RO EN
Coșul este gol

AHK: Companiile se asteapta ca economia sa-si incetineasca semnificativ cresterea

Pentru a avea succes in strainatate, companiile au nevoie de un mediu de afaceri stabil si de autoritati publice deschise la un dialog real cu reprezentantii mediului de afaceri. Factori precum predictibilitatea politicilor economice, administratia publica, disponibilitatea fortei de munca, infrastructura, stabilitatea juridica, lupta impotriva coruptiei sau licitatiile publice raman decisivi in luare unei decizii investitionale. Numeroase companii germane au beneficiat de conditii de afaceri corespunzatoare in Romania, au investit in mod constant si pe termen lung, au deschis si extins unitati de productie, contribuind astfel in mare masura la crearea si asigurarea de locuri de munca.
Avand in vedere situatia conjuncturala buna, majoritatea companiilor sunt multumite in prezent de situatia propriei firme, vor sa angajeze personal si sa continue investitiile. Acest lucru reiese si din actualul raport de conjunctura. Situatia actuala buna a companiilor se datoreaza insa evolutiei pozitive a partenerilor principali, in special a celor din Germania. Procentul celor care considera situatia propriei firme ca fiind buna in prezent este de 56% (2015: 54%, 2016: 50%, 2017: 55%). Si in ce priveste situatia companiei fata de anul trecut 60% din companii sunt de parere ca situatia de anul acesta se va imbunatati (2015: 75%, 2016: 61%, 2017: 53%).
Dar multe companii privesc tot mai ingrijorate spre evolutia tarii ca amplasament investitional, pentru ca sustenabilitatea si efectele pozitive ale masurilor luate de Guvern sunt puse sub semnul intrebarii, iar investitiile in factorii importanti pentru investitori, care ar asigura stabilitatea amplasamentului pe termen lung, nu se realizeaza sau intarzie.
In ultimul an nesiguranta si impredictibilitatea din viata economica s-au accentuat, increderea in Guvern a scazut si odata cu aceasta s-a diminuat si speranta ca vor fi intreprinsi pasii necesari pentru a continua reforme precum modernizarea structurilor administrative impreuna cu reducerea birocratiei, continuarea luptei impotriva coruptiei, o mai buna absorbtie a fondurilor europene, privatizarea companiilor de stat respectiv eficientizarea acestor intreprinderi si cresterea competitivitatii. Lipsa tot mai acuta de personal, instabilitatea juridica si politica ingreuneaza activitatea companiilor. Pe langa acestea, marea majoritatea a companiilor germane din Romania se plang de infrastructura rutiera. Desele modificari fiscale si infranarea reformelor din sectorul public cat si scaderea investitiilor publice in favoarea cresterii salariilor au creat o atmosfera negativa in randul investitorilor germani.
In chestionarul de conjunctura, pe care l-am efectuat in primavara acestui an in randul companiilor cu capital german din Romania, situatia economica actuala cat si evolutia economica a companiilor germane este apreciata mai rau fata de anul trecut. Aceasta apreciere a evolutiei economice este surprinzatoare la prima vedere, avand in vedere cresterea economica de anul trecut de aproape 7%. Companiile si expertii economici se asteapta insa ca economia sa-si incetineasca semnificativ cresterea, din cauza ca investitiile atat de necesare de exemplu in infrastructura, educatie si sanatate nu se realizeaza. Pentru jumatate din companiile cu capital german din Romania chestionate (50%) situatia economica a tarii este satisfacatoare si doar 18% (2015: 15%, 2016: 30%, 2017: 31%) apreciaza situatia economica actuala ca fiind mai buna decat in 2017.
Pe acest fond AHK Romania solicita Guvernului Romaniei din nou sa grabeasca investitiile in domeniile-cheie precum educatie, infrastructura, sanatate, sa ia masuri pentru stoparea migratiei fortei de munca pentru a reduce actuala criza de personal si sa intensifice modernizarea administratiei publice. Ramanem in continuare un partener de incredere pentru autoritatile publice si ne reafirmam disponibilitatea la un dialog constructiv.
Despre Camera de Comert si Industrie Romano-Germana
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane si totodata cea mai mare Camera de comert bilaterala din Romania. AHK Romania apartine, alaturi de Camerele de comert si industrie germane (IHK), retelei globale a Camerelor de comert germane bilaterale, reunite sub umbrela Uniunii Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK). Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, infiintata in 2002, numara peste 600 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente. Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana. In Romania AHK se implica activ in implementarea sistemului dual de invatamant dupa model german si a infiintat platforma GreenTech econet romania, cat si o Curte Permanenta de Arbitraj.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter