RO EN
Coșul este gol

ALFA Software: Robotizarea si inteligenta artificiala, indispensabile in productie

Specialistii din industria de productie se straduiesc in permanenta sa depaseasca provocarile care apar de la un an la altul, sa imbunatateasca procesele si sa isi creasca eficienta. Tendintele care sunt in centrul atentiei sectorului de productie anul acesta se orienteaza inspre atingerea acestor obiective. Industria de productie a fost nevoita sa se adapteze pentru a tine pasul cu valul de digitalizare si cu trendurile care au aparut, pentru a profita de toate beneficiile pe care le ofera acestea.
„Odata cu valul de digitalizare, s-au ivit numeroase oportunitati pentru industria de productie. Afacerile care au inteles de la inceput cat de important este digitalizarea au putut sa profite de toate beneficiile care au venit odata cu ea. Acest mars al tehnologiei, al conectivitatii si al imbunatatirilor in materie de automatizare va continua si prezinta oportunitati fara precedent”, a declarat Cristian Gabriel Pavel, Director General Alfa Software.
 
Perspectivele industriei de productie pentru 2022
In timp ce liderii companiilor cauta nu numai sa faca fata provocarilor, ci si sa isi consolideze strategia in asa fel incat sa obtina cat mai multe din beneficiile care le-au fost puse la dispozitie, perspectivele industriei de productie pentru anul 2022 s-au axat inca de la inceputul anului pe cateva tendinte importante care trebuie luate in considerare:
1. Procese fara hartie. Utilizarea unui sistem unic complet (ERP), vazut ca parte dintr-un proiect de Transformare Digitala, ajuta la eliminarea hartiilor din procesele companiilor, inclusiv a celor din sectorul de productie, deoarece asigura toate uneltele desfasurarii activitatii de productie (planificare, desfasurare, raportare, urmarire, livrare etc).
 
2. Colectarea cat mai rapida si „locala” a datelor. Prin intermediul terminalelor mobile, a cantarelor, a POS-urilor si a scanerelor industriale, datele produselor sunt colectate automat, chiar direct din hala de productie.
„Cu ajutorul functionalitatilor pe care le are ASiS ERP, in momentul in care se realizeaza productia, se scaneaza sau genereaza codurile de bare ale produselor/operatiilor si astfel se poate afla care este gradul de realizare a unei comenzi. Practic prin generarea inteligenta de etichete concomitent cu imprimarea se raporteaza productia in detaliu: cine, ce a facut, la ce ora, etc., de unde rezulta productivitatea, cadenta si multi alti indicatori utili in Managementul Productiei”, a explicat Cristian Gabriel Pavel.
 
3. IoT industrial si mentenanta preventiva. IoT (Internet of things) a fost mult timp prezentata ca o tehnologie care va schimba modul in care traim, lucram si ne distram. Recenta accelerare a trecerii noastre la sistemele digitale a pus-o din nou in centrul atentiei. In linii mari, IoT este un sistem in care masinile „vorbesc” intre ele, folosind senzori si sisteme cloud pentru a colecta si analiza date cu scopul de a oferi utilizatorilor rezultate conectate. In domeniul productiei, tehnologia permite automatizarea proceselor de fabricare a produselor, ceea ce inseamna reducerea costurilor cu forta de munca si minimizarea riscului de eroare umana. Datele colectate de la senzorii de pe masinile din fabrica pot ajuta producatorii sa inteleaga modul in care functioneaza masinile, sa optimizeze procesul de intretinere, sa reduca timpii de oprire a masinilor si chiar sa permita implementarea mentenantei preventive.
 
4. Analiza datelor prin instrumente avansate de Business Intelligence (BI). BI valorifica software-ul si serviciile pentru a transforma datele in informatii practice care schimba paradigma de luare a deciziilor de afaceri ale unei organizatii. In mod practic, instrumentele BI acceseaza si analizeaza seturi de date si prezinta constatari analitice in rapoarte, rezumate, tablouri de bord, grafice, diagrame si harti pentru a oferi utilizatorilor informatii relevante despre starea afacerii.
 
5. Digitalizarea tuturor proceselor. Intregul lant care tine de productie, incepand cu aprovizionarea si finalizand cu managementul resurselor umane pe fiecare proiect in parte se realizeaza prin ERP.
 
6. Robotizare. Datorita automatizarii, masinile sunt acum capabile sa indeplineasca din ce in ce mai multe sarcini repetitive care degreveaza oamenii. Prin urmare, este logic ca masinile sa poata prelua din ce in ce mai multe sarcini de productie. Robotizarea poate aduce multe avantaje producatorilor, inclusiv o productivitate mai mare, o precizie mai mare si costuri mai mici. Vom vedea tot mai multe fabrici complet automatizate sau asa-numitele fabrici intunecate - locatii in care productia are loc fara interventie umana directa la fata locului.
„Trebuie inteles ca acest proces de robotizare, care este tot mai des implementat de catre industria de productie nu are scopul de a inlocui forta de munca. Din contra, le usureaza munca, iar oamenii din productie devin de inalta specializare. In acelasi timp, ajuta la rezolvarea crizei fortei de munca”, a adaugat Directorul General Alfa Software.
 
7. O relatie mai stransa cu clientii. Companiile, inclusiv cele din zona de productie, se orienteaza tot mai mult catre relatia cu clientii. Astfel, prin intermediul instrumentelor de tip API sau portabile, le ofera clientilor informatii in timp real despre statusul comenzii, estimari de livrare s.a.m.d.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter