Activitatea investitionala in Republica Moldova, in perioada ianuarie-martie 2019, a crescut cu 25,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, insumand circa 3,3 miliarde lei. Principalii factori care au determinat cresterea activitatii investitionale au fost majorarea investitiilor private si bugetare, situatia creditara favorabila, precum si cresterea investitiilor din sursele organizatiilor internationale.
„Aceste rezultate demonstreaza ca reformele implementate de Guvern au creat toate premisele pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil si competitiv pentru investitori. Ma bucur sa constat ca volumul investitiilor a crescut considerabil, impactul major fiind asigurat de cresterea investitiilor in masini, utilaje si instalatii, fapt ce confirma tendinta actuala de retehnologizare a economiei nationale”, mentioneaza ministrul Chiril Gaburici.
Potrivit datelor Directiei politici economice si mediul de afaceri a Ministerului Economiei si Infrastructurii, investitiile private s-au dovedit a fi, in primul trimestru al anului 2019, principalul motor de crestere al investitiilor totale. Acestea au insumat 2,3 miliarde lei (70% din totalul investitiilor) si au crescut in ianuarie-martie 2019 cu 15%, asigurand 46% din cresterea totala. Agentii economici si-au orientat investitiile in masini si utilaje, mijloace de transport, cladiri rezidentiale si terenuri.
Investitiile publice, de asemenea, s-au majorat in medie de 2,1 ori, asigurand 31% din cresterea totala a investitiilor. Acestea au atins valoarea de 387,9 de milioane lei. Investitiile publice au fost orientate in constructii ingineresti, masini si utilaje si mijloace de transport.
Analiza datelor dupa tipurile de active arata ca investitiile in masini, instalatii si utilaje de producere au contribuit cel mai semnificativ la cresterea investitiilor inregistrata in primele trei luni ale anului 2019 (35% din crestere). Acestea au insumat 1,2 miliarde lei (36% din total investitii) si au crescut cu 23,7%.
Esential au crescut si investitiile in mijloace de transport. Acestea au insumat 480,1 milioane lei si au crescut cu 45,6%, asigurand 23% din cresterea totala. De asemenea, au crescut investitiile in sectorul constructiilor (constructii ingineresti, cladiri rezidentiale si cladiri nerezidentiale) cu 17,8%, insumand 1,3 miliarde lei.