RO EN
Coșul este gol

CONTROL vamal al marfurilor pe tema drepturilor de proprietate intelectuala

In contextul comertului cu marfuri care incalca drepturile de proprietate intelectuala, Uniunea Europeana s-a angajat pe deplin sa implementeze standarde ridicate de protectie a pietei interne.
Dreptul de proprietate intelectuala inseamna o marca, un desen sau un model, un drept de autor sau orice drept conex, o indicatie geografica, un brevet de inventie, asa cum este prevazut in dreptul intern (al tarii) sau al Uniunii Europene.
Majoritatea falsurilor si a altor bunuri care contravin acestor drepturi de proprietate intelectuala sunt fabricate intr-o tara terta, din afara Uniunii Europene. Astfel, autoritatile vamale ale Statelor Membre joaca un rol esential in prevenirea introducerii pe piata a unor astfel de marfuri contrafacute.
Cum intervin autoritatile vamale?
Autoritatile vamale au ca parghie de control Regulamentul (UE) nr. 608/2013 care prevede conditiile si procedurile de interventie, in cazul in care marfurile susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala sunt sau ar fi trebuit sa fie supuse supravegherii vamale.
In cazul in care sunt identificate marfuri susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala, autoritatile vamale pot suspenda acordarea liberului de vama pentru marfuri sau le pot retine.
Asadar, daca la momentul importului nu exista dovezi suficiente care sa demonstreze ca nu au fost incalcate aceste drepturi, marfurile pot fi retinute. In acest sens, autoritatile vamale solicita confirmari de la titularul drepturilor (de ex. detinatorul marcii). Concomitent, autoritatile vamale pot sesiza si organele de cercetare penala.
Cum trebuie sa actioneze importatorii?
Pentru a evita ca marfurile sa le fie blocate in vama, este esential ca importatorii sa obtina informatii in avans despre marfurile achizitionate in materie de drepturi de proprietate intelectuala, inaintea efectuarii efective a formalitatilor de import.
In cazul in care autoritatile vamale hotarasc sa retina marfurile pe motiv de suspiciuni de incalcare a dreptului de proprietate intelectuala, importatorul are posibilitatea de a solicita acordarea anticipata a liberului de vama pana la eliminarea suspiciunilor, pentru a evita blocarea acestora. Mai precis, prin depunerea unei garantii, al carei cuantum este suficient de ridicat pentru a proteja interesele eventualului titular al marcii.
In ultima perioada, se observa o crestere semnificativa a importurilor de bunuri de larg consum concomitent cu o inasprire a conditiilor in care cineva poate pretinde un drept de proprietate intelectuala asupra unei marci, a unui desen sau a unui model. Cu titlu de exemplu, se poate mentiona decizia Curtii Generale a Uniunii Europene din Iunie 2019 prin care s-a concluzionat ca marca “Adidas”, constand in trei dungi paralele aplicate in orice directie, nu indeplineste conditiile de marca inregistrata in Uniunea Europeana.
In acest context, este recomandabil ca toti importatorii de astfel de bunuri sa implementeze suficiente masuri de control interne pentru a detecta astfel de cazuri in avans de momentul vamuirii. In acest fel, poate fi clarificat tratamentul acestor marfuri cu autoritatea vamala inainte de o eventuala retinere a bunurilor pentru suspiciuni de incalcare de drepturi de proprietate intelectuala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter