Companiile din industria constructiilor sunt nevoite sa se afirme des intr-o piata competitiva si plina de obstacole, in cadrul careia utilizarea eficienta a resurselor si nivelul ridicat de flexibilitate reprezinta conditii obligatorii.
Competitia nationala si internationala intensa, legislatia tot mai stufoasa si presiunea continua de a inova determina organizatiile medii si mari sa apeleze la solutii de business inteligente, capabile de a simplifica procesele de constructii complexe si unice.
In lipsa acestora, companiile care activeaza in aceasta industrie se confrunta cu un set de probleme care pot avea un impact negativ major asupra desfasurarii proiectelor. In continuare, vom prezenta principalele dificultati intalnite de acestea, analizand pe scurt cum poate contribui un software ERP la depasirea lor.
1. Planificarea ineficienta
Unul dintre cele mai intalnite cauze ale esecului proiectelor de constructii este planificarea necorespunzatoare. Ea conduce adeseori la nerespectarea standardelor initiale si, implicit, la scaderea profitului si disparitia companiei. Nereusita de a finaliza la timp proiectele produce o majorare a costurilor fortei de munca, concomitent cu pierderea clientilor si imposibilitatea de a atrage noi prospecti.
Cu toate acestea, prin implementarea unui sistem ERP, o organizatie poate sa monitorizeze si optimizeze fondurile si cheltuielile. Mai mult decat atat, acesta poate contribui la planificarea precisa, in timp real, a resurselor materiale si umane, a design-ului arhitectural si a organizarii santierelor.
2. Managementul deficitar
Administrarea defectuoasa a activitatilor de atribuire a sarcinilor si de monitorizare a progresului muncii reprezinta urmatorul motiv principal al esecului unei intreprinderi de constructii. In plus, datorita cresterii importantei atingerii stabilitatii si a gestionarii riscurilor, business-urile se confrunta in prezent cu tot mai multe restrictii.
In acest context, o solutie ERP care sa automatizeze inregistrarea progresului lucrarilor, atribuirea task-urilor si alte activitati importante, care permit unei companii sa-si mentina competitivitatea si sa indeplineasca conditiile de functionare. Un sistem ERP ofera, in timp real, informatii care permit managerilor de proiect sa inregistreze timpul petrecut pe fiecare activitate, usurand astfel facturarea clientilor.
3. Estimarile imprecise
Multe dintre intreprinderile din domeniul constructiilor isi ofera serviciile in cadrul unor licitatii de contract. Inainte de a depune o ofera, ele trebuie sa calculeze si sa depuna costul estimat al proiectului. Pe de alta parte, clientii au nevoi si specificatii diverse, alegand o oferta in functie de mai multe criterii, printre care tarifele, reputatia firmei si design-ul propus. De multe ori insa, calculul costului total intampina dificultati, ceea ce scade si sansa castigarii licitatiei.
Un software ERP este capabil sa ofere estimari precise referitoare la resursele materiale si umane, precum si la timpul necesar de finalizare. Acest aspect creste probabilitatea incheierii cu succes a unei colaborari, oferind in acelasi timp si o perspectiva asupra proiectelor nerentabile pentru companie.
4. Schimbul ineficace de date
Companiile medii si mari de constructii desfasoara activitati pentru multiplii clienti, astfel incat distribuirea unui volum mare de informatii la nivelul fiecarui departament poate consuma mult timp. Utilizarea unor programe precum Excel sau PowerPoint nu mai reflecta nevoile actuale, acest tip de schimb de date devenit ineficient.
Un sistem ERP adaptat nevoilor business-ului asigura o circulatie rapida a datelor, care pastreaza in acelasi timp securitatea acestora. Cu ajutorul instrumentelor de analiza si de raportare, organizatiile pot urmari fiecare proces si isi pot fundamenta deciziile pe informatii concrete.
5. Neoptimizarea timpilor
Procesele care consuma un timp indelungat incetinesc fluxurile de recuperare a investitiilor. Aceste intarzieri au consecinte negative la fiecare nivel al unei organizatii, afectand functionarea sa. De multe ori insa, ele sunt greu de preconizat si astfel imposibil de controlat.
Solutiile ERP ajuta managerii de proiecte sa monitorizeze costurile cu materiale prime si resurse umane, dar si sa elimine procesele manuale, evitand astfel depasirea timpilor estimati. Toti acesti factori contribuie la succesul unui business si a implementarii proiectelor din cadrul acestuia.