Municipiul Brasov este practic proprietarul celor peste 50 de hectare de teren, imobile si constructii speciale care au facut parte din platforma CET, terenuri pe care municipalitatea vrea sa le transforme intr-o platforma de afaceri pentru investitori in energie verde. Primarul Allen Coliban a prezentat astazi, intr-o conferinta de presa, „Procesul-verbal de negociere directa in conditii de supraofertare” nr 163/4 februarie 2022, incheiat intre municipalitate si lichidatorul Info-Dip Insolvency SPRL, in urma caruia municipalitatea este declarat ofertant final si adjudecator, la pretul de 13.576.000 de euro plus TVA (echivalentul a 67.142.823 lei+TVA).
„Municipiul Brasov tocmai a fost declarat adjudecatar final, oficial, al licitatiei care a avut in vedere valorificarea activelor CET-ului, fostei platforme de termoficare si de producere a energiei electrice. Vorbim despre aproape 50 de hectare impartite in trei loturi, aproximativ 48 de hectare in zona platformei CET, undeva pana in doua hectare in zona Metrom, fostul CAF Metrom, si o statie de pompe la Olt care asigura aprovizionarea cu apa a platformei CET. Vorbim despre o platforma importanta pentru ca este probabil una dintre ultimele sanse, aflate in intravilanul municipiului, de a avea un perimetru coerent, bine conectat din punctul de vedere al infrastructurii rutiere si feroviare, si care sa permita planuri de investitii pentru investitori strategici. Acesta a fost demersul, acesta a fost gandul cu care am pornit intregul demers, si ma bucur ca l-am adus la indeplinire la o valoare cu peste 3 milioane de euro mai mica decat valoarea care reiesea din evaluare si valoarea aprobata de catre Consiliul Local in luna decembrie. Nu a fost simplu, au fost cateva obstacole pe parcurs, au fost «mafioteli» - cum le denumeam in mod generic - niste firme fantoma care au incercat sa bage bete in roate si sa se interpuna in acest proces. Am reusit cu argumente si cu date, cu documente, sa demonstram ca aceste firme nu au cum sa reprezinte oferte reale, serioase, si, prin urmare, am ramas singurii participanti in procesul de supraofertare. Si astazi, iata, avem procesul verbal de adjudecare. Mai departe vom anunta pe toate canalele posibile ca Brasovul este deschis pentru afaceri,«open for business». Asteptam investitori, nu doar romani, ci si europeni, internationali, pentru ca Brasovul dispune de forta de munca bine calificata, dispune de o conexiune buna din punct de vedere al infrastructurii - ma refer la infrastructura feroviara si rutiera - si este totodata unul dintre orasele mamut ale Romaniei. Sunt argumente importante pentru orice investitor, iar credibilitatea si seriozitatea de care municipiul Brasov da dovada punand la dispozitie o astfel de platforma cred ca sunt de asemenea un argument forte pentru atragerea de investitii. Cred ca Brasovul, din perspectiva potentialului de investitii, ofera mult mai mult decat aceasta platforma. Asta ne permite sa prioritizam eventualii investitori spre o zona strategica care vizeaza investitiile verzi, investitiile in energie verde, in mobilitate verde, tot ceea ce ne ajuta sa construim pe ceea ce deja avem si din punct de vedere al resursei umane”, a declarat primarul Allen Coliban.
Sumele de achitat
Municipiul trebuie sa achite pretul in transe, 60% pana la 30 iunie 2022, si restul de 40% (5,43 milioane euro+TVA) pana la data de 30.06 2023. Intrucat parte din prima transa a fost achitata in decembrie anul trecut, prin depunerea garantiei de participare in valoare de 3.948.113 euro, diferenta ce a ramas de platit pana la 30 iunie 2022 este de aproximativ 4,2 milioane de euro+TVA, bani care sunt deja cuprinsi in propunerea de buget pe anul 2022.
Transferul dreptului de proprietate al municipalitatii asupra activelor achizitionate se va face dupa plata integrala a pretului.
Concurentii de ultim moment ai municipalitatii, asocierea ICS Invest Group LTD si SC Greenfield Asset management SRL au fost descalificati pentru neplata garantiei de participare, iar Transilvania Grand Construct, aparuta tot in ultimul moment si care care a contestat fara succes licitatia, nu a inregistrat documentatia necesara pentru inscrierea la sedinta de ofertare si a fost de asemenea eliminata, nefiind considerata un ofertant valid.
Reamintim ca la sfarsitul lunii decembrie, Consiliul Local a aprobat, prin Hotararea Nr. 778/2021, „Formularea ofertei, respectiv achizitia in caz de acceptare a imobilelor parte a Loturilor I, II si III, proprietatea CET Brasov S.A., aflata in procedura de faliment”. Suma stabilita in baza evaluarilor a fost de 16.843.950 euro plus TVA. 10 milioane de lei din fondurile necesare achizitiei acestui teren au fost alocate prin bugetul de stat.