Sectorul automatizarilor si sistemelor de securitate pentru cladiri a inregistrat o evolutie ascendenta in ultimele 12 luni, atat in ceea ce priveste indicatorii cantitativi, cat si cei calitativi, pe fondul revigorarii sectorului imobiliar, dar si al orientarii tot mai crescute catre eficienta energetica a dezvoltatorilor, potrivit lui George Zapan, Country Division Lead Divizia Building Technologies, din cadrul Siemens Romania. Avand in vedere investitiile imobiliare anuntate pe piata locala este de asteptat ca trendul pozitiv sa continue in urmatorul an, daca conditiile macroeconomice raman stabile. Potentialul creste mai ales daca se iau in calcul si cladirile ce trebuie reabilitate si modernizate, din zona publica. "Sistemele de management al cladirilor sunt frecvent utilizate in marile orase din Europa pentru cladirile detinute sau ocupate de institutii publice. Pe masura ce conceptele de smart city devin tot mai raspandite si in Romania, speram sa vedem din ce in ce mai multe investitii in sectorul cladirilor inteligente", a declarat George Zapan.
Siemens propune pe piata din Romania sistemul de management integrat al cladirii Desigo CC, care genereaza economii considerabile pe durata exploatarii unei constructii. "Spre exemplu, un management eficient al iluminatului poate reduce costurile cu electricitatea ale unei cladiri chiar si cu 80%. Sigur, acesti indicatori difera de la o cladire la alta si nu trebuie sa uitam ca un factor determinant este si comportamentul de consum al utilizatorul final al spatiului. Totusi, potentialul indica o scadere de pana la 80% a costurilor", a explicat reprezentantul Siemens Romania.
Conform datelor companiei, cele mai solicitate produse pe piata locala in ultimele 12 luni au fost sistemele de detectie a incendiului din gama Cerberus PRO, sistemele de stingere a inceputului de incendiu cu gaze naturale sau chimice - cum ar fi Sinorix 1230 si Sinorix N2 -, duzele de deversare tip «silent» si echipamentele de automatizare din gamele PX, DXR2 impreuna cu platforma de integrare Desigo CC. De asemenea, evolutii importante ale vanzarilor pe plan local au fost inregistrate si de echipamentele de camp HVAC, precum vanele cu doua, trei sau sase cai, servomotoarele, termostatele si gama variata de senzoristica pentru calitatea aerului, umiditate, CO2 sau praf, precum si echipamentele aferente automatizarii sistemelor de iluminat.
Noi produse vor fi lansate in acest an
Anul acesta, Siemens va lansa in Romania noua gama de produse destinate detectiei si avertizarii la incendiu Cerberus PRO, ce include un portofoliu vast de echipamente, din care pot fi mentionate sirenele de avertizare in varianta acustica si opto-acustica cu mesaje vocale, detectoarele ultra rapide de detectare a fumului prin aspiratie FDA221 si FDA241, noua versiune de software Cerberus PRO IP7, precum si Cerberus Portal.
"Digitalizarea este un concept-cheie pentru Siemens, iar prin Cerberus Portal adaugam portofoliului nostru cele mai avansate tehnologii IoT, cu scopul cresterii eficientei si sigurantei la un nivel chiar si mai inalt. Vorbim despre un instrument online bazat pe o platforma cloud puternica, platforma pe care, cu o investitie hardware minima si fara a avea nevoie de o capacitate suplimentara de servere interne, firmele de specialitate pot avea o conectivitate 24/7 de la distanta pentru toate sistemele de protectie impotriva incendiilor instalate, cu notificari de incidente si caracteristici de vizualizare multi-site", a mai precizat George Zapan.
Domeniul sustenabilitatii si al dezvoltarii durabile reprezinta, pentru Siemens, un pilon al dezvoltarii ulterioare. La nivel de grup, compania deruleaza un program global de reducere a emisiilor si de scadere a consumului de energie. De exemplu, pana in 2020, Siemens are in plan investitii de peste 100 milioane de euro in proiecte de eficientizare energetica si isi propune ca 70% din energia folosita sa provina din surse regenerabile, la nivel global. "In Romania, promovam acest comportament responsabil fata de mediu, atat prin portofoliul nostru de eficienta energetica, cat si prin propriile programe interne de responsabilitate fata de mediu. La nivel general, pe piata, tot mai multe cladiri sunt certificate energetic la standarde internationale, iar tehnologiile de automatizare integrate, prin care pot fi cu usurinta monitorizate si controlate toate sistemele dintr-un singur punct, reprezinta «creierul» acestor cladiri eficiente energetic", a conchis managerul diviziei Building Technologies, din cadrul Siemens Romania.
***
In Romania, Siemens detine patru fabrici, localizate in Sibiu si Buzias, unde produce sisteme si componente pentru automatizari si aplicatii industriale, precum si patru centre de cercetare-dezvoltare in Bucuresti, Brasov si Cluj-Napoca. Compania are o experienta de peste 100 de ani in Romania si in anul fiscal 2017 (incheiat la 30 septembrie 2017) a inregistrat venituri 136 milioane de euro.