RO EN
Coșul este gol

COFACE: Volatilitatea preturilor materiilor prime aduce incetinirea cresterii

Un numar din ce in ce mai mare de aspecte problematice, precum cresterea riscului politic, volatilitatea ridicata a preturilor materiilor prime si constrangerile legate de aprovizionare, au inceput sa duca la o incetinire a cresterii mondiale la sfarsitul anului 2018 si au aruncat o umbra de indoiala asupra perspectivelor pentru 2019 (o crestere de 3% in 2019, dupa 3,2% in 2018 si 2017). De data aceasta, Europa Occidentala si-a pierdut pozitia de forta in fata Statelor Unite, contrar situatiilor anterioare opuse in privinta tendintelor economice. Coface se asteapta ca numarul insolventelor in afaceri sa creasca in douazeci de tari europene (din cele 26 de analizate) cu +1,2% in Zona Euro si cu +6,5% in Europa Centrala. Acest risc crescut de creditare pentru mediul de afaceri rezulta dintr-o incetinire ciclica si din incertitudini politice persistente.
Sectorul auto are in mod special de suferit. Dupa un ciclu de crestere de aproximativ opt ani, acesta prezinta acum semne de stagnare. Necesitatea investitiilor, cresterea concurentei, schimbarea stilului de viata a consumatorilor si adaptarea impusa de noile standarde de mediu care combat poluarea trebuie realizate in contextul unei piete chineze care ajunge la maturitate si a protectionismului in crestere. Aceste evolutii au impins compania Coface sa evalueze sectorul auto ca prezentand un risc mediu in aproape toate tarile Europei Occidentale, precum si in Europa Centrala si de Est si un risc ridicat in America Latina si in America de Nord.
Riscul politic va ramane o problema in Europa in 2019. Indicatorul de risc social al Coface este cel mai ridicat din 2010 pana acum. Aceste riscuri se manifesta adesea in timpul alegerilor, iar alegerile din Grecia, precum si posibilele campanii electorale anticipate in Italia, Spania si Germania ar trebui sa fie tinute sub supraveghere. Raspandirea nemultumirii sociale si popularitatea din ce in ce mai mare a partidelor anti-europene devin aspecte suficient de semnificative pentru ca acestea sa sustina perceptia unui Parlament European foarte fragmentat in urma alegerilor europene din mai 2019.
„Pentru prima data de la criza datoriilor suverane din 2011-2012, mediul de afaceri trebuie sa faca fata la doua aspecte problematice, in acelasi timp, in cursul acestui an: incetinirea ciclica si riscurile politice”, a declarat Julien Marcilly, Economist Sef Coface.
Tarile emergente sunt inca vulnerabile
Acest mediu global are efecte contrastante asupra economiilor emergente. Incetinirea cresterii in Zona Euro (de +1,6%, cum este prognozata pentru 2019) si in Statele Unite (de +2,3%) expune pietele emergente efectelor de contagiune, in principal prin intermediul fluxurilor comerciale. Ca atare, se preconizeaza ca ritmul de crestere a comertului mondial va continua sa stagneze in acest an (Coface preconizeaza o crestere de doar 2,3% in acest an). Cu toate acestea, atenuarea cresterii in Statele Unite are si un efect pozitiv: prin faptul ca majorarea ratelor dobanzilor de catre Rezerva Federala a Statelor Unite devine mai putin probabila, riscul iesirilor de capital de pe pietele emergente este limitat.
Numeroase riscuri politice vor trebui monitorizate anul acesta in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv in Africa, unde oamenii au acum mai multe mijloace pentru a-si exprima frustrarile (rata accesului la internet s-a triplat din 2010), in contextul unui calendar electoral dificil (inclusiv pentru Nigeria, Africa de Sud si Algeria).
Cu toate acestea, in pofida situatiei politice si de securitate fragile, Coface observa o perspectiva mai favorabila pentru Mozambic (D), ale carui rezerve valutare inregistreaza cea mai mare valoare din 2014 si a carui crestere depaseste 3%, si pentru Rwanda (A4), unde clima se imbunatateste in mod constant si unde s-a perpetuat ritmul reformei.
Coface imbunatateste evaluarile de risc de tara ale economiilor dependente de petrol, preturile petrolului ramanand la un nivel moderat, in ciuda volatilitatii ridicate: Angola (acum C), Azerbaidjan (B), Canada (A2), Emiratele Arabe Unite (A3) si Trinidad si Tobago (B). Liban este singura tara care a fost retrogradata (acum D) pana in prezent in acest an, afectata fiind de dificultatile economice persistente.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter