Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia Generala Investitii, a incheiat un contract cu Compania Municipala Consolidari SA, prin care Palatul Voievodal Curtea Veche, monument istoric de importanta nationala, va fi consolidat, restaurat si redat circuitului turistic. Lucrarile vor incepe saptamana viitoare, in acest moment realizandu-se organizarea de santier.
Primarul General, Gabriela Firea: "Restaurarea Palatului Voievodal 'Curtea Veche' constituie un element foarte important in cadrul programului de consolidari pe care l-am demarat la nivelul Municipalitatii. Este vorba despre un monument istoric esential in trecutul Capitalei Romaniei si ne dorim sa ii redam valoarea de altadata, dupa ce mai bine de doua decenii a fost uitat de toate autoritatile. Am convingerea ca dupa finalizarea lucrarilor, Palatul Voievodal va deveni un punct esential pe harta atractiilor turistice ale Bucurestiului, mai ales ca, potrivit proiectului de restaurare si consolidare, acesta se va transforma intr-un spatiu muzeal divers, cu expozitii si zone dedicate manifestarilor culturale".
Proiectul Municipalitatii are ca scop, in afara protejarii, restaurarii si consolidarii, functionalizarea si punerea in valoare a vestigiilor si recomanda o serie de interventii absolut necesare asupra vestigiilor, unele directe, cu rol de asigurare a integritatii si stabilitatii structurii, altele indirecte, cu rol de a inlatura factorii care pun in pericol starea acestui monument.
Situat in Str. Franceza nr. 19-23, in Centrul Istoric al Municipiului Bucuresti, Vechiul Palat Voievodal este alcatuit dintr-un corp cu pivnite acoperite in terasa circulabila, iar in partea de est se mai pastreaza trei travee ale fostului palat aflat in diferite stari de conservare.
In zona de nord se pastreaza ruinele fostei bai turcesti, alcatuita dintr-un subsol acoperit cu bolta cilindrica si protejat de un acoperis provizoriu. In plus, pe langa acestea s-au mai pastrat sub forma de ruina, un set de ziduri care marcheaza conturul fostului palat voievodal. Ruinele sunt amplasate in general in spatii deschise.
Dupa finalizarea lucrarilor de restaurare, Palatul Voievodal Curtea Veche va deveni un spatiu muzeal divers in care se vor regasi spatii expozitionale cu caracter temporar si permanent, spatii multifunctionale destinate intrunirilor si manifestarilor culturale, spatii administrative (birouri), spatii tehnice necesare asigurarii climatizarii, spatii de depozitare materiale arheologice, hol principal de acces, cafenea, magazine. Termenul de executie a lucrarilor de este 32 de luni calendaristice, iar contractul de lucrari are o valoare de aproximativ 38 milioane de lei, exclusiv TVA.