RO EN
Coșul este gol

E.ON va investi 27 de miliarde de euro in tranzitia energetica, pana in anul 2026

E.ON intentioneaza sa creasca semnificativ ritmul de crestere si digitalizare a afacerilor sale. Cu strategia de crestere pana in 2026 prezentata astazi la Ziua virtuala a Pietelor de Capital, E.ON promite cresteri continue ale veniturilor operationale, precum si ale dividendului, care urmeaza sa fie mai mare decat era planificat anterior. Pentru prima data, Grupul si-a extins, de asemenea, perioada de prognoza de la trei la cinci ani.
E.ON intentioneaza sa creasca EBITDA in activitatea sa de baza (cu exceptia operatiunilor de energie nucleara ale PreussenElektra care urmeaza sa fie intrerupte in curand) cu aproximativ 4% anual, pana la circa 7,8 miliarde euro in 2026. Pentru a pune bazele acestei cresteri ambitioase, E.ON va investi un total de aproximativ 27 de miliarde de euro pana in 2026, din care circa 22 de miliarde de euro vor fi destinate extinderii retelelor energetice si 5 miliarde de euro pentru accelerarea cresterii business-ului de solutii pentru clienti. In plus, E.ON intentioneaza sa-si majoreze dividendele cu pana la 5% anual pana in anul financiar 2026 si venitul pe actiune cu 8 pana la 10% anual. Pentru anul financiar 2021, E.ON intentioneaza sa propuna un dividend de 49 de centi pe actiune.
E.ON intentioneaza, de asemenea, sa deruleze intregul program de crestere, mentinandu-si ratingul puternic si un factor de indatorare neschimbat. In acest scop, E.ON isi va optimiza in continuare portofoliul, prin care se asteapta sa genereze venituri de aproximativ 2 pana la 4 miliarde de euro in urmatorii cinci ani. Optimizarea portofoliului va consta in dezinvestirea afacerilor care nu se potrivesc cu strategia tripartita de crestere, sustenabilitate si digitalizare pe care E.ON a prezentat-o, precum si parteneriate selective.
CEO E.ON, Leonhard Birnbaum: „Decarbonizarea economiilor Europei plaseaza industria energetica in pragul unui deceniu cheie de crestere. Avand aproximativ 50 de milioane de clienti in Europa si cea mai mare retea de distributie a continentului – care este coloana vertebrala a acestei tranzitii – E.ON se pozitioneaza excelent pentru a profita de aceasta oportunitate. Prin urmare, astazi putem face o prognoza pe termen lung pentru E.ON, care se caracterizeaza printr-o crestere continua si profitabila.”
 
Cresterea, sustenabilitatea si digitalizarea
Sub conducerea noului CEO, Leonhard Birnbaum, E.ON se va concentra in intregime pe crestere, sustenabilitate si digitalizare. „E.ON va lansa acum o ofensiva cuprinzatoare de crestere si investitii pentru a stabili o lume energetica cu zero emisii de carbon”, a spus Birnbaum. „Extinderea intervalului nostru de prognoza la cinci ani, pana in 2026, subliniaza rezilienta si potentialul puternic de crestere al ambelor afaceri de baza ale E.ON, care in deceniul urmator vor beneficia substantial de tranzitia energetica europeana. In 2030, E.ON va fi mai mare, mai ecologic, mai digital si mai divers.”
 
Investitii majore in retelele de distributie a energiei, coloana vertebrala a tranzitiei la energia verde
E.ON intentioneaza sa-si creasca substantial investitiile in retelele energetice, cu aproximativ 1 miliard de euro anual pana in 2026. Acest lucru va mari baza de active reglementate (RAB) a companiei cu cel putin 6% pe an. Companiile E.ON din Europa opereaza retele cu un RAB total de aproximativ 35 de miliarde de euro si gazduiesc aproximativ 1 milion de instalatii de generare a surselor regenerabile distribuite.
Thomas König, membru al Consiliului de Administratie al E.ON, responsabil pentru retelele energetice, a declarat: „Fara infrastructura noastra nu va exista o tranzitie energetica. Numai in urmatorii cinci ani, retelele noastre vor integra 35 pana la 40 gigawati de capacitate suplimentara de energie regenerabila. Fiecare dintre aceste noi facilitati duce Europa cu inca un pas inainte catre obiectivele Acordului de la Paris. In plus, vom vedea milioane de pompe de caldura, precum si baterii si eMobility.”
Asaltul investitional va avea ca rezultat cresterea veniturilor din retea cu 3 pana la 4% anual pana in 2026. Digitalizarea va juca un rol cheie in eficientizarea operatiunilor retelei si, de asemenea, le va permite sa gestioneze cat mai eficient proportia din ce in ce mai mare a surselor regenerabile de energie. Pana in 2026, E.ON va investi aproximativ 2 miliarde de euro doar in retele, in scopul digitalizarii planificarii, monitorizarii si controlului retelei. Acest lucru va face din E.ON una dintre primele companii energetice care detin un control digital complet asupra infrastructurii de retea la toate nivelurile de tensiune.
 
Expansiunea ferma a diviziei solutii pentru clienti
E.ON observa o crestere intensa a cererii de decarbonizare in randul clientilor rezidentiali, ai celor de business si industriali, precum si in orase si comunitati.
Patrick Lammers, membru al Consiliului de Administratie al E.ON, responsabil pentru divizia solutii pentru clienti, a declarat: „Baza noastra de clienti din Europa, care are astazi aproximativ 50 de milioane de consumatori, pozitioneaza E.ON excelent pentru a ajuta clientii si partenerii nostri sa-si atinga obiectivele de decarbonizare si pentru a profita de aceste oportunitati de crestere.”
Baza va fi asigurata de business-ul clasic de furnizare a energiei, care genereaza castiguri puternice si a inregistrat o schimbare chiar si pe piata foarte competitiva din Marea Britanie. E.ON intentioneaza sa creasca veniturile afacerii sale de vanzari de energie cu 3 pana la 6% pe an pana in 2026.
„Digitalizarea este factorul decisiv si aici”, a spus Lammers. „Pana in 2026, vom avea o platforma digitala pe toate pietele noastre, care va oferi tuturor clientilor nostri servicii eficiente si prietenoase.”
E.ON se va concentra, de asemenea, pe oferte pentru case, stiluri de viata si de munca sustenabile. Noile solutii si servicii inovatoare pentru sistemele energetice rezidentiale - cum ar fi electricitatea verde auto-generata, incalzirea si racirea, precum si managementul energiei - vor permite companiei sa aduca tranzitia energetica in segmentul rezidential.
In ceea ce priveste mobilitatea, E.ON anticipeaza un sfarsit rapid al erei combustiei interne si, prin urmare, se va dedica si mai mult extinderii infrastructurii eficiente de incarcare. E.ON intentioneaza sa instaleze aproximativ 5.000 de puncte de incarcare noi pana in 2026. E.ON doreste, de asemenea, sa-si extinda masiv afacerea de furnizare de solutii de infrastructura energetica distribuita ecologica, investind intre 500 si 600 de milioane de euro pe an pentru a creste pana in 2026 contributia EBITDA a acestei afaceri in medie cu 9 pana la 12% anual.
E.ON vede un potential suplimentar de crestere in extinderea economiei hidrogenului. De aceea, intentioneaza sa-si extinda semnificativ activitatile in acest domeniu prin participarea la parteneriate europene prin proiecte precum H2.Ruhr, al carui scop este ca Renania de Nord-Westfalia – centrul industrial al Germaniei – sa devina o regiune cu hidrogen. Cu reteaua sa de distributie a gazelor existente si expertiza sa in managementul energiei, E.ON doreste sa ofere IMM-urilor industriale, in special, acces la hidrogen si astfel sa le ofere oportunitatea de a reduce emisiile de CO2.
 
Digitalizarea sistematica – cheia succesului tranzitiei energetice
Strategia de crestere a E.ON va fi insotita de digitalizarea end-to-end a tuturor operatiunilor sale.
Victoria Ossadnik, membru al Consiliului de Administratie pentru Digital, a subliniat: „Tranzitia energetica va reusi doar prin digitalizarea sistemelor energetice. Motoarele cheie ale schimbarilor in sistemele energetice relevante pentru E.ON sunt trecerea in alimentarea retelelor catre surse de energie durabile si schimbarea tiparelor de consum in randul clientilor nostri datorita electrificarii mobilitatii, caldurii si productiei. Digitalizam sistematic atat retelele noastre, cat si afacerea clientilor nostri. Prin intermediul platformelor digitale pentru retelele noastre si afacerile clientilor nostri si prin smartificarea retelelor noastre fizice, ne vom face retelele observabile, gestionabile si optimizate si vom valorifica flexibilitatea aprovizionarii cu energie si a cererii necesare in viitoarea lume a energiei.”
E.ON dezvolta o platforma tehnologica moderna la nivel de grup in acest scop. In acest proces, compania optimizeaza si digitalizeaza toate procesele din companie. Solutiile cloud vor inlocui centrele de date existente pana la sfarsitul anului 2023 si vor constitui o baza pentru noile aplicatii digitale. Platformele digitale imbunatatesc operatiunile generale, reducand in acelasi timp costurile si emisiile de CO2. E.ON va oferi, de asemenea, solutii digitale tertilor.
 
Cadru financiar atractiv, pe deplin aliniat sustenabilitatii
Intregul program de investitii al Grupului este axat pe deplin pe sustenabilitate. 85 pana la 90 la suta dintre activitatile de investitii planificate, care intra in sfera taxonomiei, indeplinesc criteriile stricte de sustenabilitate. In plus, E.ON si-a reafirmat tinta de a avea un rating BBB/Baa puternic si un factor de indatorare de 4,8 pana la 5,2 ori EBITDA. Compania si-a confirmat politica de dividende pentru urmatorii cinci ani. Pentru anul financiar 2021, E.ON intentioneaza sa propuna un dividend de 49 de centi pe actiune. Aceasta corespunde unei cresteri de 4 la suta fata de anul precedent. E.ON urmareste, de asemenea, o crestere anuala a dividendelor de pana la cinci procente pana in 2026 si o crestere suplimentara mai departe. Castigul pe actiune va creste in medie cu 8 pana la 10 la suta pe an.
„Pentru a pune bazele ambitiilor noastre de crestere, ne ridicam planul de investitii la un total de aproximativ 27 de miliarde de euro pana in 2026”, a spus Marc Spieker CFO-ul E.ON. „Peste 80 la suta se va indrepta catre afaceri reglementate”. Spieker a adaugat ca promisiunea privind dividendele este bine fundamentata: „Pe baza cresterii veniturilor operationale din activitatea noastra de baza, ne propunem o crestere medie anuala a castigurilor pe actiune de 8 pana la 10%, ceea ce duce la un castig pe actiune de 90 de centi in 2026."
Realizarea sinergiilor din integrarea innogy este in termen si este luata in considerare in cadrul financiar al E.ON. Acest cadru include, de asemenea, masuri de optimizare care vor permite E.ON sa realizeze economii anuale de aproximativ 500 de milioane eur pana in 2026.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter