RO EN
Coșul este gol

UBB: Parteneriat cu Microsoft in domeniul digitalizarii si inteligentei artificiale

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) si compania Microsoft Romania au incheiat miercuri, 8 martie 2023, un parteneriat strategic care are ca scop colaborarea in domeniul tehnologiei, imbunatatirea experientei de invatare a studentilor si dezvoltarea de proiecte care incurajeaza cercetarea si inovarea.
Parteneriatul, semnat la sediul UBB de catre prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, si Bogdan Putinica, General Manager Microsoft Romania, reprezinta cadrul general de colaborare pentru perioada viitoare in zone strategice, precum implementarea strategiei de digitalizare, inteligenta artificiala (AI), „quantum computing”, organizarea si dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, precum si crearea unor structuri de tip „smart campus”. De asemenea, Microsoft va sprijini UBB in scopul imbunatatirii procesului de invatare si predare prin intermediul tehnologiei, cu ajutorul Education Transformation Framework (ETF), o abordare holistica asupra transformarii sistemului de invatamant, care implica angajamentul si colaborarea factorilor de decizie din domeniul educatiei, cu profesionistii si formatorii din cadrul institutiilor de invatamant.
Cresterea calitatii si a relevantei educatiei studentilor, facilitarea tranzitiei studentilor si a absolventilor pe piata muncii, sprijinirea actiunilor in vederea implementarii unor concepte si proiecte specifice cercetarii-dezvoltarii-inovarii, transferului tehnologic, responsabilitatii sociale si dezvoltarii capitalului uman, precum si sustinerea unor demersuri in legatura cu atragerea de surse de finantare sunt obiective comune stabilite in urma semnarii acestui memorandum.
 
"UBB este una dintre cele mai puternice universitati romanesti in domeniul «computer science» (prima in tara in 2022 conform Times Higher Education ranking) si un actor vizibil la nivel international. Microsoft - lider global in domeniul tehnologiei - este partenerul nostru strategic in dezvoltarea acestui domeniu si a subdomeniilor acestuia (ex.: inteligenta artificiala, «quantum computing», securitate cibernetica etc.). Noi credem ca nu are sens ca universitatile si jucatori mari din mediul socio-economic sa intre in competitie pe diverse teme (ex.: inteligenta artificiala), ci trebuie sa cream parteneriate si ecosisteme prin care sa ne potentam reciproc prin competentele pe care le avem fiecare; spre exemplu, in acest moment este greu (daca nu chiar nerealist) pentru o universitate din Romania (dar si pentru multe din afara tarii) sa-si propuna sa creeze un sistem de AI mai puternic decat ChatGPT in sarcinile asumate de acesta, dar ar putea incerca sa-l dezvolte prin cercetare fundamentala si, desigur, poate sa-l disemineze educational si sa-l utilizeze inovativ in demersuri antreprenoriale. Microsoft este deja un partener al Institutului UBB de Inteligenta Artificiala, Robotica si Realitate Virtuala si este implicat in strategia nationala de «quantum communication» condusa de UBB, dar prin acest angajament, parteneriatul UBB-Microsoft devine strategic si mult mai complex", afirma rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
 
La randul sau, managerul general al Microsoft, Bogdan Putinica, sustine ca, "in era cloud-ului si a inteligentei artificiale, este important ca toti oamenii sa aiba acces la tehnologie si la abilitati digitale, pentru a putea raspunde nevoilor actuale si viitoare. Iar educatia este esentiala. Suntem incantati ca, prin proiectele si parteneriatele noastre in sfera educatiei, contribuim la crearea unui ecosistem care sprijina transformarea sistemului de invatamant din Romania. Memorandumul pe care l-am semnat astazi reprezinta de fapt o continuare a unei colaborari de succes pe care o avem cu UBB. Microsoft a fost alaturi de Universitatea Babes Bolyai in ultimii ani, pentru a asigura tranzitia la noile metode de predare si de invatare, iar acum consideram ca acest proces de transformare digitala trebuie sa continue. Inteligenta artificiala, Big Data, quantum computing sunt, in prezent, componente vitale in procesele de digitalizare. Prin noul parteneriat, vom raspunde acestor nevoi si vom contribui alaturi de conducerea UBB la implementarea tehnologiilor avansate de invatare, dar si la dezvoltarea de programe si strategii care incurajeaza cercetarea si inovarea".
 
Mai detaliat, parteneriatul vizeaza si organizarea unor cursuri pentru studentii si profesorii UBB in domenii de baza legate de directiile strategice de cloud, inteligenta artificiala (AI), Big Data, Power Platform, securitate cibernetica, precum si sprijinirea studentilor in obtinerea certificarilor Microsoft globale tip „Fundamentals” pentru aceste domenii. De asemenea, colaborarea dintre UBB si Microsoft Romania isi propune sustinerea in continuare a strategiei de transformare digitala asumata - ca directie strategica a Universitatii si accelerata, in ultimii ani, de necesitatea derularii activitatilor didactice, de cercetare si administrative in mediul online.
 
Procesul de digitalizare va fi sustinut si chiar intensificat prin proiecte specifice legate de:
- Quantum Computing - UBB in calitate de coordonator, impreuna cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), vor elabora in perioada 2021-2023 Strategia pentru dezvoltarea capabilitatilor nationale in domeniul comunicatiilor cuantice (QTSTRAT). Microsoft poate fi partener strategic in acest demers prin capabilitatile sale in domeniu: Microsoft Azure Quantum inoveaza in fiecare nivel al quantum stack, de la software si aplicatii la control si dispozitive;
- „AI & Big Data” - componente din ce in ce mai importante in procesele de digitalizare si in realizarea unor analize esentiale pentru evaluarea si imbunatatirea activitatilor derulate la nivelul Universitatii;
- Incubatoare de afaceri - Se doreste o crestere a numarului de startup-uri in IT, urmand a fi deschis un incubator de afaceri, de inovare in domeniul IT, in cadrul Facultatii de Matematica si Informatica. Microsoft poate sprijini initiativa universitatii prin programul sau unic dedicat dezvoltarii startup-urilor - Microsoft for Startups Founders Hub - si punerea la dispozitie a unui consultant local;
- „Smart Campus” cu ajutorul scenariilor IoT, un exemplu relevant fiind campusul Microsoft din Redmond;
- High-Performance Computing (HPC) - solutii ce pot ajuta in dezvoltarea scenariilor de cercetare prin utilizarea unei puteri de calcul scalabile, atat pentru cursurile derulate in cadrul Universitatii, cat si in proiectele de cercetare punctuale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter