In cadrul unei conferinte de presa, in prezenta primarului Allen Coliban si a presedintelui Clubului Economic German, Werner Braun, reprezentantii Diehl Controls, parte a concernului german DIEHL, au anuntat prima investitie din Romania, construirea la Brasov a unei fabrici de productie a componentelor de control electronic, in principal pentru aparate electrocasnice. Investitia va ajunge la aproximativ 50 – 60 de milioane de euro, in doua etape, si va asigura aproximativ 600 - 650 de locuri de munca, la care se pot adauga alte 100 – 150 de locuri de munca in partea de cercetare si dezvoltare a companiei. Fabrica de productie va fi construita pe DN 13 (B-dul Grivitei) intre magazinul Black Sea si compania Varta. Aceasta investitie este derulata in parteneriat cu compania de investitii in parcuri industriale si logistice, CTP.
Conform directorului financiar al Diehl Controls, Josef Fellner, Brasovul a fost selectat in urma unei evaluari facute asupra a 20 de orase din Europa. Printre atuurile Brasovului se afla infrastructura foarte buna de care dispune orasul, forta de munca deja calificata si posibilitatile de calificare prin intermediul invatamantului dual, dar si sprijinul municipalitatii si al Clubului Economic German.
,,Brasovul este foarte accesibil, infrastructura este foarte buna. Am fost acolo, am vazut terenul si este foarte bine amplasat, este foarte aproape de centru. Si nu in ultimul rand, a contat faptul ca am avut sustinere atat din partea primariei, cat si din partea Clubului Economic (German n.n.). Astea ar fi cele mai importante motive pentru care am ales Brasovul. Vorbim de o investitie de 50 de milioane de Euro pe parcursul urmatorilor zece ani de zile si de 600 de angajati pe care dorim sa-i avem in fabrica din Brasov, la care se adauga si angajati in domeniul cercetarii si dezvoltarii. Acolo nu avem inca un numar exact, pot fi 50, pot fi 100, pot fi 150 de persoane. Ca obiectiv, ne-am stabilit sa incepem productia la jumatatea anului 2024. In momentul de fata, depindem de data in care o sa obtinem autorizatia de constructie, ca sa putem sa incepem lucrarile, si de modul in care se vor desfasura acestea; intotdeauna exista un factor si un element neprevazut, pe care trebuie sa-l luam in calcul. Dar la momentul de fata estimam ca productia va incepe undeva la jumatatea anului 2024”, a precizat Josef Fellner, director financiar al Diehl Controls.
Primarul Allen Coliban a prezentat importanta acestei investitii pentru dezvoltarea orasului, dar a vorbit si despre strategia municipiului de a aduce investitori in oras, nu doar in zona metropolitana.
,,In primul rand, dezvoltam o zona, aflata in nordul Brasovului, care are un potential imens de dezvoltare in zona conexa DN 13. Pe de alta parte, este vorba despre o investitie in zona high tech, o investitie intr-un segment cu valoare adaugata mare, o investitie care vine cu planuri pe termen mediu si pentru a dezvolta cercetarea. Avem nevoie de astfel de investitori. Avem nevoie de investitori care sa se implice si in ceea ce inseamna educatia in sistem dual, iar Diehl a anuntat ca este interesat, ca este un partener cu Scoala Profesionala Germana Kronstadt in acest sens. Sunt elemente importante pentru tot ceea ce reprezinta dezvoltarea de viitor a Brasovului din punct de vedere economic, o dezvoltare axata pe investitii strategice si pe investitii cu valoare adaugata mare. E foarte important sa prioritizam investitiile care au loc in interiorul limitelor administrativ teritoriale ale municipiului, dupa criteriile prioritare, strategice, si dupa impactul pe care astfel de investitii pot sa le produca asupra mediului. In cazul de fata, si din punctul de vedere al cladirii si din punctul de vedere al activitatii, vorbim despre cele mai inalte certificari in domeniu. Pe de alta parte, cand ne uitam la volumul investitiilor si la faptul ca la final vorbim de aproximativ 650 de angajati in partea de productie si de aproximativ 150 in partea de cercetare, si impactul asupra fortei de munca, atat din punctul de vedere al formarii, cat si din punct de vedere salarial, va fi unul semnificativ”, a precizat primarul.
Clubul Economic German (DWK) si presedintele sau, Werner Braun, s-au implicat foarte mult in atragerea DIEHL la Brasov, fapt pentru care primarul a tinut sa ii multumeasca public. Prezent la conferinta, Braun, care este si consilier local, a vorbit despre oportunitatea care i se ofera Brasovului prin realizarea acestei investitii.
,,Eu cred ca este o investitie foarte importanta, in primul rand prin diversificare. Este o investitie in domeniul high tech, in domeniul electronicii, si este o investitie strategica, avand in vedere ca, pe piata mondiala, lupta pentru componentele electronice este tot mai apriga si decide de fapt cine se poate dezvolta mai repede sau nu. Avand in vedere ca se va investi si in dezvoltare si cercetare, si in general in educatie, cred ca este o investitie foarte importanta pentru Brasov si sunt sigur ca aceasta investitie va atrage si producatori de electrocasnice in Romania”, a explicat Werner Braun, presedintele DWK.
Conform reprezentantului Diehl Controls, fabrica de la Brasov va fi a treia din Europa dupa cea din Germania si cea din Polonia. Pe langa sediile din Europa, Diehl Controls mai are spatii de productie in Mexic si China, si inca o reprezentanta in Statele Unite.
Volumul estimat al productiei la Brasov este de 14 - 35 de milioane de euro, in 2024; 80 – 100 de milioane de euro in 2025 si va ajunge la 130 - 160 de milioane de euro in 2027.
Ca numar de angajati, fabrica de la Brasov va avea, la deschiderea productiei, in 2024, 120 - 200 de angajati si va ajunge la 600 in 2026.
Ca volum al investitiilor, in perioada 2023 - 2027 sunt prevazute investitii de 15 – 20 milioane euro, iar in perioada 2023 - 2033, alte 25 - 45 milioane euro.
Diehl este o companie de familie, infiintata in anul 1902. Venitul companiei in 2021 a fost de 3,1 miliarde de euro.
Diehl are in prezent 16.135 de angajati, dintre care 3.687 lucreaza pentru Diehl Controls, divizia care isi va deschide capacitatea de productie din Brasov. Activitatea companiei cuprinde o varietate de domenii de afaceri in diferite sectoare industriale: Diehl Metall, prima companie infiintata, a avut vanzari de 863 milioane euro in 2021; Diehl Controls, care produce sisteme de control pentru electrocasnice si nu numai, solutii si tehnologii ce faciliteaza comunicarea intre aparate si cloud („internet of things“), a avut vanzari de 550 milioane euro in 2021; Diehl Defence, divizia dedicata industriei apararii, cu vanzari de 660 milioane euro in 2021; Diehl Aviation, divizia aviatica, cu vanzari de 757 milioane euro in 2021; Diehl Metering, care produce sisteme de masurare utilizate in sistemele de apa, gaz, electricitate si energie termala, cu vanzari de 322 milioane euro in 2021.