In prima zi a expozitiei internationale Construct Expo 2018, pe 8 martie a.c., intre orele 10.30 si 17.30, sala Titulescu din Pavilionul B3 al Complexului Expozitional Romexpo - Bucuresti a fost gazda Forumului National intitulat „O strategie sustenabila a industriei constructiilor pentru 2020-2025”, organizat de Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania - APMCR. Cu acest prilej, Claudiu Georgescu, presedintele APMCR, a declarat ca, in conditiile unei cresteri a economiei cu 7%, o scadere cu 5% a industriei de constructii in 2017 reprezinta o anomalie de sistem care denota un grav dezechilibru in economia romaneasca.
„De la desfiintarea Ministerului Lucrarilor Publice din perioada anilor 1996-2000, acest domeniu (al constructiilor - n.r.) a trecut la fiecare minister. Practic, putem spune ca fiecare si-a luat bucata lui pe care este stapan si pe care nimeni nu o poate controla foarte bine. De aceea ne-am trezit cu tot felul de constructii ciudate: cu terenuri de fotbal in panta, cu patinoare care costa de patru ori mai mult decat unul realizat de o firma privata si putem da exemplu patinoarul din Brasov, facut de Compania Nationala de Investitii si patinoarul facut de Ion Tiriac la Bucuresti”, a subliniat Claudiu Georgescu.
In opinia acestuia, asociatia pe care o patroneaza sustine reinfiintarea Ministerului Lucrarilor Publice pentru gestionarea tuturor lucrarilor publice din Romania, inclusiv cele de autostrazi, drumuri si aeroporturi.
Referindu-se la perspectivele pietei de constructii, in ansamblul sau, Claudiu Georgescu a precizat ca acest domeniu important al economiei nationale ar putea inregistra anul acesta o crestere de pana la 4%, dupa ce in 2017 s-a consemnat o scadere de -5%, pe fondul unui avans al economiei de +7%.
„In cel mai fericit caz estimez o crestere a sectorului de constructii de 3%-4% in 2018, iar aceasta pentru ca, presupunand ca ultimul Guvern in functie da drumul la constructii, perioada de licitatii, perioada de organizare de santier vor dura cel putin 6 luni de acum incolo. Deci, ne vom apuca de construit in luna septembrie. Peste vara se va trai iar cu locuinte, iar cu reparatii si cu carpelile care mai sunt la diverse lucrari de infrastructura”, a avertizat Claudiu Georgescu.
In acelasi timp, presedintele APMCR sustine ca este dificil de estimat care ar putea fi cresterea pentru anul 2019, deoarece nu exista un buget multianual.
***
Forumul National organizat de AMPCR la Construct Expo 2019 a reunit reprezentanti ai celor mai importante domenii de activitate din industria constructiilor: materiale de constructii, echipamente de constructii, constructori, dezvoltatori, precum si specialisti din domeniile creatiei, proiectarii si certificarii constructiilor. Organizatia propune ca, in urma acestui forum, sa fie redactata o „Carte Alba” privind modul in care sectorul privat vede necesitatile si evolutia industriei constructiilor pentru perioada anilor 2020-2025. Informatii suplimentare, la www.apmcr.org