Potrivit studiului Barometrului Locuintelor Sanatoase 2022 realizat de VELUX, 32% dintre romani sunt expusi in prezent la un risc climatic in interiorul locuintelor, precum: umezeala sau mucegai, temperaturi scazute, zgomot excesiv sau lipsa luminii naturale. Conform concluziilor la care au ajuns expertii, reducerea riscurilor climatice la interior, care afecteaza direct calitatea vietii si sanatatea romanilor, se poate face prin renovarea corespunzatoare la interior a cladirilor, fapt care va aduce tarii noastre un total de 6,3 miliarde de euro beneficii economice cumulate pana in anul 2050.
Raportul desfasurat de VELUX, in parteneriat cu compania de cercetare RAND Europe, mai arata ca 9% dintre romani traiesc in locuinte cu acoperisuri cu scurgeri si pereti umezi predispusi la mucegai, podele si ferestre putrezite care pot provoca astm si probleme respiratorii. De asemenea, 20% dintre persoanele cu venituri mici din Romania nu pot mentine o caldura adecvata in casa, ceea ce poate provoca afectiuni cardiovasculare sau respiratorii. In plus, 18% dintre romani sunt expusi zgomotului de la vecini sau de pe strada, iar 4% considera ca locuinta lor este prea intunecata, ceea ce poate duce la depresie si probleme de somn.
Barometrul locuintelor sanatoase este un raport anual bazat pe cercetare care ofera date importante despre fondul imobiliar european. Incepand cu 2015, rapoartele au evidentiat importanta imbunatatirii cladirilor pentru a raspunde preocuparilor legate de sanatate si clima in randul populatiei. Editia din acest an aduce in atentie cladirile in care traim si lucram, precum si necesitatea de a le renova. Aceasta renovare vine cu oportunitatea de a reduce emisiile globale de carbon, imbunatatind in acelasi timp sanatatea si bunastarea oamenilor.
„Oamenii care din nefericire traiesc sau lucreaza intr-o cladire necorespunzatoare, expusi la cei patru factori de risc, au de patru ori mai multe sanse sa raporteze o sanatate precara. Acum este momentul sa regandim modul in care construim si sa ne concentram asupra unei abordari mai durabile si holistice a renovarii, atat a cladirilor rezidentiale, cat si a celor nerezidentiale. VELUX colaboreaza in dezvoltarea cladirilor sustenabile de multi ani, inspirand industria constructiilor si clientii sa creeze si sa solicite cladiri si comunitati durabile. Continuam acest demers pentru a avea un impact pozitiv asupra cladirilor de maine, iar prin Barometrul Locuintelor Sanatoase oferim date despre climatul interior, impactul acestuia asupra sanatatii si calitatii vietii si beneficiile economice ale investitiei intr-o cladire amenajata corespunzator”, a declarat Noemi Ritea, Director General VELUX Romania si Moldova.
In prezent, la nivel european, 15% dintre europeni traiesc in locuinte defavorizate, iar 50 de milioane de gospodarii traiesc in saracie energetica si nu isi pot incalzi casele iarna. Odata cu cresterea brusca a preturilor la energie, aceasta cifra este estimata sa creasca, consecinta acestui fapt fiind grava: de doua ori mai multi oameni au o sanatate precara atunci cand traiesc in saracie energetica.
Pe masura ce actiunile impotriva schimbarilor climatice devin mai urgente, renovarea cladirilor este inclusa in agenda politica, cu initiative precum Renovation Wave, pachetul legislativ Fit for 55 si lansarea planurilor nationale de redresare si rezilienta. Aceste fonduri creeaza o oportunitate de a investi in cladiri si de a avea numeroase beneficii.
Potrivit studiului VELUX, reducerea riscurilor climatice la interior in Romania prin renovarea corespunzatoare a cladirilor va aduce un total de 6,3 miliarde de euro beneficii economice cumulate pana in anul 2050. Astfel, reducerea expunerii la umezeala sau mucegai si a lipsei de lumina naturala in cladirile rezidentiale ar avea impact de 1,2 miliarde de euro prin economii directe in servicii medicale, sanatate si productivitate; imbunatatirea productivitatii prin cresterea ratelor de ventilatie in cladirile publice precum scoli si birouri ar economisi 3,7 miliarde de euro, iar imbunatatirea productivitatii prin acces eficient la lumina zilei in birouri ar oferi un beneficiu economic de 1,4 miliarde de euro.
Climatul interior influenteaza satisfactia oamenilor in viata de zi cu zi
Masurarea satisfactiei pierdute din cauza deficientelor cladirii se poate face folosind o metoda noua, dar recunoscuta – Analiza de evaluare a bunastarii (WVA – Well-being Valuation Analysis). Acest lucru le permite factorilor de decizie sa masoare valoarea interventiei de renovare asupra cladirilor intr-un mod mai holistic.
Datele europene arata ca lipsa incalzirii are aproape de doua ori mai mult impact asupra bunastarii percepute si satisfactiei in viata decat separarea de un partener. In plus, oamenii care traiesc expusi la cele patru riscuri climatice interioare au sanse de cinci ori mai mari sa se declare nefericiti.
Aplicarea strategiilor de renovare durabila asupra cladirilor existente poate duce la beneficii in materie de sanatate si bunastare, niveluri crescute de productivitate, economii la energie, o reducere a impactului asupra climei, dar si stoc de cladiri fara amprenta de carbon.
Cum pot proteja cladirile sanatatea
Din primavara anului 2020, restrictiile cauzate de pandemie au fortat milioane de oameni sa munceasca, sa traiasca si sa invete in propriile case. Pentru cei care traiesc in locuinte necorespunzatoare, acest lucru a facut situatia si mai dificila.
Ventilatia naturala prin intermediul ferestrelor care se deschid continua sa fie o modalitate simpla, rentabila si usor de inteles de a atenua riscul de contaminare. Acest lucru dilueaza orice agenti patogeni si improspateaza aerul. Alaturi de ventilatia naturala, sistemele de ventilatie mecanice, cum ar fi unitatile de incalzire, ventilatie si aer conditionat, sunt de asemenea eficiente in crearea unui debit de aer igienic constant.