RO EN
Coșul este gol

CLUJ-NAPOCA obtine finantare FEDR pentru proiectele inovatoare urbane

Cluj-Napoca este unul dintre cele 22 de orase care vor beneficia de o finantare totala de 92 milioane de euro, prin Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), pentru solutii inovatoare in ceea ce priveste abordarea unor provocari urbane, cum ar fi calitatea aerului, schimbarile climatice, locuintele, locurile de munca si competentele pentru economia locala.
„Prin aceste cereri de proiecte, transformam orasele din UE in laboratoare reale pentru a testa solutii care au potentialul de a imbunatati calitatea vietii in toate orasele lumii. Si deoarece securitatea urbana si siguranta spatiilor publice au devenit o preocupare cruciala pentru cetateni, dupa tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim orasele in eforturile lor de a-si proteja locuitorii”, a declarat comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu.
Cele 22 de orase au primit finantare in cadrul celei de a treia cereri de proiecte privind actiunile urbane inovatoare in urmatoarele domenii:
- Adaptarea la schimbarile climatice: Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), Autoritatea combinata a metropolei Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franta)
- Calitatea aerului: metropola Aix-Marseille Provence (Franta), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia)
- Locuinte: Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franta)
- Locuri de munca si competente in cadrul economiei locale: Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (Romania), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda), Ventspils (Letonia).
Printre exemplele de proiecte se numara noi solutii pentru a reduce riscul de incendii periurbane in Riba-roja de Túria, o noua generatie de sisteme de alimentare cu energie bazate pe baterii electrice in Breda, locuri de joaca scolare cu protectie ridicata in cazul valurilor de caldura in Paris locuinte sociale eficiente din punct de vedere energetic in Budapesta si activitati de orientare profesionala inovatoare in Ventspils.
Comisia Europeana a lansat, de asemenea, cel de-al 4-lea apel de propuneri de proiecte in cadrul actiunilor urbane inovatoare. 100 milioane de euro sunt puse la dispozitia oraselor pentru a finanta proiecte inovatoare de protejare si reducere a vulnerabilitatii spatiilor publice, asa cum a fost anuntat in Planul de actiune din 2017, in cadrul Agendei europene privind securitatea. Totodata, in urma apelului, vor fi finantate proiecte digitale, de mediu si de incluziune. Acesta are ca termen-limita luna ianuarie 2019. Orasele castigatoare vor fi anuntate in vara anului 2019.
Actiunile urbane inovatoare ofera oraselor din UE resurse pentru finantarea proiectelor inovatoare, cu un pachet financiar total de 372 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regionala pentru perioada 2014-2020. Scopul este de a identifica, testa si difuza solutii concrete la provocarile comune din mediul urban.
In urmatorul buget pe termen lung al UE, initiativa „Actiuni Urbane Inovatoare” va fi inclusa in cadrul Initiativei urbane europene, un nou instrument care combina toate instrumentele urbane intr-un singur program de cooperare intre orase, inovare si dezvoltare a capacitatilor in toate prioritatile tematice ale Agendei urbane pentru UE (integrarea migrantilor, locuintele, calitatea aerului, saracia urbana sau tranzitia energetica, printre altele).
Noul cadru unic de reglementare va permite combinarea mai simpla a fondurilor UE, de exemplu intre Fondul european de dezvoltare regionala si Fondul pentru securitate interna, in vederea elaborarii unor planuri de dezvoltare urbana cuprinzatoare, care sa cuprinda masuri privind siguranta spatiilor publice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter