La un an de la deschiderea primului laborator inteligent dintr-o scoala din Romania, Asociatia INACO – Initiativa pentru Competitivitate isi propune ca astfel de facilitati sa fie disponibile in fiecare judet din tara noastra si copiii sa aiba acces, de la varste fragede, la educatie digitala.
Pana acum, Asociatia deja a creat si implementat 4 laboratoare inteligente in unitati de invatamant. Primul SmartLab a fost inaugurat in mai 2019, la Scoala Gimnaziala nr. 45, “Titu Maiorescu”, din sectorul 3 al Capitalei. Au urmat apoi Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, tot din sectorul 3, Magurele Science Park, in Magurele, Ilfov si Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, din sectorul 6 al Capitalei. Al cincilea Smart Lab apare in curand la Biblioteca judeteana din Calarasi, cu sprijinul Consiliului Judetean, iar INACO poarta discutii cu alte administratii publice locale pentru a onora solicitarile institutiilor de invatamant din Bucuresti si judetele tarii, arata un comunicat al organizatiei.
Investitiile in laboratoarele deja existente au apartinut administratiilor locale, cu exceptia primului Smart Lab Titu Maiorescu, creat de INACO cu ajutorul sponsorizarilor companiilor private.
"Am mai spus-o si probabil ca am sa repet pana va intelege absolut toata lumea - alfabetizarea digitala a devenit la fel de importanta precum cea functionala. In ritmul in care se dezvolta tehnologia, in doar cativa ani, atunci cand copiii nostri vor termina scoala, majoritatea joburilor vor avea incluse, in mod obligatoriu, competente digitale. Momentan, avem parinti care investesc in aceasta componenta, dar nu e corect sa lasam responsabilitatea doar pe umerii familiei, stim bine ca nu toti isi permit. E datoria noastra, a intregii societati, sa le oferim celor mici o educatie moderna si sanse egale. Pentru asta eu, colegii din INACO, precum si partenerii nostri, vom face orice efort va fi necesar si nu am niciun dubiu ca, intr-un final, vom reusi. Dovada stau proiectele finalizate cu succes ale Asociatiei, in cei trei ani de la infiintare", sustine Andreea Paul, fondatoarea INACO.
Proiectul INACO, pe masa Guvernului si a Presedintelui
In ultimul an, INACO a facut demersuri pentru ca acest proiect sa fie extins la nivel national si l-a pus atat pe masa Guvernului, cat si pe cea a Administratiei Prezidentiale.
Asociatia solicita autoritatilor centrale si locale, precum si companiilor private, sa se implice in accesarea fondurilor necesare dezvoltarii a cel putin unui Smart Lab in fiecare judet, in anul 2020, pentru a deschide accesul elevilor la educatie digitala inteligenta.
"Ne dorim sa antrenam competentele digitale ale tinerelor generatii inca din scoala: sa utilam cate o unitate de invatamant din fiecare judet al tarii cu tehnologiile 4.0 aferente actualei revolutii digitale care reseteaza integral piata muncii de maine, sa asiguram software educational digital integrat, materiale consumabile, mentenanta primilor ani de functionare si sa instruim profesorii sa le foloseasca. Ne dorim sa diminuam decalajele digitale actuale intre regiunile tarii si scolile din mediul urban si rural, pornind cu o distributie nationala rezonabila bugetar, accesibila teritorial pentru copiii pasionati", se mentioneaza in scrisoarea adresata de INACO Administratiei Prezidentiale si Guvernului Romaniei.
Este vizata constructia de laboratoare SmartLab in 6.200 de scoli, cu fonduri europene
Pentru perioada 2021-2027, INACO cere sprijinul autoritatilor pentru a accesa o linie de finantare europeana, pentru a construi cate un SmartLab in toate cele 6.200 de scoli din tara. In acelasi timp, reprezentantii Asociatiei au semnat un parteneriat media cu reteaua nationala Radio Romania pentru promovarea invatamantului modern.
Cerintele minime din punct de vedere al echipamentului, pentru un astfel de laborator, sunt:
- 5 Imprimante 3D monocolore si 1 imprimanta 3D policolora avansata;
- 2 Scannere 3D; 1 laser 3D;
- 30 Ochelari VR;
- 2 Roboti educationali multifunctionali si 30 de kituri robotice pentru incepatori;
- Materiale consumabile 3D pentru primii 3 ani de functionare;
- 3D Software;
- Calculatoare cu software-ul aferent;
- Tabla interactiva cu videoproiector si soft in limba romana;
- Accesorii;
- Hot-line si mentenanta timp de un an de zile;
- Mobilier Smart;
- Acces la internet.
"Partea buna, daca pot spune asa, este ca noi, la INACO, am invatat din experienta primelor patru laboratoare. Avem know-how, avem oameni priceputi alaturi, companii nationale si internationale dispuse sa ne ajute, astfel incat sa putem livra un produs «la cheie». Daca avem finantare si o sala de clasa, intr-o luna de zile laboratorul este complet functional, gata sa primeasca profesorii si elevii la instruire. In plus, tot noi acoperim si trainingul cadrelor didactice, astfel incat sa fie capabile sa foloseasca echipamentele ca instrumente pedagogice noi, moderne si prietenoase cu cei mici", adauga Andreea Paul.
Costul pentru fiecare SmartLab echipat cu tehnologie de ultima generatie este de 100.000 de euro, iar acesta poate fi personalizat, pentru a se adapta specificului si nevoilor particulare ale unitatii de invatamant beneficiare.
Pentru informatii suplimentare, click aici!