RO EN
Coșul este gol

Utilizarea AI in produse si servicii aduce riscuri multiple prin pierderea conectivitatii

Un document oficial al Uniunii Europene referitor la inteligenta artificiala (AI) indica faptul ca tehnologia respectiva consemneaza un ritm alert de dezvoltare, in perioada urmatoare impactul sau asupra vietii cotidiene urmand sa fie covarsitor, de la imbunatatirea asistentei medicale, la cresterea eficientei operatiunilor agricole, la eliminarea impactului negativ al schimbarilor climatice, la imbunatatirea sistemelor de productie prin mentenanta predictiva pana la ceresterea securitatii cetatenilor. In acelasi timp insa AI induce o serie de riscuri potentiale, cum ar fi de pilda lipsa de transparenta a deciziilor, discriminarea pe baza de sex, intruziunea in viata privata sau vulnerabilitarea la aplicatiile criminale. Pe fondul unei competitii acerbe manifestate la nivel global, o pozitie unitara a Uniunii Europene este nu numai bine venita, ci si obligatorie, pentru crearea unei strategii unitare si coerente, prin intermediul careia sa fie gestionate provocarile si oportunitatile aparute. In contextul dat, Comisia Europeana isi reafirma hotararea de a sustine activitatea de cercetare stiintifica, pentru a conserva pozitia de lider in domeniu pe care UE o detine la momentul actual si pentru a asigura faptul ca noile tehnologii sunt puse in slujba tuturor cetatenilor comunitari, contribuind esential la imbunatatirea nivelului de trai al acestora, concomitent cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor. De altfel, noul presedinte al CE a anuntat deja implementarea unei strategii coerente cu privire la implicatiile umane si etice ale AI, care sa se reflecte inclusiv intr-o mai buna utilizare a informatiilor din sfera „big data” (caracterizate prin volume si viteze mari de transmisie, varietate si veridicitate) in sustinerea inovatiei.
 
Noua agentie europeana de securitate cibernetica
Pe masura ce tehnologia digitala devine un element central al vietii cotidiene, probabil ca proprietatea cea mai importanta pe care aceasta trebuie sa o dovedeasca este increderea indusa utilizatorilor. A devenit foarte clar faptul ca viitoarea crestere sustenabila a UE  si imbunatatirea nivelului de trai al locuitorilor sai va depinde in viitor de valoarea creata cu ajutorul datelor, iar din acest punct de vedere AI reprezinta una dintre aplicatiile majore ale economiei datelor. La momentul actual, Europa are o pozitie foarte puternica pe segmentele industriei digitale si aplicatiilor B2B, insa relativ slaba in ceea ce priveste platformele destinate utilizatorilor finali. AI este o colectie de tehnologii care combina date, algoritmi si putere de calcul, pe baza careia se poate crea un ecosistem ce va aduce beneficii pentru cetateni, dezvoltarea afacerilor, serviciile de interes public. Avand in vedere impactul puternic pe care il pot genera, sistemele AI trebuie sa respecte valorile si regulile generale, legate de demnitatea umana si dreptul la intimitate. Principalele riscuri sunt cele legate de amenintarile cibernetice, accidentele generate de aplicarea AI in domeniul produselor electrocasnice sau cele rezultate din pierderea conectivitatii. Aceste probleme pot fi prezente la lanasarea pe piata a produselor/serviciilor sau pot aparea cu ocazia actualizarilor ori a proceselor de machine-learning (ML) cu care sistemele sunt dotate pentru a-si imbunatati functionalitatea. Pentru a limita problemele ce pot aparea, autoritatile comunitare au pus bazele unei agentii de securitate cibernetica (ENISA) specializate in evaluarea spectrului de provocari induse de folosirea inteligentei artificiale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter