In cel de-al treilea trimestru din 2019, aproape 66.000 mp de spatii moderne de birouri au fost livrate pe piata din Capitala si exista premisele pentru a trece de pragul de 300.000 mp livrati la finalul anului, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Rata de neocupare mai crescuta si discrepantele calitative ale infrastructurii vor duce la o segmentare mai puternica a pietei, astfel ca, pe termen mediu, se poate mari ecartul dintre chiriile cladirilor de top si ale celor aflate la periferie.
In cel de-al treilea trimestru din acest an, Bucurestiul a inregistrat o cerere totala de spatii moderne de birouri de 74.800 mp, in crestere cu 18% fata de perioada ianuarie-septembrie din 2018, pana la un total de 263.000 mp. Cu toate acestea, cererea neta a scazut cu 20% in primele 9 luni ale anului, la 83.600 mp, din care 35.000 mp in trimestrul al treilea.
Peste 100.000 mp din totalul tranzactiilor de inchiriere din primele 9 luni au reprezentat relocari din stoc competitiv, astfel ca 2019 ar putea marca un nou record pe acest plan. Aproape doua treimi din aceste tranzactii sunt pre-inchirieri, ceea ce inseamna ca impactul asupra ratei de neocupare va avea un efect intarziat, aceasta mentinandu-se inca in zona neutra, la aproximativ 10%.
In jur de 66.000 mp de spatii moderne de birouri au fost livrate pe piata din Capitala in cel de-al treilea trimestru, din trei proiecte mari - Expo Business Park din zona Expozitiei (c.38.400 mp), The Light din subpiata Centru Vest (c.21.700 mp) si Eminescu Office din apropierea Pietei Romane (c.6.300 mp), volumul total de livrari ajungand astfel la 250.000 mp in perioada ianuarie-septembrie. Exista premisele ca pragul de 300.000 mp sa fie depasit in acest an, insa e posibil ca unele proiecte sa fie amanate pentru 2020.
„Bucurestiul se transforma treptat intr-o piata a chiriasilor, fapt ce va deveni mai vizibil probabil in 2020. Acest lucru poate duce la presiuni asupra chiriei contractuale, desi in cazuri izolate - anumite subpiete sau cladiri foarte cautate - proprietarii s-ar putea afla pe o pozitie de putere in procesul de negociere”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory in cadrul Colliers.
„Rata de neocupare mai crescuta va duce, cel mai probabil, la o segmentare mai adanca a pietei, intre activele calitative din zona centrala (CBD) sau din zone foarte bune si activele din zone periferice sau cu o mai slaba conexiune la reteaua de transport. Ne asteptam ca diferenta dintre chiriile pentru cladiri bine amplasate si cele aflate la plan opus sa creasca usor pe termen mediu (pe fondul presiunilor de scadere asupra chiriilor pentru cladirile din urma), evolutie sustinuta in mare parte de discrepantele de infrastructura; chiria mai mare poate fi perceputa ca o prima temporala, anume cat de mult ia angajatilor din diferite zone ale orasului sa ajunga la o cladire de birouri aflata in acea zona a orasului”, a incheiat Sebastian Dragomir.
Segmentul de IT&C a fost din nou starul tranzactiilor, generand aproximativ 58% din cererea totala in primele trei trimestre ale anului si un procent majoritar din cererea neta. El a fost urmat la o mare distanta de segmentele de servicii financiare si de cele profesionale (11% fiecare).
In ceea ce priveste zonele, cererea a fost concentrata atat in subpiete active din punct de vedere livrari cat si in piete consolidate pe fondul reinnoirilor de contracte. Aproape 20% din cererea totala a fost inregistrata in zona de Centru Vest in primele 9 luni ale anului, aceasta fiind urmata de alte 5 subpiete cu procentaje intre 10 si 14% din cererea totala. Indicatorii arata ca perspectivele pe termen scurt raman favorabile pentru piata de spatii moderne de birouri din Bucuresti: cererea ramane in concordanta cu tendintele acestui ciclu economic, desi incertitudinile externe nuanteaza perspectivele pe termen lung.