Discutii si deliberari aprofundate au caracterizat sedintele, din ultimele zile, din cadrul Conferintei Plenipotentiarilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (PP-22) de la Bucuresti, iar printre noile rezolutiile revizuite si adoptate s-a aflat si cea referitoare la implementarea Internet of Things (IoT), pentru ca orasele si comunitatile sa devina inteligente si durabile.
In ceea ce priveste IoT, specialistii din delegatiile prezente la Bucuresti sunt de parere ca acesta va permite miliardelor de dispozitive sa se conecteze intre ele, sa colecteze date in timp real si sa le trimita, prin comunicatie fara fir, catre sistemele de control centralizate.
"Acestea, la randul lor, pot fi aplicate pentru a imbunatati o gama larga de operatiuni si servicii urbane. Desi nu exista niciun oras in care toate sistemele si serviciile urbane sa fie conectate, multe sunt deja pe cale sa devina inteligente si durabile. Sistemele IoT pot fi utilizate, de exemplu, pentru a imbunatati eficienta energetica si gestionarea deseurilor, pentru a imbunatati locuintele si ingrijirea sanatatii, pentru a optimiza fluxul si siguranta traficului, pentru a monitoriza calitatea aerului si multe altele. Tehnologiile informatiei si comunicatiilor, precum IoT, pot contribui la accelerarea atingerii tuturor celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabila ale ONU, inclusiv ODD 11, care vizeaza crearea de orase si comunitati durabile (...) Evolutiile recente in Internetul lucrurilor (IoT) - reteaua de dispozitive conectate in crestere rapida cu senzori si software incorporati - conduc la dezvoltarea inteligenta si durabila a oraselor si comunitatilor din intreaga lume", informeaza organizatorii.
Potrivit sursei citate, in Rezolutia 197 revizuita a ITU, privind facilitarea IoT pentru orase si comunitati inteligente si durabile, delegatii au remarcat activitatea Uniunii pentru atingerea ODD 11, inclusiv activitatea desfasurata de Grupul de Studiu 20 al ITU-T si de alte grupuri de studiu relevante ale organizatiei, precum si de United for Smart Sustainable Cities (U4SSC) - o initiativa ONU coordonata de ITU, Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa (UNECE) si Programul Natiunilor Unite pentru Asezarile Umane (UN-Habitat) si sustinuta de alte 15 entitati ale ONU.
In acest context, directorii Biroului ITU sunt instruiti sa sprijine statele-membre, in special tarile in curs de dezvoltare, in organizarea de forumuri, seminarii si ateliere de lucru privind IoT si SSC&C si sa asiste tarile in curs de dezvoltare in implementarea recomandarilor, rapoartelor si orientarilor ITU aferente. "In plus, Rezolutia 197 revizuita invita statele membre ITU sa coopereze si sa impartaseasca cunostintele, expertiza si cele mai bune practici privind IoT si SSC&C, precum si sa incurajeze consultarile cu partile interesate cu privire la politicile nationale, strategiile, planurile de actiune, consolidarea capacitatilor si schimbul de cunostinte. atat pentru sectorul privat, cat si pentru cel public", se precizeaza in comunicarea oficiala.
Statisticile la nivel global arata ca mai mult de jumatate dintre locuitorii lumii traiesc in orase, care reprezinta peste 70% din emisiile globale de carbon.
Romania organizeaza, in perioada 26 septembrie - 14 octombrie, Conferinta Plenipotentiarilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (PP-22).
Alaturi de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT), parteneri in organizarea conferintei sunt: Senatul Romaniei, Camera Deputatilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finantelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ministerul Sanatatii, Ministerul Culturii, Primaria Municipiului Bucuresti, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza si Societatea Romana de Televiziune.
Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor este organizatia internationala din sistemul Natiunilor Unite specializata pentru tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC), care promoveaza inovatia in acest domeniu, impreuna cu cele 193 de state membre si cu peste 900 de membri din randul companiilor, al universitatilor si al organizatiilor internationale si regionale.
Infiintata in urma cu 157 de ani, ITU este o organizatie interguvernamentala al carei obiectiv principal este coordonarea utilizarii in bune conditii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperarii internationale in asignarea orbitelor satelitare, imbunatatirea infrastructurii de comunicatii in tarile in curs de dezvoltare si stabilirea de standarde la nivel mondial care sa incurajeze interconectarea fara intrerupere a unei game largi de sisteme de comunicatii.