Companiile au anuntat investitii de peste 70 de miliarde de euro in sectorul energetic romanesc in urmatorii zece ani, cea mai mare parte fiind in productia de electricitate, a afirmat, luni, Eric Stab, vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini si CEO al Engie Romania. El a participat la o conferinta online pe tema tranzitiei energetice, organizata de FIC.
"Cea mai mare parte din aceasta suma, 31 de miliarde de euro, se va duce in sectorul electricitatii: 26 de miliarde de euro in productie, inclusiv in surse regenerabile, iar restul de 5 miliarde de euro in retele", a spus Stab.
Totodata, 24 de miliarde de euro vor merge spre sectorul gazelor naturale, 19 miliarde in productie, incluzand sectorul offshore, iar restul de 5 miliarde in conducte.
"O suma de 13 miliarde de euro va merge spre renovarea cladirilor, iar 3 miliarde de euro in incalzirea urbana", a continuat reprezentantul FIC.
La randul sau, Christina Verchere, vicepresedinte al FIC si CEO al OMV Petrom, a aratat, in aceeasi conferinta, ca este esential ca Romania sa se pregateasca sa atraga fondurile puse la dispozitie de UE pentru tranzitia energetica.
"70 de miliarde de euro este o suma uriasa, trebuie sa fim siguri ca avem fondurile necesare pentru ca aceste proiecte sa fie puse in practica. Tranzitia energetica este cea mai mare schimbare prin care trec companiile din acest sector. Abilitatea principala este sa absorbim banii. Trebuie sa fim siguri ca vom absorbi acesti bani, sunt sume uriase care vor fi disponibile, inca nu s-a stabilit cu exactitate cuantumul lor, dar trebuie sa ne pregatim sa aducem acesti bani. Este esentiala cooperarea intre sectorul privat si cel public", a precizat Verchere.
Ea s-a referit la importanta unei legislatii clare, care sa nu fie urmata de modificari, ci sa fie predictibila, pentru a atrage investitorii.
"Mecanismul pentru consumatorii vulnerabili este esential si sa fie pus in implementare cat mai repede posibil", a subliniat Verchere.