In contextul celei de-a 74-a Adunari Generale a ONU, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), impreuna cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a organizat, la New York, un eveniment de inalt nivel prin care a fost lansat Global Hub on the Governance for the SDGs. Guvernul Romaniei, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, se afla printre initiatorii acestui demers, alaturi de Guvernul Columbiei. La eveniment a avut o interventie, in numele Guvernului Romaniei, ministrul Finantelor Publice Eugen Teodorovici.
"Incepand din 2020, bugetele anuale nationale vor tine cont de implementarea celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabila. Guvernul Romaniei, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, alaturi de parteneri din toate segmentele sociale, a pornit o miscare la nivelul societatii si a reusit sa constituie o retea de mii de oameni dedicati dezvoltarii durabile", a transmis ministrul Finantelor.
Hub-ul lansat pe 25 septembrie 2019 este o initiativa care are rolul de a facilita cooperarea interguvernamentala si schimbul de bune practici pentru implementarea celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabila ale Agendei 2030. Prin expertiza OCDE si PNUD, dar si din experienta guvernelor, se va crea un instrument care are rolul sa ofere cele mai bune solutii in ceea ce priveste politicile publice din domeniul dezvoltarii durabile. Hub-ul include si o platforma online de cunoastere („knowledge platform”) care sa ofere acces la exemple de succes pentru implementarea Agendei 2030. Mai mult, ofera si o modalitate de asistenta pentru asigurarea coerentei politicilor publice, monitorizarii si evaluarii sau bugetarii bazate pe rezultate.
"Romania continua sa actioneze din postura de lider regional in promovarea Agendei 2030. In activitatea intensa din ultimii ani, am capatat o importanta experienta si am reusit sa stabilim o serie de parteneriate care faciliteaza cooperarea internationala in domeniul dezvoltarii durabile. Suntem deja la al doilea eveniment de inalt nivel pe care il organizam impreuna cu OCDE. De asemenea, avem si alte proiecte in desfasurare, care vor facilita punerea in practica a Strategiei nationale pentru dezvoltare durabila, dar si afirmarea Romaniei pe plan international in ceea ce priveste implementarea Agendei 2030", a declarat László Borbély.
La eveniment au luat cuvantul personalitati precum secretarul general OECD, Angel Gurría, administratorul PUND Achim Steiner; presedintele Columbiei, Iván Duque Márquez, dar si alti sefi de stat si de guvern, dar si coordonatori ai implementarii Agendei 2030.
Organizatorii isi doresc ca in septembrie 2020, la a 75-a Adunare Generala ONU, sa fie semnat documentul „Emergency Declaration for Nature and People”, care sa dea un semnal puternic privind viitorul planetei. Liderii prezenti la eveniment si-au asumat semnarea unui astfel de document. Departamentul pentru Dezvoltare Durabila va actiona pe plan intern astfel incat si Guvernul Romaniei sa se alature acestui demers important.