Graphein, companie care ofera servicii de topografie si scanare 3D pentru proiecte de con-structii, se implica in conservarea patrimoniului local si ofera pro-bono servicii de scanare pentru o serie de monumente istorice si site-uri arheologice la nivel national.
Pe lista monumentelor istorice se afla peste 30.000 de monumente istorice. Lista cuprinde atat constructii propriu-zise, ansambluri de cladiri (cum sunt manastirile), sau situri in care sunt cu-prinse centre de orase sau chiar sate intregi. Printre centrele de oras monument istoric se regasesc Cluj si Sighisoara, iar printre satele monument istoric se regasesc Viscri si Sibiel.
Potrivit estimarilor Graphein, in Romania exista peste 30.000 cladiri de patrimoniu. “Toate cladirile monument istoric au nevoie de conservare. Scanarea 3D ajuta la transpunerea in format digital a cladirii. Prin scanare am putea aveam macar o conservare digitala”, a declarat Eugen Ursu, CEO si co-fondator Graphein.
Primul proiect scanat 3D de echipa Graphein este Biserica de lemn din localitatea Butoiu de Sus, județul Dambovița, care este urmat de Castelu Brukenthal, satul Micăsasa, comuna Micăsasa, ju-dețul Sibiu, Biserica de lemn hramul „Înălțarea Domnului”, satul Budești, comuna Pleșcuța din județul Arad, Mausoleul Csávossy, satul Bobda comuna Cenei din județul Timiș, Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", satul Velești, comuna Murgași din județul Dolj, statuile de pe zidul de incinta al bisericii satul Hilișeu-Horia, comuna Hilișeu-Horia în județul Botoșani.
“Statul roman face, putin cate putin, schimbari in legislatie pentru a ajuta cladirile de patrimoniu, dar ritmul de salvare a monumentelor este greoi din cauza finantarilor insuficiente si nu de putine ori a regimului de proprietate incert (din cauza regimului comunist). De aceea, aportul voluntarilor "Ambulantei pentru Monumente” si ai celorlalte organizatii din domeniul patrimoniului este hotarator”, a declarat Eugen Vaida, presedintele Asociatiei Monumentum si coordonatorul pro-iectului „Ambulanta pentru Monumente”.
Unul dintre principalele motive pentru care monumentele au nevoie de scanare 3D este ca multe dintre cladiri sunt intr-un stadiu avansat de degradare, iar scanarea 3D ajuta in procesul de luare a tuturor informatiilor fara a pune in pericol personalul.
De asemenea, Catedrala Notre-Dame din Paris, un monument cunoscut la nivel global, va fi restaurata identic cum era inainte de incendiu mai ales datorita unor scanari 3D anterioare (in caz ca o cladire dispare, ramanem macar cu o copie digitala).
In plus, realizarea releveului ("radiografia" exacta a situatiei din teren) pe baza caruia se pot face bugetari si planificari clare ale proiectelor de interventie, iar norul de puncte obtinut prin scanare 3D permite realizarea unui mulaj real cu precizie milimetrica al obiectului de interes.
Mai mult, prin scanari succesive se poate monitoriza cladirea in timp. Datele obtinute pot fi folosite ulterior sub forma de imagini 3D virtuale, existand astfel posibilitatea crearii unui muzeu virtual.
Echipa Graphein a mai sustinut, de asemenea, Palatul Micul Trianon - Floresti Prahova. A fost realizata scanarea 3D cu ajutorul dronelor si al scannerelor, iar rezultatul acesteia consta in mod-elul 3D folosit pentru proiectarea de structura. Alte proiecte semnificative sustinute sunt Geopar-cul Tinutul Buzaului - aspirant geoparc UNESCO - Muzeul Chihlimbarului. Scanare 3D pentru reconditionarea Galeriei Muzeului de Chihlimbar, Vulcanii Noroiosi , Scoala Besilii - comuna Manzalesti. Scanarea 3D a structurii a ajutat la reabilitarea si amenajarea noului centru edu-cational, Casa Dosoftei, Iasi - Digitalizare - crearea unui muzeu virtual, Universitatea Dunarea de Jos Galati Conacul Cantacuzino-Pascanu de la Ceplenita si Bisericile evanghelice fortificate Biertan si Valea Viilor - Scanare 3D pentru restaurare.