Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investitie de 800 de milioane de euro, va incepe in aceasta vara, in zona Pilu - Graniceri, iar proiectul va fi insotit de o a doua investitie, de aproximativ 200 de milioane de euro, intr-o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.
Primarul comunei Graniceri, Petru Claudiu Batrinut, a declarat ca a inregistrat cererea investitorilor de emitere a certificatului de urbanism in vederea construirii unei statii de stocare cu o capacitate de aproximativ 500 de MW.
"Acest proiect completeaza construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Vorbim de o statie de stocare care va fi ridicata pe 20 de hectare in teritoriul comunei Graniceri. Aici vor exista, pe platforme betonate, baterii de dimensiunile unor containere de marfa. Va fi cea mai mare capacitate de stocare a energiei regenerabile din Europa, iar investitia se va ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, pe langa investitia de 800 de milioane de euro in parcul fotovoltaic Pilu - Graniceri", a declarat primarul.
Conform edilului, construirea parcului fotovoltaic, anuntata anul trecut de investitori si autoritatile din Arad, va incepe in perioada iulie-august.
"Terenul pe care va fi ridicat parcul fotovoltaic, in suprafata de 1.064 de hectare, a fost scos din circuitul agricol. Ministerul Agriculturii a emis in acest sens avizul favorabil, iar Directia pentru Agricultura Arad a emis deciziile. PUZ-ul va fi aprobat de Consiliul Local Graniceri in sedinta din 15 martie, iar in paralel investitorii lucreaza la documentatia pentru obtinerea de la noi a autorizatiei de construire. Investitorul mi-a confirmat, in ultimele convorbiri pe care le-am avut, ca lucreaza deja la proiectul tehnic al viitorului parc. Estimam ca in mai - iunie emitem autorizatia de construire, iar in iulie - august va incepe lucrul pe santier", a declarat primarul comunei Graniceri.
El a precizat ca in acest moment se lucreaza pe teren pentru descarcarea arheologica, avand loc sapaturi. Dupa finalizarea acestora, se asteapta avizul de la Ministerul Culturii.
La randul sau, primarul comunei Pilu, Dan Lucian Dragan, a declarat ca urmeaza sa fie aprobat PUZ-ul pentru proiect si ca investitorul l-a anuntat ca va depune in curand documentatia pentru obtinerea autorizatiei de construire.
La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii si autoritatile judetene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW si ar urma sa devina operational in decembrie 2024.
"Iata ca planurile noastre devin realitate. Am ales acest judet si locatia proiectului tinand cont si de infrastructura pusa la punct si de posibilitatile de logistica. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Pana in decembrie 2024 vrem sa livram prima cantitate de energie in retea", declara, la vremea respectiva, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.
El adaugase ca proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregatire profesionala din zona, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrarilor, vor fi angajati pana la 200 de oameni pentru operare si mentenanta.
Sebastian Enache a dezvaluit ca Monsson are in proiect circa 2.000 de MW pentru judetul Arad, urmand sa fie construite, incepand cu 2024, alte doua parcuri fotovoltaice, in zona localitatilor Chisineu-Cris si Macea, care vor avea impreuna aproximativ 800 de MW. Aceste doua parcuri ar urma sa fie finalizate in 2026, investitiile fiind de circa 600 milioane de euro.
Cele trei proiecte din judetul Arad dezvoltate de Monsson ar insemna investitii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adauga 200 de milioane de euro investiti in statia de stocare de la Graniceri.
Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase in toamna ca investitiile sunt exclusiv private si nu beneficiaza de niciun fel de facilitati fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finantarii proiectelor sunt obtinuti din credite.
Monsson este un jucator major in domeniul energiei regenerabile si a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 de MW in dezvoltare. Pentru informatii suplimentare, click aici!