Bosch va ajunge la neutralitate din punct de vedere climatic incepand cu anul viitor. Cele peste 400 de locatii din toata lumea si centrele de inginerie, productie si administrative nu vor mai lasa o amprenta de carbon. Aceasta initiativa va transforma Bosch in prima companie industriala care atinge acest obiectiv ambitios intr-o perioada de putin peste un an. „Consideram aceste masuri privind clima ca fiind responsabilitatea noastra si credem ca trebuie sa actionam acum”, spune Dr. Volkmar Denner, presedintele consiliului de administratie al Robert Bosch GmbH. In incercarea de a atinge rapid obiectivul de neutralitate in materie de emisii de carbon, Bosch va achizitiona o cantitate mai mare de energie electrica ecologica in viitorul apropiat si va asigura compensarea pentru emisiile de CO2 ce nu pot fi evitate. Pana in anul 2030, compania va spori treptat ponderea energiei regenerabile in energia pe care o genereaza si achizitioneaza si va investi un miliard de euro pentru a spori eficienta energetica a centrelor sale.
Dupa ce Bosch va atinge obiectivul de neutralitate din punct de vedere climatic, nu va mai afecta in mod negativ concentratia de dioxid de carbon din atmosfera. Prin urmare, compania isi va aduce o contributie importanta la acordul privind combaterea schimbarilor climatice de la Paris, ratificat in 2015, care solicita mentinerea incalzirii globale la o valoare mai mica de doua grade Celsius fata de nivelurile pre-industriale. „Toata lumea trebuie sa contribuie la initiativele climatice”, declara Denner.
Actiuni rapide pentru a atinge din timp neutralitatea in materie de emisii de carbon
Companiile industriale precum Bosch pot aduce o contributie semnificativa la initiativa pentru neutralitate din punct de vedere climatic la nivel mondial. Conform Agentiei Internationale pentru Energie, procesele de productie sunt responsabile pentru aproximativ 32 de procente din emisiile de dioxid de carbon, la nivel global. In prezent, Bosch emite in jur de 3,3 milioane de tone metrice de carbon pe an. Compania a redus deja emisiile de carbon cu aproape 35 de procente, inca din 2007. „Nu incepem de la zero. Ne-am depasit in mod constant obiectivele in materie de reducere relativa a emisiilor de carbon. Acum a sosit momentul pentru obiectivele absolute. Intram pe ultima suta de metri”, spune Denner.
Ne axam pe sursele de energie sustenabila si regenerabila
Incepand cu anul 2020, Bosch va compensa pentru emisiile de carbon reziduale si inevitabile, in principal prin achizitionarea energiei electrice ecologice de la centralele existente si prin participarea la programele de compensare a emisiilor de carbon. Compania investeste in proiecte de mediu, certificate conform unor standarde riguroase, menite sa sprijine dezvoltarea sociala si ecologica. Compensarea emisiilor de carbon va fi esalonata pana in 2030, iar Bosch va accelera investitiile in energie regenerabila in acest scop. De asemenea, compania intentioneaza sa extinda sistemele fotovoltaice detinute de companie, cum ar fi cele existente in locatiile din Nashik si Bidadi, din India. Compania se asteapta sa atinga o crestere inzecita a capacitatii energetice prin aceasta initiativa. In plus, Bosch va semna contracte pe termen lung cu furnizori exclusivi, cu ferme eoliene si solare noi din intreaga lume, care pot functiona apoi in mod profitabil chiar si fara subventii guvernamentale.
Un miliard de euro - si solutii conectate - pentru o eficienta energetica sporita
Eficienta energetica imbunatatita este un instrument puternic pentru atingerea neutralitatii in materie de emisii de carbon. Bosch va investi un miliard de euro in eficienta energetica a uzinelor si cladirilor sale, in urmatorii zece ani. „Dorim sa reducem consumul de energie si emisiile de dioxid de carbon in termeni absoluti si nu doar in relatie cu crearea de valoare”, declara Denner. Pana in 2030, compania intentioneaza sa economiseasca energie suplimentara in valoare de aproximativ 1,7 terawatt ora pe an. Aceasta reprezinta mai mult de o cincime din consumul sau anual actual si este comparabila cu cantitatea de energie electrica consumata de gospodariile private din Köln. Bosch urmeaza cu rigurozitate practicile de management de mediu de ani de zile. Doar in 2018, compania a realizat aproximativ 500 de proiecte de eficienta energetica, reducand consumul de energie cu aproape 1,5 procente. Productia conectata a devenit, de asemenea, un factor-cheie de eficienta. Bosch a implementat deja o platforma energetica proprie, o parte a portofoliului de solutii ale Industriei 4.0, in peste 30 de fabrici din intreaga lume. Aceasta platforma este o solutie software bazata pe cloud, care poate urmari si controla consumul de energie al fiecarui utilaj.
Initiativa pentru combaterea schimbarilor climatice aduce multe beneficii sociale si economice
Pana in 2030, compania va inregistra costuri suplimentare de un miliard de euro pentru achizitia de energie electrica ecologica, implicarea in programe de compensare a emisiilor de carbon si de procurare a energiei regenerabile. In aceeasi perioada, Bosch va investi un miliard de euro pentru a spori eficienta energetica interna. Aceasta crestere a eficientei energetice va ajuta Bosch sa economiseasca aproximativ un miliard de euro, reducand astfel cheltuielile societatii cu privire la neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon de la aproximativ doua miliarde la un miliard de euro pana in 2030. „Initiativa privind neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon este fezabila si, daca este urmata cu hotararea necesara, poate fi atinsa rapid. Investitiile noastre nu sunt benefice doar pentru Bosch, ci si pentru omenire, in general”, declara Denner.
O selectie de proiecte exemplare Bosch
Fabrica Feuerbach - eficienta energetic datorita oamenilor si utilajelor
Feuerbach, Germania este sediul celei mai vechi locatii Bosch la nivel mondial. Infiintata in 1909, si-a modernizat in mod constant si sistematic facilitatile pentru a contribui la eficienta energetica globala a companiei. Cu sesiuni de formare profesionala in „Energieerlebniswelt” (lumea experientei energetice), echipa locala se concentreaza pe monitorizarea energiei si pe cresterea gradului de constientizare in cadrul fortei de munca. Fabrica a urmarit cu mult succes recuperarea caldurii, automatizarea incaperilor, gestionarea opririi utilajelor si proiectele de renovare a sectiilor. Cerintele sale energetice sunt in scadere cu mai mult de 50 de procente fata de 2007; emisiile sale de carbon - in raport cu crearea de valoare - au scazut cu 47 de procente.
Procesarea datelor pentru a conserva energie la Homburg
Locatia Bosch de la Homburg, din landul german Saarland, se apropie tot mai mult de viziunea unei fabrici eficiente din punct de vedere energetic si auto-didacta. A scutit mediul de aproximativ 5.000 de tone de dioxid de carbon in ultimii doi ani si mai mult de 23.000 de tone incepand din 2007. Aceasta abordare coreleaza transparenta maxima cu inovatia tehnica. O platforma de gestionare a energiei dezvoltata de Bosch utilizeaza datele utilajelor colectate de la 10.000 de puncte de masurare. Angajatii pot monitoriza, controla si optimiza consumul de energie al fiecarui utilaj in parte. Solutiile tehnice includ ventilarea sectiilor de productie conform solicitarilor, utilizarea caldurii reziduale din diverse procese de prelucrare si gestionarea inteligenta a consumului de energie al utilajelor.
Acoperisuri verzi, sisteme fotovoltaice si neutralitate in materie de emisii de carbon la locatia din Renningen
Locatia Bosch de la Renningen a fost neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon incepand cu ianuarie 2019. Compensarile pentru emisiile de carbon asigura compensarea in totalitate a amprentei de carbon aferenta gazelor naturale arse in sistemul sau de incalzire. Locatia achizitioneaza energie electrica ecologica pentru a-si acoperi necesarul energetic. Iar cele 460 de module fotovoltaice instalate pe acoperisurile cladirilor genereaza energie electrica pentru propriul uz al campusului. Pentru a ajuta la controlul temperaturii in interiorul cladirilor, acoperisurile din campusul de cercetare sunt acoperite cu verdeata; o cisterna subterana de 3.600 m3 colecteaza apa de ploaie care se scurge prin acoperisul fabricii, pentru a fi utilizata in turnurile de racire ale sistemului de aer conditionat. Acoperisurile verzi constituie, de asemenea, un izolant impotriva luminii directe a soarelui si acumularii excesive de caldura pe acoperis. Aceasta combinatie reduce cantitatea de energie necesara sistemului de aer conditionat din cladiri cu 20-30 de procente. Locatia detine, de asemenea, o statie de tratare a apei care permite ca Bosch sa economiseasca aproximativ 20.000 m³ de apa potabila pe an.
Sisteme de incalzire sustenabile la Rodez
Reducerea amprentei de carbon a locatiei - acesta a fost obiectivul echipei din Rodez, Franta, care a inceput sa faca planuri inca din 2009. Locatia are acum o centrala de productie termica pe baza de biomasa, care functioneaza din 2013. Aceasta utilizeaza drept combustibil aschii de lemn obtinute din resurse forestiere certificate din punct de vedere al sustenabilitatii. Locatia din Rodez foloseste puterea generata pentru a incalzi apa si pentru a produce caldura. In medie, fabrica cu incalzire pe baza de aschii de lemn acopera 90 de procente din cerintele de incalzire ale locatiei. De asemenea, consuma aproximativ 6.600 de tone de aschii de lemn pe an. Arderea acestei biomase nu elibereaza mai mult carbon decat valorile pe care le-au preluat arborii din atmosfera. Fabrica si-a redus emisiile anuale cu aproximativ 600 de tone.
Reducerea amprentei de carbon la locatiile din Bidadi si Nashik, India, cu putere preluata de la nivel local
Bosch India urmareste neutralitatea in materie de emisii de carbon prin utilizarea surselor naturale de energie disponibile la nivel local. Incurajata de ideea de a alimenta locatia cu energie complet regenerabila in timpul zilei, echipa din locatia Nashik a inceput instalarea primelor sisteme fotovoltaice in 2015. In prezent, locatia are 50.000 de panouri solare instalate pe acoperisuri, spatii de parcare si bazele pentru a genera aproximativ 20 de procente din puterea necesara uzinei in fiecare an. Locatia si-a redus emisiile de carbon cu aproximativ 23.000 de tone si a economisit energie in jur de 25.000 de megawatt-ora de energie incepand din 2015. Aceste valori sunt echivalente cu puterea consumata de aproximativ 23.500 gospodarii indiene. De asemenea, expertii Bosch au dezvoltat o solutie ecologica pentru curatarea modulelor: apa este reciclata de mai multe ori si purificata utilizand metode stricte din punct de vedere ecologic.
Fabrica din Bidadi, situata la aproximativ 1.100 de kilometri la sud de Nashik, a imbratisat, de asemenea, ideea energiei solare. Aceasta locatie este capabila sa acopere aproximativ 30 de procente din necesarul de energie datorita unui sistem fotovoltaic, care ofera si un alt avantaj: asigura conditii ideale pentru cultivarea legumelor si ierburilor pentru a mentine cantina bine aprovizionata cu produse locale. Soarele nu este singura resursa valorificata in aceasta locatie, care, de asemenea, canalizeaza ploaia intr-un mic lac pentru a ajuta la alimentarea cu apa potabila a populatiei locale.
Energiile regenerabile - sursa principala de putere pentru locatia Bosch din Mexic
Mexic si-a reformat politica energetica. Reforma energetica implementata mentioneaza ca tara trebuie sa genereze 35 de procente din energia electrica din combustibili nefosili, pana in 2024. Beneficiind de multe ore de soare pe an si de regiuni cu un inalt potential energetic eolian, profilul geografic si clima din Mexic pot sprijini cu siguranta acest obiectiv, oferind o baza solida pentru schimbare, alaturi de sprijinul acordat de guvern si intreprinderi. Bosch face parte din aceasta miscare si a stabilit deja un standard inalt: energia provenita exclusiv de la ferma eoliana Dominica din statul San Luis Potosi acopera peste 80 de procente din necesarul energetic al tuturor locatiilor Bosch din Mexic. Bosch Mexic a reusit sa scada emisiile de CO2 cu o cantitate de 56.000 de tone metrice in 2018 prin trecerea la energii predominant regenerabile.