RO EN
Coșul este gol

FNGCIMM: Suplimentare cu 22 milioane de lei pentru Prima Casa

Printr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia anunta ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a redistribuit 22 de milioane de lei din plafonul anului 2017, in cadrul Programului Prima Casa, iar in primele 11 luni ale anului in curs au fost semnate contracte de garantare de peste doua miliarde lei.
In urma primirii acordului din partea  Ministerul Finantelor Publice, cu privirea la propunerea FNGCIMM de redistribuire a sumei de 22 de milioane de lei din plafonul aferent anului 2017 in cadrul Programului „Prima Casa” in favoarea finantatorilor participanti in program care au inregistrat grade de utilizare a plafoanelor de peste 97%, la data de 20 decembrie 2017 sumele aprobate au fost puse efectiv la dispozitia Bancpost, Marfin Bank, OTP Bank, BRD, Piraeus Bank, ING Bank, Unicredit, Leumi Bank, CEC Bank si Credit Agricole.
Persoanele fizice interesate pot beneficia de avantajele Programului Prima Casa, prin accesarea ofertelor de creditare ale finantatorilor care dispun de plafoane.
FNGCIMM va continua sa isi desfasoare activitatea de analiza si aprobare a solicitarilor de garantare in conditiile si termenele stabilite de lege, iar solicitarile de acordare de garantii si promisiuni de garantare transmise catre FNGCIMM pana la data de 31 decembrie 2017 vor fi procesate in regim normal si vor fi acordate din plafonul aferent anului 2017. Plafonul total de garantare pentru anul 2017 a fost de 2,675 miliarde lei, format din suma de 2,500 miliarde lei stabilita prin Hotararea de Guvern nr. 80/ 2017 pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 717/ 2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului 'Prima Casa' si din suma de 175,5 milioane lei reprezentand diferenta ramasa nealocata din plafonul aferent anului 2016 si diferenta neutilizata pana la data de 31 decembrie 2016 din sumele alocate finantatorilor din plafonul ramas disponibil in anul 2016.
De la inceputul anului pana la 30 noiembrie 2017, au fost emise 23.437 contracte de garantare in valoare totala de peste 2,048 miliarde lei, din care 20.595 contracte de garantare in valoare totala de peste 1,743 miliarde lei au fost acordate din plafonul aferent anului 2017, iar 2.842 contracte de garantare, in valoare totala de 304,98 milioane lei au avut la baza promisiunile de garantare acordate din plafoanele anilor precedenti. La aceste valori se adauga si cele 6.538 de promisiuni de garantare acordate din plafonul anului 2017, in valoare totala de peste 740,12 milioane lei. Diferenta pana la gradul de utilizare a plafonului "Prima Casa" alocat pentru anul 2017 de peste 97% inregistrat in prezent este reprezentata de solicitari de acordare de garantii si promisiuni de garantare trimise de finantatori la FNGCIMM si aflate in diverse stadii de analiza.
Eficientizarea utilizarii plafoanelor de garantare pentru Programul Prima Casa
Anterior, FNGCIMM a prezentat cateva aspecte legate de componenta sociala a acestui program. Potrivit oficialilor fondului, pentru atingerea principalului scop al Programului Prima Casa si anume cel social, astfel incat sa beneficieze de acest program national categoriile sociale care au nevoie reala de sprijin in achizitionarea unui spatiu locativ, Ministerul Finantelor Publice impreuna FNGCIMM au elaborat o procedura si criteriile de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului "Prima Casa".
In data de 6 decembrie 2017, in Monitorul Oficial nr. 963, a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr.3097/2017, prin care se aproba Procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului "Prima Casa", care va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2018. “Exista o preocupare majora de optimizare a proceselor de garantare la nivelul FNGCIMM. Pentru Programul Prima Casa, in paralel cu procesul de eficientizare a fluxului de garantare se desfasoara procese de recalibrare si reparametrizare ce pot conduce la o targetare cat mai eficienta din punct de vedere social, pentru a putea beneficia de acest program acei oameni care au o reala nevoie de locuinta. Programul evolueaza permanent, raspundem prompt dinamicii pietei, astfel incat sa aiba o adresabilitate sociala cat mai eficienta si sa genereze beneficii maxime”, a declarat directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu.
Aceasta noua procedura are ca scop utilizarea mai eficienta a plafoanelor alocate anual pentru Programul Prima Casa, prin elaborarea unor criterii care vor sta la baza evaluarii activitatii finantatorilor.
Astfel, in concordanta cu liniile directoare si obiectivele stabilite prin Strategia Programului Prima Casa 2017-2020 a fost stabilita o modalitate de evaluare a activitatii finantatorilor si de ajustare a plafoanelor de garantare care se aloca finantatorilor participanti in cadrul Programului Prima Casa, la inceputul fiecarui an calendaristic in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in cadrul programului in anul precedent.
Noua strategie de alocare a plafoanelor se inscrie pe linia reducerii graduale a interventiei statului prin garantare asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor. Asumarea unei proportii echilibrate intre creditele contractate in cadrul Programului Prima Casa si cele contractate in conditiile standard oferite de finantatori este o parte importanta a unei politici publice de orientare a Programului Prima Casa catre sustinerea unor obiective sociale bine definite pe termen mediu si lung. Informatii suplimentare, la www.fngcimm.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter