Dominic Fritz si Ruben Latcau, primarul, respectiv viceprimarul USR al Timisoarei, trag un semnal de alarma in privinta situatiei critice in care se afla orasul pe care il administreaza, in conditiile in care compania Colterm a propus triplarea tarifului de termoficare, ca urmare a cresterii masive a pretului la gaze naturale si a lipsei sprijinului guvernamental pentru municipii.
Dominic Fritz va solicita Consiliului Local sa limiteze propunerea Colterm la o dublare a tarifului, pentru a reduce astfel impactul pe care aceasta masura il va avea asupra timisorenilor. Cresterea pretului este insa necesara, fiind singura solutie responsabila care poate fi adoptata in contextul dat.
„Solidaritatea timisorenilor, prin subventionarea termoficarii din bugetul local, este limitata nu doar de lege (subventia fiind plafonata), ci si de realitatea matematica. Am ajuns la un punct in care, chiar daca am da toti banii din bugetul local la Colterm pentru subventie, tot nu ar ajunge sa acopere pretul gazului”, a transmis Dominic Fritz.
El atrage atentia ca in trecut, in conditiile unor preturi de productie mult mai mici, diferenta dintre tarife si costul real al termoficarii a fost acoperita prin acumularea de datorii la furnizor, ca urmare a absentei fondurilor necesare in bugetul local. Fosta administratie a Timisoarei a lasat in urma sa datorii de 70 de milioane de lei catre E.On si 230 de milioane catre alti furnizori si catre stat.
Ruben Latcau, viceprimarul USR al Timisoarei, atrage atentia ca, din 2015 si pana in prezent, in 5 ani si 10 luni, Primaria Timisoara a platit 700 de milioane de lei pentru subventionarea termoficarii. Din acesti bani se puteau construi 10 poduri peste Bega ori 20 de campusuri scolare sau un spital municipal nou.
El acuza fostele administratiile PNL pentru zece ani de management dezastruos si de datorii rostogolite, prin amanarea investitiilor si marirea subventiilor mascate.
„De la an la an, numarul de abonati a scazut, cu ei scazand si incasarile societatii. Colterm a ajuns de la incasari de 150 de milioane de lei de la consumatori, in 2012, la incasari de 78 de milioane anul trecut. De la an la an, pierderile tehnologice, din cauza lipsei de investitii in retele, a crescut, vorbim de pierderi de peste 200 de milioane, bani ce s-au scurs literalmente in pamant. Solutia liberala a colegilor din vechea administratie? Marirea subventiilor mascate, amanarea investitiilor, indatorarea orasului. Din 2015 au fost luate credite de peste 185 de milioane si s-au dat garantii municipale pe alte 70 de milioane, facturi restante la gaz”, a afirmat viceprimarul USR.
Dominic Fritz si Ruben Latcau considera ca singura solutie pentru depasirea acestei crize este, pe de-o parte, impartirea costului termoficarii cu consumatorii si, pe de alta, elaborarea de catre Guvern sau de Parlament a unor programe de sprijin la nivel national, deoarece costurile legate de termoficare au devenit atat de mari, incat nu mai pot fi suportate doar de subventiile din bugetul local.