Piata spatiilor industriale si logistice din Romania traverseaza cea mai buna perioada din istorie, atat din prisma cererii, cat si a ofertei, asistand in ultimii 5 ani la o dublare a stocului total, potrivit datelor firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
Stocul spatiilor industriale si logistice din Romania a ajuns la finalul primului semestru al acestui an la 3,61 milioane metri patrati, peste 85% dintre aceste spatii fiind situate in Bucuresti, Timisoara, Ploiesti, Cluj-Napoca si Pitesti, orase avand conexiuni solide la reteaua nationala de autostrazi.
Bucurestiul are in prezent un stoc de spatii logistice si industriale de aproximativ 1,8 milioane de metri patrati, avand o pondere de 50% in stocul total, capitala fiind urmata de Timisoara (500.000 mp), Ploiesti (350.000 mp), Cluj-Napoca (280.000 mp) si Pitesti (235.000 mp).
In primele sase luni ale anului au fost livrate spatii noi cu o suprafata de 200.000 de metri patrati, livrarile din Bucuresti avand o pondere de 57% din total (115.000 mp). In ceea ce priveste a doua parte a anului, sunt asteptate noi proiecte care insumeaza aproximativ 300.000 metri patrati, dezvoltatorii de spatii logistice si industriale mentinand astfel acelasi ritm puternic de expansiune.
Rodica Tarcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Primul semestru al anului a fost unul dinamic din punct de vedere al tranzactiilor de inchiriere de spatii industriale si logistice, ce au totalizat 235.000 metri patrati. Bucurestiul ramane in continuare cea mai atractiva locatie, atat din punct de vedere al stocului total cat si al tranzactiilor incheiate. De asemenea, observam ca tranzactii importante s-au incheiat in Slatina, unde Pirelli isi va extinde suprafata de productie cu 62.000 metri patrati si in Oradea, oras in care furnizorul de componente auto Sogefi isi va extinde activitatea. Acest lucru reliefeaza atat potentialul unor astfel de orase ce nu figurau pana acum in topul destinatiilor cautate de marii dezvoltatori si chiriasi din domeniu cat si al pietei in general, fiind asteptat ca acest trend pozitiv sa continue in urmatorii ani.”
Rata de neocupare la nivel national este de aproximativ 6%, nivelul chiriilor contractuale pozitionandu-se intre 3,7 si 4,1 euro/ mp/ luna, situandu-se pe un trend stabil, Romania fiind astfel una din cele mai competitive piete din Europa in ceea ce priveste costurile de ocupare. Tinand cont de planurile de dezvoltare anuntate de marii jucatori din aceasta piata, este de asteptat ca stocul spatiilor logistice si industriale din Romania sa depaseasca pragul de 4 milioane de metri patrati la inceputul anului 2020.