Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului va fi extinsa cu 60 de statii noi. In plus, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) va dezvolta si va administra si o retea de 50 de senzori de masurare a calitatii aerului. Anuntul a fost facut ieri de ministrul Costel Alexe.
Intreaga investitie in RNMCA este de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu (10,5 milioane de lei) si un milion de euro prin Programul Operational Infrastructura Mare (circa 5 milioane de lei).
"Pana la finalul acestei saptamani lansam licitatia pentru extinderea Retelei de Monitorizare a Calitatii Aerului de la 148 de statii, cat sunt in prezent la nivel national, la 208 puncte de masurare a calitatii aerului, peste tot in tara. Vrem ca prin extinderea cu 60 de noi puncte de masurare sa sprijinim si mai mult autoritatile locale cu date despre aerul din orasele Romaniei, astfel incat acestea sa gaseasca masuri potrivite si eficiente pentru a asigura un aer cat mai bun pentru populatia tarii", a declarat ministrul Costel Alexe.
Din cele 60 de statii noi, 27 vor fi amplasate in Capitala, pe langa cele 8 deja existente si amplasate la Cercul Militar, Lacul Morii, Titan, Balotesti, Magurele, Bucur Obor, Drumul Taberei si Berceni. Dintre cele 27 de statii noi, 12 vor fi de trafic si vor masura, ora de ora, valorile din aer. Acestea vor fi amplasate in cele mai aglomerate intersectii din zonele: Piata Victoriei, Pasajul Muncii, zona Iuliu Maniu, Aviatorilor, Giurgiului, Piata Sudului, Colentina, Dristor/ Mihai Bravu, Unirii, Piata Romana, Barbu Vacarescu si 13 Septembrie.
Alte 12 statii noi vor fi de fond urban si vor monitoriza, in fiecare ora, poluarea aerului din alte surse, fiind amplasate in Bucurestii Noi, Straulesti, Chiajna-Rudeni, Corbeanca, Giulesti Sarbi, Pipera, Vacaresti, Unirii/ Mitropoliei, Primaverii, Colentina, zona stadionului Lia Manoliu, Monitorul Oficial.
Celelalte 3 statii vor monitoriza aerul in mod permanent si vor stabili media zilei. Acestea vor fi amplasate in Bragadiru, Chiajna si Pajura.
Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului va fi extinsa si in alte 30 de orase ale tarii. Astfel, patru statii care masoara concentratiile de PM10 si PM2,5 in fiecare ora vor ajunge in Brasov, Iasi, Cluj-Napoca si Craiova.
Alte 30 de statii noi, care masoara aerul 24 de ore continuu, vor ajunge in Curtea de Arges, Onesti, Codlea, Chiajna, Mangalia, Sf. Gheorghe (Covasna), Miercurea Ciuc, Slatina, Campina, Sanmartin (Bihor), com. Chinteni (Cluj), Bacau, Bragadiru, Tecuci, Dr. Turnu Severin, Tulcea, Focsani, Alba Iulia, Onesti, Bistrita, Botosani, Brasov, Braila, Targoviste, Targu Jiu, Sibiu, Albita (Vaslui), jud. Prahova.
In ceea ce priveste reteaua de senzori, aceasta va fi dezvoltata in Capitala. Acestia vor fi amplasati in jurul unei parti din statiile de monitorizare a calitatii aerului, dar si in zonele: Aparatorii Patriei, Popesti Leordeni, Jilava, Sintesti, Salajan, Dorobanti, Vitan, Centrul Vechi, Vatra Luminoasa, Dorobanti/ Stefan cel Mare, Regie/ Grozavesti, Kogalniceanu, Gradina Zoologica, Otopeni, Snagov, zona Pieptanari/ Sos. Oltenitei, zona Giurgiului.
"Investitia noastra se va finaliza cu o aplicatie mobila de informare a populatiei. Orice om din tara asta trebuie sa stie ce aer respira. Vom dezvolta prima aplicatie mobila din tara care va furniza date oficiale despre aer dupa metode europene, validate inclusiv de Comisia Europeana. Aplicatia mobila va prelua date din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului si ii va da utilizatorului toate datele despre aerul din zona in care se afla sau din zona in care vrea sa ajunga. Aplicatia va identifica locul unde este utilizatorul si-i va oferi acestuia toate datele din momentul respectiv despre aerul pe care il respira. Daca utilizatorul vrea sa mearga intr-un alt loc, va introduce destinatia si va afla, in avans, ce riscuri de aer sunt acolo", a adaugat ministrul Costel Alexe.