SN Nuclearelectrica SA si NuScale Power saluta aprobarea de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a Documentului Baza de Autorizare (Licensing Basis Document - LBD) pentru centrala nuclearoelectrica NuScale, dotata cu reactoare modulare mici (SMR), cu o putere bruta instalata de 462 MWe (6 module, fiecare cu o capacitate instalata de 77 MWe per modul). In urma unei evaluari complexe, CNCAN a emis scrisoarea oficiala de aprobare in luna august 2023, care atesta conformitatea Documentului Baza de Autorizare cu cerintele nationale de reglementare.
Aprobarea Documentului Baza de Autorizare reprezinta o etapa cheie a Proiectului Reactoarelor Modulare Mici, care va facilita implementarea procesului de autorizare pentru toate etapele de dezvoltare a centralei nuclearoelectrice NuScale din Romania.
Documentul Baza de Autorizare stabileste cerintele de autorizare pentru proiectul centralei cu sase module, documentele de reglementare, codurile si standardele aplicabile, atat nationale, cat si internationale, precum si caracteristicile proiectului care asigura indeplinirea cerintelor si criteriilor de securitate nucleara.
Documentul Baza de Autorizare traseaza si corespondenta dintre baza de autorizare a proiectului de referinta din Certificatul de proiectare emis de Comisia de reglementare nucleara din SUA (NRC - Nuclear Regulatory Commision) pentru proiectul standard de centrala (Standard Plant Design - SPD) al NuScale si cerintele de autorizare si reglementarile de securitate nucleara din Romania, emise de CNCAN, in vederea stabilirii cadrului de autorizare pentru toate etapele de dezvoltare a proiectului.
In plus, Documentul Baza de Autorizare permite tranzitia catre urmatoarele etape ale proiectului, deoarece stabileste bazele pentru initierea celei de-a doua faze a studiului de proiectare si inginerie (FEED). Aprobarea Documentului Baza de Autorizare de catre CNCAN ofera un plan de autorizare pentru indeplinirea etapelor critice ale proiectului - amplasarea, constructia, punerea in functiune si exploatarea.
In prezent, RoPower si NuScale deruleaza faza 1 a studiului FEED, care consta intr-o serie de activitati si studii de inginerie si proiectare, analiza tehnica a amplasamentului candidat preferat, care este fosta termocentrala de la Doicesti, estimarea calendarului si a costurilor. Pe parcursul derularii studiului FEED se aplica si recomandarile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), in urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfasurata in august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.
„Aprobarea Documentului Baza de Autorizare de catre CNCAN, in urma unui proces de evaluare complex si minutios, specific unui organism de reglementare in domeniul nuclear, releva angajamentul puternic si nivelul ridicat de responsabilitate al NuScale fata de respectarea reglementarilor si a calendarului proiectului. Pentru noi, la Nuclearelectrica, este o confirmare suplimentara, independenta, a unei tehnologii SMR solide, sigure si fiabile si o motivatie in plus pentru a continua implementarea unui proiect tehnologic SMR care va remodela rolul energiei nucleare in economie.” - Cosmin Ghita, director general al Nuclearelectrica
„Acesta este un important pas inainte in calatoria noastra de a aduce tehnologia noastra curata si fiabila in Romania pentru a contribui la alimentarea cu energie a tarii„, a declarat John Hopkins, presedinte si director executiv al NuScale. „Fiind prima si singura tehnologie SMR care a fost aprobata de Comisia de reglementare nucleara din SUA (US NRC), suntem mandri sa primim o alta o aprobare a securitatii nucleare superioare a proiectului nostru din partea Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania.”
Romania, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondata de Nuclearelectrica si Nova Power & Gas (parte a grupului E-Infra), este prima tara din Europa si a doua din lume, dupa Statele Unite, care face primii pasi spre implementarea tehnologiei SMR a NuScale, cu o centrala cu 6 module si o capacitate instalata de 462 MWe in acest deceniu.