Zona de centru-vest a Bucurestiului este intr-o continua schimbare imobiliara, iar peste 10-15 ani, va fi destinatia celui mai amplu demers de reconversie urbana pe care l-a vazut Capitala: Sema Parc, un proiect imobiliar mixt care va acoperi intreaga gama de functiuni si facilitati specifice vietii profesionale si personale moderne. De la cladiri de birouri, la hotel, un ansamblu rezidential extins sau zone comerciale si de entertainment, toate vor face din Sema Parc un hub european efervescent. Dezvoltat de compania River Development, Sema Parc este in plina transformare, creand la momentul actual noi spatii de birouri la cele mai inalte standarde.
Constructiile si amenajarile recent finalizate din cadrul Sema Parc includ aproximativ 23.000 mp inchiriabili de birouri clasa A in cladirile Bruxelles si Paris. Intreg spatiul aferent celor doua cladiri a fost complet reamenajat si livrat in ultimii 2 ani. Spatiile cu destinatia office recent renovate din cadrul Sema Parc sunt cladiri de joasa inaltime, birouri de clasa A prin care companiile de pe piata au la dispozitie un concept variat si accesibil. In plus, in linie cu conceptul initial care isi propune integrarea tuturor aspectelor vietii urbane moderne in cadrul Sema Parc, in prezent sunt in curs de amenajare si reamenajare si o serie de spatii comune, precum spatii verzi sau zone tip piateta pentru relaxare sau promenada, dar si a unor zone destinate pentru noi locuri de parcare.
Mai mult, procesul de reconversie si reamenajare continua cu o alta cladire existenta pe platforma si transformarea ei intr-o cladire de birouri clasa A care va fi denumita Berlin. Noua constructie cuprinde o suprafata totala inchiriabila de 15.800 mp si termenul estimat de livrare este Q3 2019.
Parcul de birouri este completat si de doua cladiri ridicate de la zero. In prezent, sunt in dezvoltare peste 31.000 mp inchiriabili prin cladirile Oslo si Londra, preconizati spre livrare in trimestrul al doilea din 2021, doua cladiri cu un regim de inaltime de 6, respectiv 15 etaje.
Cu un stil de viata in care secundele devin tot mai pretioase, oportunitatea de a avea biroul cat mai aproape de casa devine un castig tot mai mare. In aceasta idee, Sema Parc este un spatiu gandit ca un mix de functiuni, care reuneste segmentul office cu cel rezidential, adaugand functiuni destinate petrecerii timpului liber sau activitatilor culturale. Sema Parc isi doreste sa aduca si un element de stralucire datorita amplasarii de-a lungul raului Dambovita.
Ansamblul rezidential va fi o dezvoltare de tip hexagonal care permite o densitate optima a cladirii, in timp ce furnizeaza si spatii generoase de verdeata amenajate de un arhitect peisagist. In total, segmentul rezidential va include 41 de blocuri, cu inaltimi intre 5 si 9 etaje. In zona sudica, accentul pe inaltime va fi asigurat de trei turnuri de tip rezidential.
Localizarea centrala si interconectata la infrastructura orasului, precum si calitatea executiei sunt principalele elemente distinctive ale viitorului ansamblu rezidential, iar el se va adresa segmentului cu venituri medii si peste medii. Chiar daca momentan focusul in Sema Parc este segmentul office, segmentul rezidential va face parte din urmatoarea etapa de dezvoltare.
1 milion de metri patrati construiti la finalul proiectului
Master Planul din Sema Parc presupune o dezvoltare imobiliara intinsa pe aproximativ 41 de hectare si o suprafata totala construita care, la finalul proiectului, va atinge aproximativ 1 milion mp construiti.
Concret, daca vorbim despre un total al suprafetelor construite si impartirea lor pe functionalitati, Sema Parc se ridica la un total de aproximativ 964.800 mp construiti. Cea mai mare pondere o reprezinta segmentul de birouri cu 54% din totalul construit (526.800 mp), fiind urmat de segmentul rezidential cu 32% (305.200 mp). Spatiile comerciale si destinate recreeri vor ocupa un procent de 10% din totalul construit (93.500 mp), iar segmentul hotelier este estimat la 2% (21.300 mp).
Prin intreg conceptul, Sema Parc poate deveni “the place to be”, un proiect care sa revitalizeze viata urbana din zona central-vestica a Capitalei. Proiectul prevede o serie de elemente de unicitate pentru piata locala. De exemplu, zona de retail nu se va concentra intr-un singur centru comercial de sine-statator, asa cum exista deja in piata, ci va lua forma unor galerii comerciale, cum sunt cele faimoase pe care le regasim in orase eurpene, precum Milano, Londra sau Berlin. De asemenea, zona de high-street care va fi integrata in acest ansamblu va fi unica in Bucuresti - o zona comerciala alcatuita din 7 mari galerii care se vor intinde pe o suprafata de 3 km si care vor include la parter magazine, restaurante sau cafenele.
Un element distinctiv fata de proiectele cu functii multiple dezvoltate in prezent este ca suprafata construita va ocupa doar 30% din intreaga platforma, ceea ce arata atentia sporita a proiectului pentru spatiile aerisite, geometria armonioasa a cladirilor, precum si multe spatii verzi care sa asigure un echilibru intre elementele construite si cele naturale. In aceasta linie, proiectul prevede si piatete mici care se vor regasi de-a lungul intregii suprafete cuprinse in master plan, impartind spatiul intr-un mod armonios, iar parcul central va avea aproximativ 1,65 ha.