RO EN
Coșul este gol

Italy & Romania: Building together - Health Infrastructure a inceput, in Bucuresti

20 de companii italiene evalueaza oportunitati de colaborare cu firme romanesti, cu ocazia unei conferinte organizate de ITA – Agentia Italiana de Comert Exterior, in colaborare cu Ambasada Italiei la Bucuresti, Camera de Comert Italiana pentru Romania si Confindustria Romania.
"Editia din 2023 a evenimentului «Italy & Romania: Building together» subliniaza inca o data importanta pe care tarile noastre o acorda dezvoltarii infrastructurilor sustenabile. Alegerea de a ne concentra pe domeniul sanitar raspunde dorintei specifice de a arata oportunitatile oferite de Romania intr-unul dintre domeniile cruciale atat pentru bunastarea comunitatii, cat si pentru cresterea economica, constientizand faptul ca sanatatea este un bun public de prima necesitate. Romania, intr-adevar, se confrunta cu provocari importante in sectorul sanitar", a declarat Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Excelenta Sa Alfredo Durante Mangoni.
In acest context, astazi are loc la Bucuresti conferinta de Follow-Up a misiunii 2022 pentru infrastructuri ICE-OICE-ANCE-ANIE in Romania, intitulata "Italy & Romania: Building Together-Health Infrastructure" cu accent pe infrastructura spitaliceasca si echipamentele aferente. O delegatie italiana, formata din douazeci de companii active in domeniul proiectarii, constructiilor si echipamentelor spitalicesti, vor evalua noi oportunitati de colaborare cu companiile romanesti.
 
 
Coordonat de Ambasadei Italiei la Bucuresti, evenimentul este organizat de ITA – Agentia Italiana de Comert Exterior, in colaborare cu Camera de Comert Italiana pentru Romania si Confindustria Romania.
Agenda Constructiilor este, din nou, partener media al evenimentului.
Evenimentul are loc la Crowne Plaza Bucharest Hotel, Sala Ballroom, si face parte dintr-un program de lucru de trei zile, conceput cu obiectivul de a aprofunda multiplele posibilitati de colaborare si schimb de experienta intre companiile din Italia si cele din Romania, active in domeniul infrastructurilor spitalicesti si a echipamentelor aferente.
Conform ANCE - Asociatia Italiana a Societatilor de Constructie, "Misiunea in Romania reprezinta pentru ANCE ocazia de a consolida relatiile comerciale si de a pune bazele unor noi parteneriate cu o tara care a prezentat dintotdeauna un mare interes pentru firmele de constructie. Va fi posibil, in mod special, sa se aprofundeze oportunitatile prezente in domeniile infrastructurii din transporturi si celor sanitare, doua sectoare prioritare ale Planului National de Redresare si Rezilienta, unde companiile asociate au la activ experienta si know-how solide, putand juca un rol de prima importanta in colaborarea cu companiile romanesti".
"Asociatia OICE, Asociatia Organizatiilor Italiene de Inginerie, Arhitectura si Consiliere Tehnico- Economica, participa la misiunea economica la Bucuresti, organizand prima reuniune de coordonare alaturi de institutia omoloaga romaneasca ARIC, impreuna cu care, in noiembrie 2022, a semnat un Memorandum de colaborare pentru activitati comune in Romania si in State terte. Accentul pe sectorul spitalicesc este foarte interesant si datorita contributiei pe care unele societati italiene de inginerie, care sunt de altfel prezente in cadrul misiunii, o aduc in Romania prin studii de fezabilitate, proiectare si coordonare de activitati pentru anumite spitale din tara, cu ajutorul finantarilor comunitare si nationale, dar si ale unor institutii multilaterale. Romania este o piata de referinta importanta pentru ingineria italiana, un trend ascendent in previziunile de internationalizare pe urmatorii trei ani. De altfel, companiile italiene s-au reconfirmat pe primul loc si pentru anul fiscal 2022, in topul adjudecarii contractelor de consultanta finantate de BERD – Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – operativa in Romania, dar si in alte tari din Europa Centrala si de Est", a declarat Marco Ragusa, Director Relatii Economice Internationale - OICE.
 
 
Conform ultimului raport al OICE, in cursul anului 2022, companiile italiene din domeniile ingineriei si arhitecturii au obtinut rezultate relevante. Castigurile la nivel international au crescut, ajungand sa reprezinte aproape 30% din total, atingand valoarea de 4,5 miliarde de euro. Previziunile generale pentru anul 2023 arata castigurile de peste granite intr-o continua crestere, cu aproximativ 30% fata de cele realizate in 2022. Italia se distinge ca fiind a treia tara la nivel mondial in ceea ce priveste numarul de companii implicate in procesul de internationalizare.
Sectorul inregistreaza o atentie ascendenta acordata temelor legate de mediu si de tranzitia energetica, promovand solutii mai sustenabile si adoptarea unor tehnologii avangardiste. Companiile cu mai mult de 500 de angajati ating varfuri de castig extern in jur de 90%. Cele cu mai putin de 10 angajati, in jur de 16%.
Societatile cu peste 500 de angajati (10% din esantion) acopera 60% din castigurile totale. Domeniul infrastructurilor este un sector lider in productia externa, cu un procentaj de 41%, urmat de sectorul energetic cu diferitele sale ramuri (27%), si de domeniul planificarii si constructiilor (19%).
In 2022, zonele geografice de importanta prioritara pentru activitatea internationala a societatilor italiene au fost Orientul Mijlociu (27%) si Africa (18%), urmate de Uniunea Europeana (16%) si de tarile Europene din afara UE (10%). Perspectivele pentru perioada 2023-2025 confirma importanta acestor regiuni, cu un interes in crestere fata de Uniunea Europeana (29%), apoi fata de tarile europene din afara UE (13%), Africa si Asia urmand de asemenea un trend ascendent, iar Orientul Mijlociu isi mentine nivelul de relevanta.
Industria italiana de constructii s-a dovedit, in toti acesti ani, deosebit de dinamica, inregistrand o crestere substantiala a profiturilor obtinute in strainatate, chiar si pe piete din ce in ce mai competitive. Pe de alta parte, piata romaneasca este promitatoare si promoveaza proiecte publice si private la scara larga, cu o tendinta ridicata de absorbire a fondurilor comunitare, care vor deveni din ce in ce mai relevante in urmatorii ani.
 
 
Delegatia italiana este condusa de Vincenzo Ercole Salazar Sarsfield - Coordonatorul pentru promovarea in strainatate a sectorului infrastructuri si mari proiecte, din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe si Cooperare Internationala, si coordonata de asociatiile italiene de referinta, ANCE - Asociatia Italiana a Societatilor de Constructie, OICE – Asociatia Organizatiilor Italiene de Inginerie, Design, Arhitectura si Consiliere Tehnico-Economica si ANIE - Federatia Italiana a Companiilor din Sectorul Electronic si Electrotehnic.
Programul prevede discursuri din partea reprezentantilor romani si italieni, atat la nivel institutional cat si comercial, cu obiectivul principal de a consolida oportunitatile de colaborare si schimb de experienta intre companiile din Romania si din Italia, precum si de a furniza un cadru complet al proiectelor de infrastructura sanitara programate in Romania, in special cele finantate de Uniunea Europeana si sustinute de organizatii financiare internationale.
Ziua conferintei va cuprinde cateva momente menite sa faciliteze activitatea de networking intre participanti, inclusiv un pranz de afaceri care va separa cele doua parti ale zilei. Intalnirile vor favoriza dialogul si schimbul de opinii intre profesionistii din domeniul constructiilor, proiectarii, companiile de inginerie din sectorul constructiilor, distribuitorilor de echipamente spitalicesti, clinicilor private, spitalelor etc., atat din Italia cat si din Romania, si vor reprezenta cadrul perfect pentru a evalua oportunitatea unei noi participari legate de procedurile de licitatie, de acordurile de subcontractare si de furnizarea de servicii de proiectare, formare si transfer tehnologic.
Statutul participantilor la nivel institutional, o asociere de companii care confirma un interes continuu fata de proiectarea de tip Made in Italy, din partea unei tari in care exista deja o prezenta stabila, dar unde mai este un spatiu amplu pentru a dezvolta noi parteneriate si pentru a aborda noi viziuni asupra proiectarii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter