Companiile din Romania pierd zeci mii de euro pe an din cauza ca planificarea si urmarirea mentenantei echipamentelor nu este digitalizata sau, chiar daca exista o planificare, managerii nu pot verifica daca tehnicienii de revizie si mententanta si-au indeplinit sarcinile de serviciu corect pe teren si in perioada potrivita. De aceea, tot mai multe companii cauta solutii IT care sa ii ajute sa digitalizeze sistemele de evidenta si de planificare a reviziilor si a mentenantei tuturor echipamentelor si utilajelor folosite de angajati.
”Una dintre problemele cel mai frecvent intalnite in companii - fie ca vorbim de producatori de bunuri cu multe utilaje si aparate sau de firme din agricultura care au multe tractoare - este modul in care se face intretinerea echipamentelor de lucru si frecventa cu care se fac verificarile. Desi este dificila cuantificarea pierderilor, o revizie neefectuata sau o mentenanta facuta cu intarziere a unui echipament folosit in constructii poate conduce la cateva zile de standby pentru o companie, care intre timp trebuie sa plateasca salariile muncitorilor din santier fara sa realizeze lucrarile planificate. In ultima vreme, a crescut cererea de solutii digitale de planificare si monitorizare a lucrarilor de reparatii si/sau de mentenanta pentru ca firmele vor sa vada cat de repede si eficient se efectueaza reparatiile urgente, dar si daca, in perioadele de revizie si de mentenanta, tehnicienii isi fac cu adevarat treaba pe teren”, a spus Adrian Dinu, fondatorul companiei de software CREASOFT, producator si dezvoltator de sisteme electronice si software de control si monitorizare personalizat.
CREASOFT a dezvoltat in 2021, la cerinta unor clienti din industria de echipamente telecom si din cea a administrarii sistemelor de iluminat, o solutie de evidenta si planificare de reparatii, dar si de revizii si de mentenanta pentru utilaje si dispozitive, bazata pe scanarea codurilor QR lipite pe utilaje.
”Managerii din aceste companii vor sa stie concret daca angajatii fac revizia si mentenanta echipamentelor conform regulamentelor si nu isi mai asuma niciun risc cand vine vorba de calitate. Au fost situatii cand un angajat care trebuia sa faca revizia a 10 utilaje intr-o zi nu a facut, in realitate, nimic in acea zi, dar a completat un fisier Excel conform caruia si-ar fi indeplinit treaba”, a mai spus Adrian Dinu.
Solutia de evidenta si planificare de revizii si de mentenanta a CREASOFT, lansata in iunie 2021, are mai multe functii, printre care se afla posibilitatea de a localiza telefonul de pe care se scaneaza codul QR, astfel incat aceasta operatie de confirmare a executarii lucrarilor de reparatie sau mentenanta sa fie cu siguranta reala si sa nu existe cazuri de tentativa de frauda (cum ar fi, de exemplu, sa se scaneze poza etichetei QR din canapeaua din sufrageria tehnicianului).
In plus, tehnicienii primesc pe e-mail ticketele alocate cu instructiuni clare in care li se spune ce au de facut si trebuie sa marcheze in aplicatie nu doar ca au ajuns la echipament, dar si sa consemneze ce au facut efectiv si chiar sa incarce poze cu lucrarea executata, verificabila online in timp real de catre manageri.