Proiectul de hotarare aprobat in sedinta extraordinara de astazi, 12 februarie, privind preluarea in proprietatea municipiului a cladirii si terenului Casei de Cultura a Tineretului, constituie un pas important in demersurile municipalitatii de a transforma aceasta cladire nefinalizata intr-un Centru Comunitar Integrat, in cadrul “Strategiei de Dezvoltare Locala la nivelul municipiului Giurgiu”.
“Aveam administrarea acestei cladiri data prin hotarare de consiliu judetean. Proprietarul acestei constructii este Consiliul Judetean si in urma cu trei ani ni s-a dat in administrare aceasta investitie neterminata, cu conditia sa accesam un proiect cu fonduri europene si sa-l finalizam. Dat fiind faptul ca cerintele din ghid impun proprietatea asupra acestei cladiri si nu doar administrarea, a fost necesar ca astazi sa ne intrunim in regim de urgenta si sa aprobam o hotarare de consiliu care sa permita Consiliului Judetean sa ne transmita in proprietate aceasta investitie nefinalizata. Sa speram ca ea va fi trecuta pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean de miercuri si, in timpul cel mai scurt, sa putem face demersurile de a intabula acest drept de proprietate si automat sa demaram procedura de licitatie (sursele financiare le avem alocate) si sa facem proiectul tehnic al acestei constuctii, adaptat la cerintele acestei Strategii de dezvoltare locala”, a explicat primarul Nicolae Barbu referitor la necesitatea convocarii consilierilor locali in sedinta extraordinara si la etapele urmatoare ce trebuie parcurse.
Strategia de Dezvoltare Locala Giurgiu (SDL) a obtinut finantare de la MDRAP prin POR 2014-2020 si DOCU 2014-2020 in valoare de aproximativ 7 milioane de euro, din care 3,3 milioane de euro sunt pentru Proiectul “Construirea/modernizarea/renovarea unui Centru Comunitar Integrat (CCI)”, adica refacerea Casei de Cultura a Tineretului. In cadrul acestui CCI vor fi furnizate servicii educationale pentru adulti si copii, servicii personalizate de ocupare, socio-medicale pentru adulti si copii, pentru copii/femei in situatii de vulnerabilitate, punct de acces public la informatii, servicii sportive si recreative.
Printre celelalte actiuni de interventie ale SDL finantate prin POR se numara amenajarea unui spatiu de joaca care sa deserveasca si ZUM, investitii in infrastructura rutiera/pietonala in zona Rudari, modernizarea infrastructurii sportive a scolilor la care au acces si copiii din zona urbana marginalizata, constructia/dotarea unei locuinte de urgenta in cadrul CCI pentru victimele violentei domestice. Obiectivul general al strategiei aprobate de MDRAP este acela de reducere a numarului de persoane aflate in risc de saracie sau excluziune sociala in zona urbana marginalizata (ZUM) - Rudari, alaturi de imbunatatirea calitatii vietii, cresterea coeziunii sociale, imbunatatirea mediului de viata si cresterea economica in teritoriul SDL- municipiul Giurgiu.