RO EN
Coșul este gol

CC: Rcomandari pentru eficientizarea concurentei pe piata lemnului din Romania

Consiliul Concurentei (CC) a finalizat studiul privind piata primara a lemnului din Romania si a elaborat o serie de propuneri si recomandari pentru dezvoltarea acestui sector si eficientizarea concurentei in domeniu. Autoritatea de concurenta a constatat ca exista diferente intre datele prezentate de Institutul National de Statistica, Eurostat si Inventarul Forestier National in ceea ce priveste anumiti indicatori necesari realizarii unei evaluari cu acuratete a domeniului (suprafata impadurita, volumul mediu de masa lemnoasa la hectar etc).
Desi, in ultima perioada taierile ilegale s-au redus semnificativ ca urmare a implementarii programelor de tip wood tracking si a inaspririi regimului sanctiunilor, ponderea acestora ramane semnificativa.
Consiliul Concurentei recomanda realizarea cu celeritate a cadastrului fondului forestier de actualitate. Acesta reprezinta o baza de date detinuta de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara cu privire la detinatorii/ administratorii de fond forestier si care, in prezent, acopera doar un procent nesemnificativ din cadastrul forestier. In prezent, exista aproximativ 480.000 de hectare de fond forestier pentru care nu se asigura respectarea regimului silvic.
Ca urmare, Consiliul Concurentei recomanda modificarea legislatiei silvice, in sensul ca suprafetele de fond forestier pentru care nu se asigura respectarea regimului silvic sa fie incredintate temporar spre administrare catre RNP - Romsilva, eventualele cheltuieli ocazionate de administrare urmand a fi suportate de proprietarul fondului forestier respectiv.
Aceaste recomandari fac parte dintr-un ansamblu de masuri pe care Consiliul Concurentei le propune pentru intensificarea combaterii taierilor ilegale, respectiv: plata unei parti din ajutoarele sociale sa se realizeze, in masura disponibilitatii, sub forma distribuirii unor cantitati de lemn de foc si conceperea unui sistem de impozitare care sa penalizeze nerespectarea regimului silvic.
Din punct de vedere al proprietatii fondului forestier national, la nivelul anului 2015, statul roman detinea 3.205.217 ha, reprezentand 48,90% din fondul forestier national, administrat de RNP - Romsilva, Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea" si RA APPS. La nivel national, s-au identificat 13 proprietari care detin peste 10.000 ha fond forestier, restul proprietatii fondului forestier fiind puternic fragmentat.
In cadrul analizei s-au constatat o serie de disfunctionalitati manifestate, cu precadere, in ultima parte a anului 2016, in aprovizionarea populatiei cu lemn de foc destinat incalzirii locuintei.
 
Doua investigatii sunt in curs, pe piata lemnului
La nivel national, s-au identificat 13 proprietari care detin peste 10.000 ha fond forestier, restul proprietatii fondului forestier fiind puternic fragmentat. Detinerea de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a unei pozitii dominante pe piata primara a lemnului nu constituie, in sine, o incalcare a reglementarilor din domeniul concurentei. Consiliul Concurentei considera, insa, ca Regia Nationala a Padurilor - Romsilva trebuie sa inregistreze contabil costurile materiei prime (masa lemnoasa) si ale procesarii acesteia la nivelul pietei, astfel incat sa nu isi subventioneze activitatea de exploatare in dauna altor operatori care fac prelucrare si care nu au acces la masa lemnoasa la cost zero.
In ceea ce priveste modalitatea de selectare a partizilor (volum de lemn destinat comercializarii) care vor fi recoltate de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, autoritatea de concurenta este de parere ca aceasta ar trebui sa se realizeze intr-un mod nediscretionar, in baza unei reglementari interne distincte.
Consiliul Concurentei propune totodata infiintarea unui grup de lucru care sa reuneasca reprezentanti ai Ministerul Apelor si Padurilor, ai Ministerului Finantelor Publice si ai Autoritatii de Concurenta, astfel incat recomandarile sa fie discutate si sa se identifice modalitati eficiente de implementare a acestora.
Reamintim ca Autoritatea de Concurenta are in derulare doua investigatii privind posibile intelegeri intre companii active pe piata comercializarii de masa lemnoasa in cadrul unor licitatii. Astfel, investigatia declansata la inceputul anului 2016 se refera la posibile intelegeri privind impartirea pietei, a surselor de aprovizionare, precum si a adjudecarii unor partizi la un pret minimal in cadrul licitatiilor organizate la nivel national.
Consiliul Concurentei, a efectuat, la acea data, inspectii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer, Egger Romania, Kronospan Romania, Kronospan Sebes SA, Silva Logistic Services, Alredia si Lacul Codrilor.
In ceea ce priveste a doua investigatie, Consiliul Concurentei suspecteaza posibile intelegeri anticoncurentiale intre companiile Forestar SA, Nico - Paul si Saniral SRL pentru achizitia de masa lemnoasa, cu ocazia licitatiilor si negocierilor organizate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter