La initiativa Ministerului Mediului (MM), in sedinta de guvern din data de 20 decembrie 2017, s-a aprobat o hotarare de guvern privind Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD), dupa cum informeaza printr-un comunicat reprezentantii autoritatilor centrale.
PNGD este promovat de catre Ministerul Mediului, conform atributiilor si responsabilitatilor care ii revin, in baza Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare. Planul creeaza cadrul necesar pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor la nivel national, eficient din punct de vedere ecologic si economic.
Aprobarea Planului National de Gestionare a Deseurilor conduce la inchiderea unei proceduri de infringement aflata in faza contencioasa, datorata luarii deciziei de sesizare de catre Comisia Europeana a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si la evitarea acordarii de sanctiuni pecuniare Romaniei. De asemenea, PNGD contribuie la indeplinirea uneia dintre conditionalitatile ex-ante pentru accesarea fondurilor europene in domeniul deseurilor, din cadrul POIM.
Atingerea obiectivelor strategice stabilite in PNGD vor contribui la realizarea pe termen lung a procesului necesar de transformare a economiei liniare intr-o economie circulara eficienta din punct de vedere economic, avand la baza promovarea reutilizarii materiilor prime secundare. PNGD a fost realizat luand in considerare progresul inregistrat, noile concepte internationale, precum si provocarile viitoare, carora Romania trebuie sa le raspunda.
De asemenea, realizarea obiectivelor incluse in PNGD va contribui la o gestionare adecvata a deseurilor, conducand, astfel, la conservarea pe termen lung a resurselor naturale si, in acelasi timp, va crea oportunitati pentru aparitia unor noi locuri de munca in sectoare specifice (reciclare, valorificare, reutilizare deseuri, cercetare si inovare, investitii verzi etc.).
PNGD va permite continuarea investitiilor locale in instalatii necesare asigurarii unui management performant al deseurilor si, totodata, le va da posibilitatea autoritatilor publice locale sa propuna noi investitii in acest sector, in functie de necesitatile fiecarui judet.
„PNGD ar fi trebuit finalizat anul trecut, iar recuperarea intarzierii in aceste sapte luni, de la preluarea mandatului de ministru, a presupus eforturi extraordinare, atat din partea Ministerului Mediului, cat si din cea a tuturor specialistilor si tuturor celorlalte organizatii si institutii angrenate in procesul de elaborare, dezbatere, avizare etc. Le multumesc tuturor, ii felicit si, de anul viitor, sper ca, tot impreuna si la fel de determinati, sa lucram si pentru implementarea planului, in beneficiul cetatenilor, asa cum am promis!” a declarat viceprim-ministrul Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, la finalul sedintei Guvernului Romaniei. Informatii suplimentare, la www.mmediu.ro