ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, a incheiat un protocol cu Ziarul Lumina, cotidianul Patriarhiei Romane, cu scopul de a educa publicul larg in privinta protectiei cibernetice si utilizarii tehnologiei si mijloacelor online.
Prin intermediul acestui parteneriat cu titlu gratuit, cele doua organizatii vor conlucra in vederea popularizarii unor materiale educationale, in domeniul protectiei cibernetice a cetatenilor. Obiectul acestei colaborari consta in publicarea a 24 de articole in Ziarul Lumina si pe pagina web a publicatiei, redactate de catre reprezentantii ANIS, pe teme din aria subiectelor mentionate.
„Traversam o perioada atipica in care numarul si complexitatea atacurilor cibernetice au crescut aproape peste noapte. Nu doar afacerile si institutiile au nevoie de educatie in domeniul securitatii cibernetice, dar si oamenii. Cetatenii trebuie sa inteleaga ce masuri preventive trebuie luate pentru ca spatiul digital sa devina un loc in care sa fie in siguranta. Ne bucuram de deschiderea Patriarhiei Romane de a fi alaturi de noi in acest efort de educare a populatiei in domeniul protectiei cibernetice”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS Romania.
„Biserica priveste educatia pentru media digitala din perspectiva spirituala si pastorala. Totodata acorda atentie dialogului cu profesionistii din domeniul tehnologiilor de comunicare si din domeniile conexe, din grija pentru oameni. Este important pentru noi toti, si in special pentru tanara generatie, sa intelegem potentialul noilor media, capacitatile si vulnerabilitatile acestora, pentru a le utiliza rational, sanatos si intelept. Pentru ca tehnologiile sunt facute pentru oameni, iar nu oamenii pentru tehnologii”, a spus preotul Nicolae Dascalu, Directorul Publicatiilor LUMINA.
In vederea implementarii, ANIS si Ziarul Lumina vor constitui un grup de lucru dedicat, format din reprezentanti ai celor doua parti, care se vor asigura de calitatea materialelor si buna desfasurare a proiectului. Printre temele abordate in articole se regasesc: „Parole sigure si protejarea lucrurilor fizice care au parole”, „Navigare in siguranta pe internet”, „Siguranta copiilor pe retelele sociale”, „Securitatea platilor online” etc..