Cladirea de birouri Euro Tower, dezvoltata de Cascade Group in zona centru-nord a Capitalei, este prima cladire din tara certificata LEED Zero Carbon. Parte din metodologia internationala LEED, certificarea LEED Zero Carboneste este considerata cel mai riguros standard din lume pentru evaluarea si certificarea cladirilor ca fiind neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2.
Strategia de decarbonizare a fost realizata si implementata sub coordonarea BuildGreen, lider al pietei de certificare si consiliere a dezvoltarilor sustenabile din Europa Centrala si de Est.
„Aceasta este a treia ”premiera” din istoria Euro Tower - pornind de la prima certificare ”verde” obtinuta in Romania (2010), urmata de prima cladire care a atins neutralitatea de carbon (2019 - continuand in 2020 si 2021) si, acum, prima cladire certificata LEED Zero Carbon din tara. Putem spune cu convingere ca Euro Tower, numita pana acum in discutiile informale ca prima cladire ”verde”, este acum confirmata si in mod oficial ca borna de hotar in dezvoltarea sustenabila din Romania. Viziunea noastra, ca dezvoltator imobiliar si sustinator al principiilor de dezvoltare sustenabila, este sa asiguram tot necesarul pentru Euro Tower in mentinerea neutralitatii de carbon pe termen lung” - a declarat Alex van Breemen, General Manager Cascade Group.
Euro Tower este una dintre cladirile de birouri reper pentru dezvoltarile de clasa A din Bucuresti. Dezvoltata de Cascade Group in 2010, Euro Tower este amplasata la intersectia strazii Barbu Vacarescu cu bulevardul Lacul Tei, in imediata apropiere a statiei de metrou Stefan cel Mare si Parcul Circului. Are o suprafata totala de 18.000 m2 structurata pe 18 etaje si 5 niveluri subterane, care includ 200 locuri de parcare. In 2009, Euro Tower a obtinut certificarea BREEAM Very Good, fiind astfel prima cladire din Romania certificata ca fiind “verde” conform standardelor globale de dezvoltare sustenabila.
In urma cu peste 4 ani, Cascade Group, dezvoltatorul Euro Tower, s-a angajat intr-un proces pe termen lung de neutralizare a tuturor emisiilor de CO2, parte din strategia de decarbonizare, dezvoltata si coordonata de BuildGreen, lider in domeniul serviciilor de certificare si consultanta pentru dezvoltarea sustenabila a cladirilor, in Centrul si Estul Europei. Euro Tower a atins pragul de neutralitate in 2019, ulterior si in 2020 si 2021, conform unui audit realizat de BuildGreen, pentru evaluarea gradului de emisii CO2 in perioada mentionata.
„Certificatele si standardele Zero Carbon reprezinta urmatorul pas inainte pentru dezvoltarea imobiliara in mod sustenabil, mai ales acum, cand reducerea emisiilor de CO2 reprezinta o prioritate la nivel global. In acest context, Euro Tower va ramane piatra de hotar in dezvoltarea sustenabila din Romania, fiind cladirea ce sparge gheata din nou, de data aceasta in directia neutralizarii emisiilor de carbon si cresterea standardelor in ce priveste certificarile sustenabile” - sustine Razvan Nica (foto), Managing Director BuildGreen.
„Acesta este abia inceputul. Neutralitatea de carbon a devenit obligatorie pe mapamond, dar instrumentele exacte pentru monitorizarea si atingerea acestui prag sunt inca in curs de dezvoltare. Intrucat cladirile sunt responsabile pentru circa 40% din emisiile de gaze cu efect de sera, iar spatiul per capita creste odata cu cresterea populatiei, nevoia drastica de reducere a gazelor cu efect de sera duce la cresterea presiunii asupra dezvoltatorilor si investitorilor imobiliari” - explica fondatorul BuildGreen.
LEED Zero vine in completarea normelor si obiectivelor impuse de metodologia LEED, sub forma unui program de certificare distribuit pe 4 categorii: emisii de carbon, energie, apa si deseuri. LEED Zero Carbon se axeaza de emisiile de carbon ca urmare a dezvoltarii cladirilor - avand ca obiectiv vizat recunoasterea unei cladiri care functioneaza cu emisii nete de carbon pe parcursul unui an.
LEED Zero Carbon vizeaza bilantul emisiilor de carbon care au fost cauzate si care pot fi evitate, in timp ce metodologia LEED implica o abordare holistica a dezvoltarii sustenabile, evaluand reducerea emisiilor de carbon pe baza materialelor si a eficientei energetice, pe langa alte strategii. Principalele categorii analizate in certificarea LEED Zero Carbon sunt:
- Energie: energie si combustibil consumat, inclusiv la fata locului si in afara amplasamentului, cum ar fi reteaua electrica furnizata pentru o perioada de 12 luni
- Transport: transportul rezidentilor sau a angajatilor din cladire
- Apa: emisiile asociate cu apa potabila consumata in cladire si on-site, precum si cu tratarea apelor uzate, folosind cele mai bune date disponibile pe parcursul unui an
- Deseuri: emisii provenite din transportul si eliminarea materialelor de constructie si de la locatie, inclusiv deseurile de la groapa de gunoi, deseurile de incinerare, reciclare si compost pe o perioada de 12 luni.
Decarbonizarea amprentei de carbon a unei cladiri presupune folosirea tuturor materialelor si tehnologiilor capabile sa asigure eficienta energetica si minimizarea emisiilor de CO2, implementarea celor mai eficiente solutii pentru construirea si operarea cladirii, precum si offset-ul emisiilor de CO2 imposibil de eliminat sau de controlat in cadrul procesului de dezvoltare imobiliara (d.ex. generate de chiriasi prin activitatea normala a acestora, emisiile generate de alimentarea cu apa si canalizarea).
Ca un factor diferentiator pentru Euro Tower, in cadrul procesului de decarbonizare, offseting-ul a inclus, pe langa amprenta de carbon a cladirii, si emisiile de dioxid de carbon generate de chiriasi, ceea ce reprezinta un beneficiu direct pentru acestia.
Toate emisiile de CO2 sunt calculate si compensate pentru a atinge toate cele 3 scopuri conform protocolului GHG (Greenhouse Gas Protocol), in conditiile in care, la nivel global, majoritatea companiilor au in vedere in primul rand scopurile 1 si 2, cel de-al 3-lea reprezentand cea mai mare provocare a momentului in strategiile de decarbonizare (emisiile de CO2 care provin de la furnizori de materiale sau servicii, ori alte surse greu de controlat).
BuildGreen a asistat clientul de la bun inceput, oferind consultanta si servicii de evaluare in linie cu cerintele BREEAM si LEED, sfaturi pentru proiectare si achizitii durabile, precum si pentru definirea strategiei de decarbonizare pe termen lung. Razvan Nica, fondatorul BuildGreen, este si auditorul care a gestionat certificarea Euro Tower, ca prima cladire verde din Romania.
Cu o istorie de peste 12 ani in domeniul dezvoltarii sustenabile, BuildGreen activeaza in peste 18 tari europene si a fost implicata, per total, in certificarea a peste 350 proiecte imobiliare, cu o suprafata cumulata de peste 8 milioane m2 si o investitie totala de peste €10 miliarde. Razvan Nica, fondatorul si directorul general al companiei, este primul auditor BREEAM International Quality Auditor din afara Marii Britanii, pozitie din care supervizeaza procese de certificare de pe intregul mapamond.