In prima jumatate a anului, volumul total al investitiilor din Europa a depasit 97 miliarde de Euro. Desi cu 5 procente mai scazut in comparatie cu semestrul I din 2017, volumul ramane cu 42% peste media primelor semestre din ultimii 10 ani, potrivit companiei de consultanta imobiliara Savills. Olanda si Polonia se evidentiaza in mod special, inregistrand o crestere anuala a activitatii investitionale de 176% respectiv 100%, urmate de Irlanda (94%) si Portugalia (35%).
Ponderea pietelor principale ramane aceeasi, reprezentand in continuare 65% din volumul total. In timp ce volumele investitiilor pentru semestrul I 2018 sunt in continuare usor mai scazute comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut in Marea Britanie (-9%) si Germania (-7%), in Franta au crescut cu 27% fata de anul trecut, cand alegerile prezidentiale au afectat activitatea investitionala. Lucrarile de urbanizare si infrastructura pentru proiectul Grand Paris si Jocurile Olimpice din 2024 precum si ameliorarea situatiei politice sunt semnale pozitive care atrag investitorii spre Franta si in special spre regiunea Paris.
Interesul investitorilor pentru proiecte de birouri ramane ridicat si este sustinut de cateva aspecte fundamentale: ratele de neocupare raman mici in toate orasele principale din Europa iar activitatea de dezvoltare este inca insuficienta pentru a acoperi cererea. In timp ce randamentele cladirilor de prima clasa din zonele centrale de business ale oraselor (CBD) dau semne de stabilizare, randamentele cladirilor din alte zone sau ale celor de calitate inferioara sunt supuse in continuare unei tendinte de scadere. La nivel european, acestea au scazut cu 22 bps respectiv 31 bps, acest lucru rezultand intr-o micsorare a diferentelor dintre randamente. Media randamentelor pentru cladirile de prima clasa din afara zonei centrale de business este de 4.9%, sub cea a cladirilor de calitate inferioara din interiorul acestei zone, care se situeaza la 5%, fapt ce ilustreaza apetitul investitorilor pentru proprietati de top, chiar daca acestea se afla in afara zonei centrale de afaceri.
Europa continua sa atraga capital strain, acesta reprezentand jumatate din volumul total al investitiilor, similar mediei pe ultimii 5 ani. Cu toate acestea, majoritatea investitiilor transfrontaliere au venit din tari europene in prima jumatate a acestui an. Atat investitorii din SUA cat si cei din Asia au fost mai putini activi pe pietele europene in comparatie cu anul trecut. Investitorii din SUA nu mai cauta active cu un grad ridicat de risc si randamente mari, concentrandu-se in schimb pe active de calitate cu un grad de risc scazut sau pe active mai slabe calitativ dar cu potential de crestere. Scaderea interesului investitorilor asiatici este in principal cauzata de restrictia impusa de guvernul chinez asupra iesirilor de capital autohton. In acelasi timp, interesul investitorilor din Corea si Singapore ramane la acelasi nivel cu cel din anii precedenti.
Cladirile de birouri vor continua sa fie clasa preferata de active in Europa in urmatoarele 12 luni, desi apetitul investitorilor pentru active alternative si logistice va continua sa creasca, conform studiului Savills.
Marcus Lemli, head of Savills European investment: “Observam o incetinire in dinamica pietei europene dar in acelasi timp elementele fundamentale raman pozitive, in ciuda riscurilor politice. Credem asadar ca ciclul curent ar putea sa continue pentru o perioada semnificativa de timp. Interesul investitorilor internationali si locali pentru piata imobiliara europeana ramane ridicat si ne asteptam ca volumele investitionale pentru 2018 sa fie relativ la acelasi nivel cu cele de anul trecut”.
Lydia Brissy, director in cadrul departamentului de research al Savills, adauga: “Majoritatea investitorilor prezenti in Europa cauta inca active sigure amplasate in zone importante, in toate segmentele de piata, dar sunt fortati din ce in ce mai mult sa creasca nivelul de risc. Pe masura ce sectorul logistic devine o parte integranta a unei strategii de succes de retail pe mai multe canale, cererea de active pentru acest segment industrial este in crestere, in timp ce investitorii isi restrang expunerea la sectorul de retail traditional, catre produse aflate in zone extrem de cunoscute si inchiriate de retaileri de renume”
Codrin Matei, Managing Partner, Head of Office Agency, Capital Markets & Business Development al Crosspoint Real Estate in Romania declara “Piata de investitii confirma in continuare trendul observat anul trecut prin prisma volumului tranzactiilor, dar mai ales prin diversificarea naturii investitorilor prezenti pe piata romaneasca. Capitalul sud-african isi intensifica prezenta prin noi achizitii, imaginea tarii primind un vot de incredere in plus din partea investitorilor ce provin din aceasta regiune”.