La Primaria Brasov a avut loc o noua intalnire intre echipa de consultanta a Bancii Mondiale, coordonata de Marcel Heroiu, si reprezentantii institutiilor implicate in proiectele de dezvoltarea zonei metropolitane Brasov: Primaria Municipiului Brasov, Consiliul Judetean, primariile din zona metropolitana, agentia metropolitana, asociatia de transport metropolitan si ADR Centru.
Discutiile au vizat aspecte punctuale din procesul de elaborare a Masterplanului de dezvoltare economica si urbana a zonei metropolitane Brasov, fiind deschise de o prezentare a raportului de activitate a echipei de consultanta din partea Bancii Mondiale, din ultima perioada. Potrivit reprezentantilor Bancii Mondiale, studiul de regenerare urbana efectuat in cadrul procesului de pregatire a caietului de sarcini pentru strategia de regenerare urbana a Brasovului a ajuns exemplu de buna practica in regenerare urbana, iar studiul privind atractivitatea Brasovului - „Brasov - oras magnet“ - elaborat tot de echipa Bancii Mondiale a relevat faptul ca peste 200.000 de romani si-ar dori sa se mute la Brasov, pentru ca apreciaza nivelul calitatii vietii, si, in plus, aproximativ 35% dintre acestia sunt tineri cu varsta de pana la 30 de ani, ceea ce creeaza o premisa a intineririi populatiei Brasovului in urmatorii ani.
Procesul de elaborare a noului Plan Urbanistic General al Brasovului a fost de asemenea un punct important al discutiilor, in contextul in care PUG-ul Brasovului trebuie corelat din punct de vedere al conectivitatii, accesibilitatii si compatibilitatii functionale cu cele ale localitatilor din zona metropolitana, mai ales cele din vecinatatea imediata a Brasovului. Concret, trebuie sa se tina cont de asigurarea de functiuni urbane si pentru localitatile din jurul Brasovului, pentru a se asigura dezvoltarea unitara a acestora pe termen lung. Totodata a fost extins grupul de lucru pentru elaborarea PUG-ului si s-au stabilit si atributii de monitorizare pentru perioada de dupa implementare a planului.
Un alt aspect al discutiilor s-a referit la competitivitatea Brasovului si zonei metropolitane in contextul celorlalte orase si regiuni de dezvoltare din Romania. Pentru cresterea competitivitatii, au fost create coalitii de crestere, care au drept scop atragerea de investitori si companii din industrii de viitor, care pot oferi locuri de munca bine platite. In cadrul acestor coalitii, vor exista dezbateri, sub coordonarea Bancii Mondiale, intre reprezentantii administratiilor publice din zona metropolitana si mediul de afaceri, pentru a gasi cea mai buna cale de armonizare a intereselor ambelor parti si a stabili planuri clare de actiune care sa duca la atragerea si mentinerea investitorilor in Zona Metropolitana Brasov.
„In contextul programului de consultanta pe care il avem in parteneriat cu Banca Mondiala, s-au stabilit noi termene si moduri de actiune, iar anul 2019 va fi un an plin, in care agenda de lucru a tuturor celor implicati in acest proiect va fi foarte incarcata, cu atat mai mult cu cat elaborarea si punerea in practica a strategiei de dezvoltare a Brasovului si zonei metropolitane va pune un mare accent pe dezbateri publice in care vor fi implicate nu numai autoritatile locale, ci si mediul de afaceri, mediul universitar, societatea civila si cetatenii“, a concluzionat primarul George Scripcaru.