RO EN
Coșul este gol

PMB: Lucrarile la Spitalul Metropolitan de 400 milioane euro incep in martie 2020

Primarul General, Gabriela Firea, a anuntat finalizarea Studiului de Fezabilitate pentru construirea in Bucuresti a viitorului Spital Metropolitan si a prezentat principalele componente ale proiectului. Urmatorul pas este ca indicatorii tehnico-economici sa fie supusi aprobarii CGMB, pentru ca Primaria Capitalei sa poata organiza, ulterior, procedura de contractare a serviciilor de proiectare si a lucrarilor de executie.
Primarul General, Gabriela Firea: ”Spitalul Metropolitan Bucuresti, primul spital inteligent din Romania, care va putea concura cu cele mai moderne unitati medicale din lume, devine realitate, asa cum am promis anul trecut. Avem finalizat Studiul de fezabilitate, iar in martie 2020 vom incepe lucrarile la Spitalul Metropolitan! Acesta va avea aproape 1.000 de paturi, din care 750 pentru spitalizare continua, 31 de sali de operatie, dar si sali pentru investigatii imagistice si medicina nucleara. Spitalul va asigura pentru bucuresteni si pacientii din tara nu doar servicii medicale la standarde de excelenta, ci si functii complementare, centru de excelenta si campus universitar. Intregul complex va fi compus din: 3 corpuri de cladire cu destinatia spital, un turn cu 12 etaje dotat cu heliport si in cadrul caruia se vor regasi spatii de cazare pentru rudele pacientilor si cabinete medicale, o cladire pentru gradinita si cresa, un bloc cu locuinte pentru personalul medical si spatii verzi. Unitatea va avea un Compartiment de Primiri Urgente.
Investitia este de 400 de milioane de euro, pentru cladirea spitalului si dotari. Cladirea Spitalului Metropolitan, circuitele medicale precum si dotarea cu aparatura ultramoderna se vor finaliza in 3 ani.
Anual, vor fi tratati in regim de spitalizare continua circa 45.000 de pacienti, iar in sistem ambulator, peste 280.000. Compania Municipala Dezvoltare Durabila si Trustul de Cladiri Metropolitane au livrat acest studiu intr-un termen record de 8 luni, inca o dovada a utilitatii companiilor municipale. La acest document a lucrat o echipa cu experienta bogata in domeniul constructiei de spitale, cu astfel de proiecte finalizate in strainatate, fiind proiectat la cele mai inalte standarde in domeniu, inclusv din punctul de vedere al tehnologiei. Infrastructura propusa prin Studiul de Fezabilitate este una moderna si inovatoare, in special din punctul de vedere al tehnicii medicale.”
Spital accesibil, proiect integrat
Pentru accesul facil in zona spitalului, care va fi edificat in Sos. Pipera, este planificata o adevarata sistematizare a zonei.
Primarul General, Gabriela Firea: „Avem in vedere construirea unei noi strazi, se va chema Strada Spitalului, care sa asigure accesul la intregul complex si care va avea 2 benzi pe sens si linie de tramvai. In plus, sunt prevazute si alte lucrari, pentru ca avem o gandire integrata pentru intreaga zona.”
Marius Coaje, consilier al primarului general: “Este un proiect de mare amploare, de aceea construirea spitalului se face cu o planificare a intregii zone, avem grija de toata infrastructura din zona. Deja am luat legatura cu detinatorii de retele, fiecare dintre ei a primit planurile acestui studiu, motiv pentru care anul viitor va fi foarte usor sa demareze lucrarile.
Toata zona a fost gandita astfel incat, odata cu constructia acestui spital, sa ne asiguram ca toti cetatenii vor ajunge repede la acest spital.”
Suprafata construita desfasurata a acestui complex este de aproximativ 250.000 mp.
In cadrul complexului vor fi amenajate peste 1.300 de locuri de parcare, din care circa 200 la suprafata, iar restul in subteran.
Spatiile verzi aferente Spitalului Metropolitan Bucuresti vor insuma 30.000 de mp, iar cladirile din cadrul complexului Spital Metropolitan Bucuresti vor fi un etalon pentru eficienta energetica prin utilizarea unor surse de energie sustenabila: panouri solare, centrala in cogenerare si pompa de caldura aer-apa.
Organizare de tip multidisciplinar
Spitalul va asigura pacientilor servicii in urmatoarele specialitati medicale: obstetrica-ginecologie (obstetrica, ginecologie, neonatologie, fertilizare), cardiologie, chirurgie cardiovasculara, chirurgia capului si a gatului (BMF, ORL, oftalmologie), chirurgie toracica, chirurgie generala, neurochirurgie, neurologie, pneumologie, gastroenterologie, hematologie, urologie, medicina interna (nefrologie, nefro-dializa, diabet si boli de nutritie, reumatologie), recuperare-reabilitare.
Sectia mama si copil va cuprinde resuscitarea medicala pediatrica, neonatologia si sectia de ginecologie-obstetrica, inclusiv urgente.
Structura spitalului a fost proiectata astfel incat sa existe o organizare functionala, si nu una stricta pe specialitati.
Ablachim Turkes, director medical ASSMB: „Intentionam sa realizam departamente functionale, dedicate unui tip de patologie, nu unei specialitati. De exemplu: o anumita structura a spitalului va fi dedicata sanatatii mamei si copilului intr-un concept care uneste obstetrica, ginecologia, neonatologia, sectiile de prematuri, clinicile de fertilizare in vitro, astfel ca toate problemele legate de copil si de mama sa fie rezolvate acolo prin echipe multidisciplinare. Depinde si de evolutia actualei legislatii.
Un alt exemplu: ne-am gandit sa avem un centru de cardiologie complex care sa includa tehnicile de cardiologie interventionala moderna ajutate evident de un departament de imagistica care va cuprinde toate, pe langa radiologie conventionala, tomografie, RMN, medicina nucleara, si de asemnenea instrumentele pentru radioterapie.
Pacientii neurologici vor avea, de asemenea, un departament dedicat nu numai pentru diagnosticul si tratamentul prompt al accidentelor vasculare cerebrale dar si departamente neurochirurgie si de radiologie interventionala asociata.”
Spital modern, tehnologie inteligenta
Spitalul Metropolitan Bucuresti va fi primul spital inteligent din Romania si va concura cu toate cele mai moderne unitati medicale din lume.
Complexul va beneficia de un sistem IT care va inlocui sau asista in anumite situatii resursa umana si va usura munca:
- fluxuri de pacienti optimizate si asistenta medicala de la distanta.
- Pentru prima data, vom avea intr-un spital din Romania o linie automata pentru laboratorul spitalului sau pentru farmacie. Astfel, probele pentru analize sau medicamentele vor fi tranportate de echipamente inteligente, fara a fi nevoie de personal medical.
- cel mai avansat sistem de chirurgie robotica din lume, fiind prevazuta dotarea cu cel putin 4 roboti DaVinci. Astfel, se pot fac investigatii complexe sau interventii chirurgicale dificile.
- Salile de operatie vor avea conexiune prin satelit, pentru ca interventiile pot fi transmise oriunde in lume sau medici de oriunde din lume pot oferi suport in timp real in timpul interventiilor de la noi.
- Platoul tehnic de imagistica va regrupa echipamente si sisteme de ultima generatie: 5 sali pentru RMN, 3 sali pentru computer tomograf, 47 de sali pentru ecografie, 5 sali pentru radiologie conventionala si 2 sali pentru medicina nucleara (radioterapie).
- Vor exista doua sali de operatii neurochirurgicale: una de chirurgie avansata spinala si cealalta de chirurgie avansata a craniului, interconectate printr-o sala de RMN Intraoperatoriu. Acest lucru face posibila obtinerea si folosirea, in timpul procedurii chirurgicale, a informatiilor furnizate de RMN. Tota aici, este prevazut un sistem de neuronavigatie revolutionar, care completeaza datele furnizate de RMN
- Medicii vor folosi tablete speciale unde vor regasi toate datele pacientilor pe care ii ingrijesc, rezultate ale analizelor sau prin intermediul carora vor putea da indicatiile asistentelor.
- Heliportul Spitalului va sustine realizarea in timp util a transplanturilor de urgenta. Spitalul este gandit sa poate sustine realizarea oricarui timp de transplant de organe care se realizeaza in acest moment in Romania.
Accent pe oameni, pentru cresterea calitatii actului medical
Spatiile si diversele functiuni au fost organizate avand ca punct central de la parcursul celor care vor beneficia de serviciile acestui complex, in calitate de pacienti, de la intrarea in unitate, la diagnostic, cazare, tartare si externare. Au fost, deasemenea, prevazute spatii de cazare pentru insotitorii pacientilor si pentru personalul medical, precum si gradinita si cresa pentru copiii angajatilor.
In acest fel, proiectul urmareste nu doar construirea unei cladiri, ci asigurarea tuturor factorilor necesari pentru ca acesta sa gazduiasca servicii medicale de calitate: actul medical este sustinut atat de tehnologia moderna si dotari, cat si de functiunile complexe ale unitatii medicale, de conditiile bune de cazare (saloane spatioase, luminoase si bine dotate), de pregatirea si motivarea personalului.
Spitalul va fi o alternativa pentru personalul medical pentru a profesa si a se specializa in Romania. Numarul de noi locuri de munca create este de aproape 1.300 de persoane. In complex, cadrele medicale vor avea la dispozitie locuinte, gradinita si cresa.
Reamintim faptul ca Primaria Capitalei deruleaza un program care permite medicilor din spitalele gestionate prin ASSMB sa urmeze stagii de calificare, de specializare in clinici din Europa si din Statele Unite.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter