RO EN
Coșul este gol

UNSAR: Cei mai multi proprietari se tem de cutremure, incendii si inundatii

Peste jumatate dintre romani se tem de cutremure, incendii si inundatii, insa doar un roman din doi sustine ca este interesat de riscurile acoperite prin polita de asigurare pentru locuinta, potrivit unui studiu realizat pentru Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) de catre IRES - Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.
Cercetarea releva, astfel, faptul ca 56% dintre romani declara ca se tem de cutremure, dar si de incendii (54%). Romanii se mai tem si de furtuni si vijelii (46%), inundatii (34%) si alunecari de teren (21%), dar si de furtul bunurilor din locuinta (29%). Nici raspunderea civila fata de vecini nu este neglijata (19%). Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari complexe asupra perceptiei si preferintelor consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte realizat pentru UNSAR de catre IRES, dupa cum informeaza un comunicat al asociatiei.
Atunci cand ia in considerare incheierea unei asigurari pentru locuinta, unul din doi romani isi exprima interesul fata de riscurile acoperite prin polita de asigurare, iar pentru unul din trei romani este importanta reputatia societatii de asigurare care furnizeaza serviciul. De asemenea, pretul unei polite este un criteriu important pentru 38% dintre romani, iar riscurile suplimentare acoperite sunt importante pentru 24% dintre respondenti (esantionul fiind de 1.248 de persoane, reprezentativ la nivel national, cu o rata maxima de eroare de +/-2,8%).
Totodata, conform studiului, doi din trei romani declara ca motivul pentru care nu isi asigura locuinta printr-o polita obligatorie impotriva dezastrelor naturale este lipsa banilor. Alte motive mentionate sunt lipsa de informare (28%) si neconstientizarea consecintelor riscului (21%), in timp ce 20% dintre romani declara ca nu sunt interesati de asigurari. Tot aceleasi categorii de argumente sunt invocate si atunci cand respondentii sunt intrebati despre motivele pentru care unii oameni nu vor sa incheie asigurari facultative de locuinte.
Cu toate acestea, studiul a aratat si faptul ca patru din cinci romani considera ca pretul asigurarii obligatorii pentru locuinte este „potrivit”. UNSAR reaminteste ca o polita obligatorie PAD costa 10 euro sau 20 euro pe an, in functie de materialele din care este construita locuinta, suma asigurata fiind de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Asadar, pentru a beneficia de acoperirea unei palete complexe de riscuri, se recomanda incheierea atat a politei obligatorii, cat si a unei asigurari facultative pentru locuinte.
Studiul a mai relevat si ca persoanele de sex femeiesc, cu varsta cuprinsa intre 36 si 50 de ani si care au studii medii sau superioare sunt interesate in mai mare masura de asigurarile pentru locuinte.
In ceea ce priveste sursele de informare cu privire la asigurari, respondentii declara ca se informeaza de la televiziune (50%), de pe internet (35%), direct de la societatile de asigurare (25%), de la prieteni (16%) si familie (13%), precum si de la radio si din presa scrisa (7%).
Dupa cum se arata anterior, studiul a fost realizat la cererea UNSAR, de catre IRES, in perioada 14-20 iunie 2018, pe un esantion de 1.248 de persoane si are o rata de eroare maxima de ±2,8%. Pentru a descarca infograma UNSAR-IRES, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter