Hackerii au gasit o noua metoda de a exploata ingrijorarile si anxietatea provocate de virusul COVID-19 pentru a determina oamenii sa deschida emailuri si sa dea click pe link-uri malitioase, denumita de catre specialistii in securitate cibernetica „fearware”. De la izbucnirea focarului de COVID-19, hackerii au creat la nivel global, 130.000 de noi domenii de email care trateaza subiectul pandemiei, folosite special pentru a ocoli filtrele standard antispam utilizate de companii. Conform unor studii recente, se estimeaza ca, in fiecare zi sunt create peste 10.000 de domenii web asociate cu subiectul coronavirus, iar aproximativ noua din zece sunt malitioase si au scopul de a livra informatii incorecte sau de a vinde produse false.
Pentru a sustine companiile romanesti in aceste timpuri in care amenintarile cibernetice au luat amploa-re, compania romaneasca Safetech Innovations in parteneriat cu Darktrace, lider mondial in securitate cibernetica bazata pe Inteligenta Artificiala ofera un trial gratuit pentru 30 de zile al produsului Antigena Email, solutie de securitate pentru email inteligenta. Companiile locale si internationale pot contacta Safetech Innovations la urmatorul link https://www.safetech.ro/cybersecurity/fearware/ pentru a primi gratuit codul de activare a perioadei de trial al produsului Antigena Email, solutie necesara pentru pro-tectia angajatilor impotriva noului tip de atacuri.
Datorita focarului de COVID-19 prezent la nivel global, multe organizatii lucreaza de la distanta, ceea ce creeaza o si mai mare dependenta de comunicarea prin email. Acest aspect a fost deja exploatat de hackeri, clientii Darktrace remarcand o crestere de aproximativ 700% a atacurilor de tip phishing de la inceputul pandemiei din februarie 2020. Hackerii creeaza emailuri extrem de realiste, care par sa provi-na de la autoritati din domeniul medical, dar, in schimb, contin software malitios care poate fura date personale sau prelua ostil controlul unui dispozitiv. Acest nou trend a creat provocari unice de securitate deoarece instrumentele standard de securitate pentru email blocheaza automat doar atacurile de phis-hing traditionale, dar aceste campanii noi de tip “fearware” sunt mult mai dificil de identificat deoarece fiecare email are continut unic si diferit.
„Hackerii exploateaza frica, incertitudinile si indoielile, si se adapteaza foarte rapid la orice schimbari ca sa poata efectua atacuri de securitate cibernetica de actualitate. Am observat o crestere fara precedent a atacurilor de la inceputul pandemiei de COVID-19. Am vazut atacuri de tip phishing, care vizeaza in primul rand utilizatori persoane fizice, dar si atacuri coordonate de securitate cibernetica asupra organi-zatiilor, inclusiv spitale sau furnizori de infrastructuri critice”, a declarat Victor Gansac, CEO Safetech Innovations. Aceasta a mai adaugat: „Deoarece majoritatea oamenilor urmaresc sa afle cat mai multe informatii despre focarul de coronavirus, probabilitatea ca acestia sa deschida emailuri nesolicitate pe acest subiect este semnificativa. Avand in vedere ca multi angajati utilizeaza acelasi computer atat pentru sarcini legate de munca cat si in interes personal pentru citirea stirilor sau navigarea pe retelele de socializare, riscul ca organizatiile sa devina victime ale atacurilor cibernetice este considerabil. Prin urmare, recomandam companiilor sa isi revizuiasca politicile de securitate cibernetica pentru a se asigu-ra ca sunt protejate si isi pot continua astfel activitatea fara intreruperi”.
Solutia Antigena Email de la Darktrace este bazata pe Inteligenta Artificiala si poate diferentia emailurile malitioase de comunicarile autentice de business si prin urmare, blocheaza emailurile de tip malware sa ajunga in inbox-ul angajatului. Creata cu tehnologia inovatoare Cyber AI, solutia de securitate oferita de Darktrace functioneaza perfect deoarece intelege evolutia „activitatii normale” a emailurilor corporative si a utilizatorilor individuali din spatele acestora. Acest lucru ii permite sa detecteze amenintari ciberne-tice noi sau deja existente, precum domain spoofing, supply chain account takeover sau uzurparea identitatii, pe care instrumentele traditionale de securitate nu le considera drept malware si le permite astfel accesul. Antigena Email evalueaza in mod continuu emailurile utilizand un algoritm prin care or-doneaza comunicarile normale ale fiecarui utilizator dintr-o retea, folosind acest filtru al „normalitatii”, blocheaza automat emailurile malitioase inainte ca acestea sa ajunga la victima.