RO EN
Coșul este gol

OAR sustine mentinerea Timbrului de Arhitectura

Odata cu prezentarea Anualelor si Bienalelor de arhitectura in cadrul RECALL Timbrul de Arhitectura 2016, va confirmam ca proiectul de eliminarea a timbrului a trecut tacit de Senatul Romaniei, fara dezbatere, desi am reusit in Comisia de cultura sa obtinem alaturi de Uniunea Arhitectilor din Romania un raport suplimentar de respingere (respectiv de mentinere a timbrului arhitecturii, dar si de pastrare a sa de catre organizatiile de arhitecti OAR si UAR).
Vom merge, asadar, in Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor, pentru noile avize si rapoarte ale comisiilor permanente ale acestora, unde speram sa avem sustinerea parlamentarilor, precum si a Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - Romania si a Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.
Vom arata in continuare ca timbrul de arhitectura este folosit in sensul legii 35/1994, sub forme care au fost perfectate de-a lungul timpului si care vor permite o crestere a culturii urbane (baukultur), cu impact pe termen lung. Timbrul de arhitectura a sprijinit inca din faza incipienta multe proiecte care au ajuns, in timp, sa creasca si sa promoveze bunele practici, dialogul si actiunile participative.
***
Eliminarea timbrului de arhitectura?
In primavara anului 2018, o noua initiativa legislativa a Senatului solicita eliminarea Timbrului de Arhitectura, motivand lipsa de transparenta in alocarea fondurilor si incarcarea administratiei locale cu obligatia de a colecta taxa de timbru din taxa de autorizare de construire. Desi acest mod de primire este reglementat prin legea 35/1994 a timbrului cultural, de fapt nu se propune modificarea legii in sensul derogarii administratiei publice, ci este o tentativa de eliminare completa doar a timbrului arhitecturii din sectorul timbrului cultural. In aceasta cheie, Ordinul Arhitectilor din Romania a lansat campania Sustinem Timbrul de Arhitectura, un apel catre beneficiarii directi ai timbrului care le ofera un instrument de suport al timbrului.
In paralel, Ordinul a exemplificat beneficiile timbrului pentru anul 2017, ultima finantare incheiata, dar mai ales finatarea care a avut loc intre un proiect legislativ anterior, din anul 2016 si cel prezent, din 2018.
Ce zice legea 35/1994?
Prin legea 35/1994, 0.05% din valoarea declarata a investitiior vine alocata organizatiilor profesionale din domeniul arhitecturii, respectiv Uniunea Arhitectilor din Romania si Ordinul Arhitectilor din Romania. Suma este colectata de autoritatile locale, pentru a fi ulterior virata spre una dintre cele doua organizatii (in functie de optiunea trecuta) pentru a fi utilizat in urmatoarele scopuri:
a) sustinerea unor proiecte culturale de interes national;
b) participarea la concursuri de interpretare si creatie in tara si in strainatate;
c) promovarea unor actiuni cu participarea romanilor de peste hotare;
d) sustinerea si protejarea artei cinematografice, teatrale si muzicale;
e) completarea fondurilor destinate sustinerii activitatii tinerilor creatori, interpreti si executanti;
f) sprijinirea materiala a creatorilor, interpretilor si executantilor pensionari;
g) sprijinirea materiala a revistelor de specialitate apartinand uniunilor de creatie;
h) sprijinirea inscrierii in circuitul national si international a operelor artistice de valoare;
i) cinstirea si perpetuarea memoriei personalitatilor culturii romanesti si ale minoritatilor nationale, atat in tara. cat si in strainatate;
j) punerea in valoare a patrimoniului folcloric si etnografic din Romania;
k) sustinerea financiara a spectacolelor in care sunt prezentate opere de creatie ai caror autori sunt romani sau reprezentanti ai minoritatilor nationale din Romania;
l) sustinerea financiara a premiilor acordate creatorilor si interpretilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter