Informarea partenerilor sociali implicati in coordonarea strategica a fondurilor europene structurale si de investitii alocate Romaniei a fost obiectivul celei de-a treia reuniuni a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat (CCMAP), desfasurata sub coordonarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE).
”Atragerea fondurilor europene 2014-2020 continua sa fie o prioritate a Guvernului si a structurilor implicate in coordonarea si gestionarea lor. Pana in acest moment, am finalizat desemnarea autoritatilor implicate si nu mai avem niciun impediment pentru transmiterea declaratiilor de cheltuieli la Comisia Europeana. Acum ne concentram pe accelerarea lansarii de apeluri de proiecte si pe sprijinirea beneficiarilor sa le concretizeze pe cele deja aprobate. Ne bazam si noi foarte mult pe sprijinul beneficiarilor, pentru ca ritmul in care ei implementeaza proiectele are ca rezultat direct atragerea fondurilor”, a subliniat secretarul de stat in MDRAPFE, Mihaela Toader.
Pe parcursul intalnirii, reprezentantii MDRAPFE au prezentat stadiul implementarii Acordului de Parteneriat si o informare asupra pozitiei Romaniei privind Politica de Coeziune post-2020. De asemenea, cu sprijinul reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe, au fost analizate implicatiile la nivel national si european ale Brexit asupra Romaniei, subiect de mare actualitate in contextul noilor evolutii globale. La reuniune au luat parte membrii CCMAP, precum si alte organizatii din mediul economic, social si din societatea civila, reprezentanti ai Comisiei Europene si conducatorii Autoritatilor de Management ale programelor operationale 2014-2020.
CCMAP este structura parteneriala stabilita prin Acordul de Parteneriat pentru coordonarea strategica a fondurilor europene. CCMAP este formata din 47 de institutii si organizatii, dintre care 40% sunt organizatii din mediul economic, social si din societatea civila. Intre acestea, se regasesc organizatii reprezentative pentru mediul de afaceri, protectia mediului sau domeniul social, cat si organizatii reprezentative pentru interesele de la nivel local. Conform ROF, reprezentantii CE si ai altor organisme relevante participa la reuniuni in calitate de invitati. Pana acum, au fost organizate 2 reuniuni ale CCMAP, care au vizat, printre altele, modul de functionare a cadrului partenerial pentru managementul Acordului de Parteneriat, interventiile prevazute de fiecare Program Operational si complementaritatile dintre acestea, Planul de Evaluare a Acordului de Parteneriat, prezentarea primelor rezultate ale mecanismului de coordonare intre programele finantate din fondurile ESI in domeniile sanatate, educatie si incluziune sociala.