepresedintele Calin Gal au prezentat marti, 23 ianuarie, intr-o conferinta de presa, proiectul de buget pentru anul 2024.
Bugetul total previzionat pentru acest an este de 2,5 miliarde lei, din care 2,1 miliarde, adica 84%, sunt alocate investitiilor. Cheltuielile de functionare ale aparatului propriu al Consiliului Judetean Bihor si ale institutiilor subordonate sunt prevazute la 417,5 milioane lei.
"Bugetul de investitii este motorul de dezvoltare a judetului. Acesta a inceput sa creasca din 2021, odata cu reducerile de personal si reorganizarea activitatii Consiliului Judetean Bihor. In 2022 am avut o alta crestere importanta, de la 197 la 288 milioane, cu aproape 50% a bugetului de dezvoltare fata de anul precedent, iar anul trecut am avut un salt urias, de aproape 300%, la 1,1 miliarde lei, odata cu derularea marilor proiecte cu fonduri europene. Pentru anul acesta avem previzionat un buget de peste 2,1 miliarde lei”, a precizat Calin Gal, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor.
De la preluarea mandatului actualei conduceri, ponderea cheltuielilor de functionare si a celor de dezvoltare din bugetul total s-a inversat din 2019 (functionare: 74%, dezvoltare: 26%) pana in 2023 (functionare: 23%, dezvoltare: 77%). In 2024 costurile de functionare sunt estimate la doar 16%.
Cele mai mari investitii sunt prevazute in domeniul infrastructura, cu alocari de peste 1,7 miliarde lei in 2024.
O componenta esentiala a bugetului de dezvoltare o reprezinta fondurile europene. Investitiile vor fi finantate in proportie de 84% cu fonduri externe nerambursabile, pentru anul 2024 institutia propunandu-si sa atraga 1,78 miliarde lei de la Uniunea Europeana.
Daca in 2020 fondurile europene reprezentau doar 5% din totalul bugetului de investitii, in 2023 acestea au crescut la 86%, adica 970 milioane lei.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat cele mai importante proiecte derulate de institutie, impartite in trei categorii: proiecte in curs care se vor finaliza anul acesta, proiecte in implementare cu termen de finalizare anul viitor si proiecte a caror executie va demara in 2024.
Proiecte care se vor finaliza in 2024:
Centurile Beius, Alesd, Osorhei, Santandrei, Nojorid, Sanmartin, reabilitarea drumului judetean Osorhei – Copacel, reabilitarea drumului judetean Almasu-Mare – Salaj, dotari si acreditare Parcul Stiintific si Tehnologic, dotari Campusul pentru Invatamant Dual, microbuze electrice pentru scolile din judet, reabilitarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet, platformele de deseuri, proiectele in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate.
Proiecte in derulare, cu termen de finalizare dupa anul 2024
Inelul Rutier Metropolitan, reabilitarea drumului judetean Salonta – Tinca, Parcurile de specializare inteligenta din Alesd, Beius, Marghita si Stei.
Investitii care vor demara in 2024
Reteaua de pasaje rutiere si pietonale din Oradea si Osorhei, largirile de la doua la patru benzi la iesirile din Oradea spre Nojorid, pana la intersectia cu Livada, si spre Biharia; modernizarea Bibliotecii Judetene Gheorghe Sincai; Centrul Cultural Multifunctional; Drumul Expres Arad-Oradea, proiectul cu trenuri metropolitane; modernizarea drumului turistic Padis – Ic Ponor.
Tot anul acesta vor demara proiecte precum Centrul de testare pentru orientare scolara, un program de transport prin care sa fie achizitionate autobuze electrice, dezvoltarea zonei din vecinatatea Aeroportului Oradea, deschiderea unor spatii muzeale in Cetatea Oradea, autorizarea ISU a Teatrului din Oradea, asistenta medicala in zonele izolate, sustinerea invatamantului in limba germana, achizitionarea unor utilaje pentru siguranta in trafic pe drumurile judetene si reabilitarea drumului judetean 795A dintre Sumugiu si Mierlau.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a explicat: „Aceste estimari trebuie tratate cu o anumita rezerva pentru ca, asa cum a fost si anul trecut, sunt diferiti factori pe care noi nu ii putem controla: durata procedurilor de licitatie, contestatii, procese, santiere arheologice, decizii guvernamentale sau alte situatii. Toate aceste proiecte, in implementare sau care vor incepe, sunt rezultatul muncii colegilor nostri si al institutiilor partenere, carora le multumesc.”
Proiectul de buget va fi supus votului in sedinta ordinara a Consiliului Judetean Bihor din 31 ianuarie.
Pentru informatii suplimentare, click aici.